Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes – Our Necessity

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 17 Clothes – Our Necessity Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes – Our Necessity

5th Std EVS 1 Digest Chapter 17 Clothes – Our Necessity Textbook Questions and Answers

1. Write the names of those objects in the list below that you would like to own.

Question 1.
Write the names of those objects in the list below that you would like to own.

  1. Water bottle
  2. Ball
  3. Marbles
  4. Laptop
  5. Flower pot
  6. Mobile phone
  7. Bicycle
  8. Scooter
  9. Photoframe
  10. Tiffin box

Which of these objects will you use yourself?

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes - Our Necessity

2. Make a note of the clothes you would choose to wear on a ‘traditional day’.

3. The names of some States are given in the table below. Write the names of the fabric or garments they are famous for.

State Fabric/Garment
Maharashtra
Gujarat
Punjab
Odisha
West Bengal
Karnataka

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 17 Clothes – Our Necessity Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
Wanting clothes and really ………………. them are different things.
(a) needing
(b) kneading
(c) threading
Answer:
(a) needing

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes - Our Necessity

Question 2.
Wanting things when we do not need them is simply ……………….., not necessity.
(a) need
(b) greed
(c) desire
Answer:
(c) desire

Question 3.
The diversity in clothes is a part of the in our country.
(a) varsity
(b) diversity
(c) city
Answer:
(b) diversity

Question 4.
During the evolution of man, his ……………… went through many changes.
(a) clothes
(b) body
(c) hairstyle
Answer:
(b) body

Question 5.
We see a variety in the ………………… used by man through the ages.
(a) clothes
(b) utensils
(c) roads
Answer:
(a) clothes

Question 6.
After man began to hunt, he wore the ………………… of animals he had killed.
(a) bones
(b) skins
(c) horns
Answer:
(b) skins

Question 7.
…………………. has given us enough to fulfill everyone’s needs.
(a) Trees
(b) Rocks
(c) Nature
Answer:
(c) Nature

Question 8.
Man must give priority to his ………………….. and not desires.
(a) needs
(b) clothing
(c) fashion
Answer:
(a) needs

Question 9.
……………….. was famous worldwide for its textile mills.
(a) Chennai
(b) Delhi
(c) Mumbai
Answer:
(c) Mumbai

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes - Our Necessity

Question 10.
……………… became an important hub for financial activity in India.
(a) Goa
(b) Bangalore
(c) Mumbai
Answer:
(c) Mumbai

Question 11.
The clothes worn in different regions of the country are different depending on the local …………. .
(a) climate
(b) job
(c) trends
Answer:
(a) climate

Answer in one sentence:

Question 1.
Under what conditions can attraction to clothes turn to greed.
Answer:
When we are attracted towards the clothes shown in advertisements on TV or hoardings, this attraction can turn to greed.

Question 2.
Name some sarees from different parts of India.
Answer:
Lucknow chikan, Kashmir silk, Benarasi silk, Kadiyal, Pitambari, Pochampalli, Narayanpet, Kanjivaram, Patola and Mysore silk are some types of sarees from different parts of India.

Question 3.
Why have a variety of fabrics and costumes come into use?
Answer:
A variety of fabrics and costumes have come into use due to the diverse climatic conditions in different parts of the country.

Question 4.
How have these fabrics and costumes become available in all places?
Answer:
Due to better transport facilities, these fabrics and costumes have become available in all places.

Question 5.
When can nature take care of us?
Answer:
When man gives priority to his needs and not desires, only then will nature be able to take care of us all.

Question 6.
Why did Mumbai become a big centre for textile?
Answer:
The humid weather facilitated the manufacture of long thread for making cloth. That is why, Mumbai became a big centre for textile.

Question 7.
How did Mumbai become an important hub for financial activity in India?
Answer:
The flourishing cloth industry attracted workers from all over the country who came and settled here. From then on, Mumbai became an important hub for financial activity in India.

Question 8.
Why are clothes worn in different regions of the country different?
Answer:
The clothes worn in different regions of the country are different depending on the local climate.

Answer the following in brief:

Question 1.
List some of the textile specialties of Maharashtra.
Answer:
The examples of the textiles that are the specialties of Maharashtra are:

  1. The Paithani of Paithan.
  2. Yeola, Himroo shawls of Aurangabad.
  3. Bedsheets and bed spreads from Solapur.
  4. Handloom and powerloom cloth from Ichalkaranji.

Question 2.
On evolving, why did man feel the need for clothes?
Answer:

  1. During the evolution of man, his body went through many changes.
  2. One of the prominent changes was the reduction in the amount of body hair.
  3. As a result, he began to need protection from the elements in certain weather conditions.
  4. Thus arose the need for clothes.

Question 3.
Showcase the variety in the clothing used by man through the ages.
Answer:
1. In prehistoric times, man did not find the need to wear clothes. Later he began using the bark and leaves of trees.
2. After that he began to hunt and used the skins of animals that he killed.
3. Later he learnt to make yam from materials like cotton, wool.
4. From then on he began to use cotton cloth in a variety of ways.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes - Our Necessity

Try this:

Question 1.
Visit people in your surroundings who often take shelter at places like railway or bus stations, brick kilns open grounds etc. Discuss the following points with them and make notes.

Question 1.
What is the total number of clothes they have?
Answer:
One pair which is worn and probably another pair if someone has been charitable to them.

Question 2.
What do they wear in summer?
Answer:
They do not have a choice, as they wear whatever is given to them, no matter the fit or how oversized it is.

Question 3.
What kind of clothes do they wear in winter?
Answer:
They wear layers of clothes one top of another just to ward off the winter as they cannot afford woollens nor have much shelter.

Question 4.
What clothes do they use during the monsoon season?
Answer:
They wear the same clothes that are available to them and mostly they cover themselves with a plastic sheet to protect themselves from rain.

Question 4.
What do they wear to functions and festivities?
Answer:
They do not get a chance to visit any function nor can they afford any festivities. If at all they go to any functions, they go as labourers or maids. So, they wear their daily clothes.

Question 5.
How many times a day do they change their clothes?
Answer:
Only once when they bathe, that too if they get water.

Question 6.
What did you realise from the activity above?
Answer:
I realise that I have too many clothes than I really require.

During a visit to textile industry obtain information about the following points:

Question 1.
What industry is this?
Answer:
Cottage industry/ smaH scale industry

Question 2.
What is the product of this industry?
Answer:
They are producing cloth.

Question 3.
What raw material is used to produce this fabric?
Answer:
Cotton bales and yams of thread is used to produce this fabric.

Question 4.
From where does this raw material come?
Answer:
From the farms in the nearby areas.

Question 5.
In what form is the raw material obtained?
Answer:
The raw material is obtained in the form of cotton.

Question 6.
Where is the finished product sent for sale?
Answer:
The finished product is sent to local and retail shops.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes - Our Necessity

Question 7.
In which season are these textiles mainly used?
Answer:
These textiles are mainly used in monsoon and winter i.e. when the climate is humid.

Question 8.
What kinds of workers are needed for this industry?
Answer:
People with little or no education, but highly skilled to do their job.

Question 9.
Where do these workers come from?
Answer:
These workers come from remote villages in search of job in cities or from areas nearby the industry.

Question 10.
In what way have centres of textile industry changed since the olden days?
Answer:
Early days they had machines run by man power. Nowadays, every machine is run on electric power and production is swift and efficient.

Question 11.
What problems are encountered in this industry?
Answer:
It is difficult to get skilled labourers who will work honestly for long hours for a very miserable salary.

3. To find out more about the different varieties of clothes, visit a clothes market with your parents. Discuss the points given below, with the people there and make notes.

Question 1.
Look at the variety of clothes and make a list of their names.
Answer:
Salwar Kameez, saree, trousers, jeans, T-shirts, formar and informal shirts, dresses, skirts, tops, shorts etc.

Question 2.
Which of these are meant only for children, for adults or for aged people?
Answer:
For children – Shorts, skirts, tops, t-shirts, jeans
For adults – Trousers, shirts, jeans, tops, sarees etc.
For aged people – Sarees, salwar kurta, dhoti, shirts etc.

Question 3.
Find out about the various types of sarees.
Answer:
Lucknow chikan, Kashmir silk, Benarasi silk, Kadiyal, Pitambari, Pochampalli, Narayanpet, Kanjivaram, Patola, Mysore silk etc.

Question 4.
Note down the names of places famous for their sarees.
Answer:
Paithan, Lucknow, Benaras, Kashmir, Kamatak etc.

Talk to the elderly people in your family or locality to obtain this information.

Question 1.
What clothes did they wear during their childhood? Make a list of the clothes they name.
Answer:
Frock for girls and shorts and shirt for boys.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes - Our Necessity

Question 2.
Take the list to a cloth/garment shop and see which of these clothes in your list are available there.
Answer:
It will be available in very few shops.

Question 3.
Find out which of the clothes are not worn any more.
Answer:
Half saree, Pawdaa, Lungi, Dhoti, Lugda etc.

Question 4.
Find out the places where these clothes used to come from.
Answer:
These clothes come from different states of India.

Question 5.
Find out why these clothes went out of use.
Answer:
People in urban areas mostly wear western clothes so they do not find these clothes trendy any more.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 17 Clothes - Our Necessity

Glossary:

1. hub – the effective centre of an activity.
2. facilitated – made easy or easier
3. kilns – furnaces or ovens for making bricks.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 3 Life on Earth Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

5th Std EVS 2 Digest Chapter 3 Life on Earth Textbook Questions and Answers

1. Answer the following question in one sentence.

Question a.
What instrument do we need to see a unicellular organism?
Answer:
We need a microscope to see a unicellular organism.

Question b.
Where did the protozoa appear first?
Answer:
The protozoa appeared first in water.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

2. Answer the following in brief.

Question a.
How were the sun and the planets in our solar system created?
Answer:

  1. Around 4-5 million years ago, an enormous cloud of very hot gases and dust was spinning at a great speed in space.
  2. Its circular motion and great speed caused its division into several portions.
  3. This splitting created the sun and the planets in our solar system.

Question b.
Write any two characteristics of animals.
Answer:

  1. Animals move to find food and for other purposes.
  2. Some species of animals lay eggs and their young ones are born out of the egg; whereas animals of some
  3. other species give birth to their young ones.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

3. Find the names of the planets in the box below.

Question 1.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth 1
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth 2

  1. Mercury
  2. Jupiter
  3. Venus
  4. Mars
  5. Saturn
  6. Neptune
  7. Earth
  8. Uranus

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

4. Arrange the events given below in chronological order.

Question 1.
Arrange the events given below in chronological order.
(a) Water bodies appeared on the earth’s surface.
(b) The sun and the planets revolving around it were created.
(c) Protozoa appeared in water.
(d) An enormous cloud of hot gases and dust was formed in space.
Answer:
(a) An enormous cloud of hot gases and dust formed in space.
(b) The sun and the planets were formed.
(c) Water bodies appeared on the earth’s surface.
(d) Protozoa appeared in water

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

Activity :

Question 1.
Make a model of the solar system using balls of different sizes.

Project :

Question 1.
Visit a zoo or make a list of animals which are seen in your neighbourhood and note their characteristics.

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 3 Life on Earth Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

  1. An enormous’ cloud of very hot gases and dust spinning at a great speed was formed in ………… .
  2. The cloud’s circular motion and great speed caused it to divide into several portions, creating the …………………. and ……………..
  3. ………. and …………….. are planets.
  4. The ………. is the only planet where life is known to exist
  5. After the creation of the earth, it took about ………. years for its surface to cool down and for water bodies to be formed on it.
  6. It is believed that various kinds of unicellular? organisms or living things, first appeared in …………. .
  7. Unicellular organisms are known as ……….
  8. Gradually, ……………….. living things developed from these unicellular ones.
  9. Protozoa can only be seen through a ………..
  10. The living world on the Earth consists of ………. and ………
  11. Animals ………………… in order to get food or for other purpose.
  12. Animals of some species lay eggs. Their young ones are born out of …………………
  13. Some species, a mother gives ……………… to the young ones.
  14. The protozoa are so ………….. that they cannot be seen with the naked eye.
  15. Animals of some ………….. lay eggs.
  16. Various kinds of .. ………… organisms first appeared in water.

Answer:

  1. space
  2. Sun, planets
  3. Mercury, Venus
  4. Earth
  5. 80 crore
  6. Water
  7. Protozoa
  8. Multi cellular
  9. Microscope
  10. Plants, animals
  11. Move
  12. Eggs
  13. Birth
  14. Tiny
  15. Species
  16. Unicellular

Answer each question in one sentence :

Question 1.
When did the formation of the earth begin?
Answer:
On the basis of scientific research, it is believed that the formation of earth came into being around 4.5 billion years ago.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

Question 2.
On the onset of creation, what was first formed?
Answer:
An enormous cloud of very hot gases and dust spinning at a great speed was formed in space.

Question 3.
How were the sun and planets formed?
Answer:
The circular motion of the great cloud caused it to divide into several portions thus creating the sun and planets.

Question 4.
Name the planets in our solar system.
Answer:
Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune are the planets in our solar system.

Question 5.
What forms the solar system?
Answer:
The sun and planets which revolve around the sun forms the solar system.

Question 6.
Which is the only planet where life is known to exist?
Answer:
The Earth is the only planet where life is known to exist

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

Question 7.
How many years did it take for the surface of the Earth to get cooled?
Answer:
After the creation of the Earth, it took about 80 crore years for its surface to cool down and for water bodies to be formed on it.

Question 8.
What kind of living organisms appeared first? What are they known as?
Answer:
Various kinds of unicellular organisms or living things first appeared in water, they are known as ‘Protozoa’.

Question 9.
When did the multicellular living organisms appear?
Answer:
After the creation of unicellular organisms in water, gradually, multicellular living organisms developed from the unicellular ones.

Question 10.
State the main characteristics of animals in which young ones are born.
Answer:
Animals of some species lay eggs and their young ones are bom out of an egg. While in some other species, a mother gives birth to their young ones.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

Question 11.
Which planets revolve around the sun?
Answer:
Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune are the planets that revolve around the sun.

Question 15.
How many years ago was the cloud formed in space?
Answer:
The cloud was formed in space about 4-5 billion years ago

Answer the following questions in brief:

Question 1.
How did life develop on Earth? Or What was the origin of life on earth?
Answer:

  1. After the creation of the Earth, it took about 80 crore years for its surface to cool down and for water bodies to be formed on it.
  2. Various kinds of unicellular organisms known as protozoa, first appeared in water.
  3. Gradually, multicellular living things developed from these unicellular ones.
  4. Thus, life developed on Earth.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 3 Life on Earth

Glossary :

  1. enormous : very large
  2. unicellular : consisting of one cell
  3. organism : an individual animal, plant or single-called life form

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’ Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

5th Std EVS 2 Digest Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’ Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blank.

Question a.
The calendar we use today is based on the ______________.
Answer:
The calendar that we use today is based on the Common Era/Christian Era..

Question b.
The period before the Common Era is known as the time ____________.
Answer:
The period before Common Era or Christian Era is known as the Before Christ (BC).

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

2. Answer the question in one sentence.

Question a.
which scientific methods are used to estimate the age of the layers of soil and the remains found in them?
Answer:
Carbon-14 analysis and Tree-rings analysis are the scientific methods used to estima~e age of the layers of soil and the remains found in them

Question b.
How is the first century of the Common Era written?
Answer:
The first century of the Common Era is written as 1-100 AD.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

3. Answer the following question in brief.

Question a.
What is meant by the unilinear division of time?
Answer:

  1. Seven days make a week; two weeks make a fortnight and four weeks make a month.
  2. Twelve months make a year, a hundred years make a century and ten centuries make a millennium.
  3. This method of dividing time is known as the unilinear division of time.

Question b.
What are the units of measuring time?
Answer:

  1. A second is the smallest unit of measuring time. Sixty seconds make a minute and sixty minutes make an hour.
  2. Twenty-four hours make a day; seven days make a week and two weeks make a fortnight.
  3. Four weeks (two fortnights) make a month and twelve months make a year.
  4. One hundred years make a century and ten centuries make a millennium.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

4. Complete the chart given below.

Question 1.
Complete the chart given below.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’ 1
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’ 2

Activity :

Question 1.
Prepare a monthly plan for yourself on the lines of the one given below.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’ 3

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’ Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

  1. There are different methods of …………. time.
  2. Time is ……………
  3. We divide time into …………. .
  4. We divide the day into two parts, and …………. .
  5. Our earth rotates around its ………….. with a certain speed
  6. Our Earth …………….. round the sun.
  7. The sun has its own ………….
  8. We receive ……….. from the sun.
  9. The earth takes ………………….. hours to complete one rotation around its own axis.
  10. A period of daytime and following night together make one …………. .
  11. Seven days from Monday to Sunday make one ………….
  12. Two weeks make a ……………….
  13. Four weeks make a ……….
  14. Twelve months make a …………..
  15. One year is followed by another and, when hundred years go by, a ………….. completed.
  16. When ten centuries, i.e. 1000 years are gone, a ………………… is completed.
  17. In history books also, a chain of events that follow one after the other is presented in a … and ……………. manner.
  18. ………. means in the year of Our Lord.
  19. The Christian or Common Era began in the memory of ………….
  20. The first century of this era is written as …….. CE or AD.
  21. The period of the first millennium of this era is written as ……………. CE or AD.
  22. The years of this period are counted and written in …………………. order.
  23. The first century before the Common Era is indicated as ……………. BCE.
  24. The first millennium before the Common Era is indicated as …………………. BCE.
  25. The life time of Vardhaman Mahavir is written as ………….
  26. The lifetime of Gautam Buddha is written as ………….
  27. Measuring time is to measure the …………… of time.
  28. Second, day, month, century, are some of the …………. of measuring time.
  29. ………………. is the smallest unit of time.
  30. It is an age-old custom to start a new to commemoratel a special event.
  31. Chhatrapati Shivaji Maharaj started a new era known as ………………….. in 1674 to commemorate his coronation.
  32. ………………… and ……………. are two eras that are used in India.
  33. The founder of Islam ……………….. migrated from Mecca to Madina.
  34. The ………………….. era was started to commemorate prophet Muhammad’s migration.
  35. The past is the subject matter of ………….
  36. The period of history goes back to the time of the birth of our ……………….. system.
  37. Our solar system came into being about ………………… billion years ago.
  38. Our earth isa. ………. in the solar system.
  39. The earth was also formed …………. billion years ago
  40. History is divided into two main periods and ………….
  41. The …………………….. period is the period for which no written records are available.
  42. The period for which written records are available from which history can be written is known as the …………. period.
  43. There are various methods of …………. .
  44. There are many layers of ………….. deposited one above the other under the surface of the ground.
  45. A rough estimate of how many years ago they existed can certainly be made using ……………. methods.
  46. ………………. analysis and …….. analysis are known as dating techniques.
  47. …………. is a science that tells us about events that happened in the past.

Answer:

  1. reckoning
  2. continuous
  3. period
  4. day, night
  5. axis
  6. revolves
  7. light
  8. light
  9. 24
  10. day
  11. week
  12. fortnight
  13. months
  14. year
  15. century
  16. millennium
  17. linear, serial
  18. Anno Domini
  19. Jesus Christ
  20. 1-100
  21. 1-1000
  22. reverse
  23. 100-1
  24. 1000-1
  25. 599 BC-527BC
  26. 563 BC – 483 BC
  27. length
  28. units
  29. second
  30. era
  31. Rajyabhishek Shaka
  32. Shalivahan Shaka, Vikram Samvat
  33. Prophet Muhammad
  34. Hijri
  35. history
  36. solar
  37. 4.5
  38. Planet
  39. 4.5
  40. Prehistoric, historic
  41. prehistoric
  42. historic
  43. measuring
  44. soil
  45. scientific
  46. Carbon14 analysis, tree-rings analysis
  47. History

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Match the columns:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Vardhaman Mahavir a. 563BC-483BC
2. Sunrise to sunset b. Smallest unit of time
3. Gautam Buddha c. Day
4. Sunset to sunrise d. One year
5. Second e. 599BC-527BC
6. 100 years f. Night
7. 12 months g. A year
8. 1000 years h. A week
9. Seven days i. A century
10. Two weeks j. A fortnight
11. Christian Era k. A millennium
12. Rajyabhishek Shaka l. Prophet Muhammad
13. Hijri Era m. Jesus Christ
14. Shahenshahi Era n. Parsi Community
15. Parsi Community o. Chhatrapati Shivaji
16. Indian’s Era p. Hijri Era
17. Muhammad migrate q. Shahenshahi Era
r. Rajyabhishek Shaka
s. Vikram Samvat

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Vardhaman Mahavir e. 599BC-527BC
2. Sunrise to sunset c. Day
3. Gautam Buddha a. 563BC-483BC
4. Sunset to sunrise f. Night
5. Second b. Smallest unit of time
6. 100 years i. A century
7. 12 months g. A year
8. 1000 years k. A millennium
9. Seven days h. A week
10. Two weeks j. A fortnight
11. Christian Era m. Jesus Christ
12. Rajyabhishek Shaka o. Chhatrapati Shivaji
13. Hijri Era l. Prophet Muhammad
14. Shahenshahi Era n. Parsi Community
15. Parsi Community q. Shahenshahi Era
16. Indian’s Era s. Vikram Samvat
17. Muhammad migrate p. Hijri Era

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Answer each question in one sentence:

Question 1.
How is the day divided?
Answer:
The day is divided into two parts – day and night.

Question 2.
What are the two movements of the Earth?
Answer:
The two movements of the earth are rotation and revolution.

Question 3.
What is rotation?
Answer:
The movement of the earth around its own axis at a certain speed is called the rotation of the earth.

Question 4.
What is revolution?
Answer:
The movement of the earth around the sun is called ‘revolution of the earth’.

Question 5.
What is one day?
Answer:
The period of day time and the following night together makes one day.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 6.
What makes one week?
Answer:
Seven days, Monday to Sunday make one week

Question 7.
What is a fortnight?
Answer:
2 weeks or 14 days make a fortnight.

Question 8.
What makes a month?
Answer:
Four weeks or 30/31 days make a month.

Question 9.
What makes a year?
Answer:
Twelve months make a year.

Question 10.
How is a century completed?
Answer:
One year followed by another year and when 100 years go by, a century is completed.

Question 11.
What is a millennium?
Answer:
When ten centuries, i.e. 1000 years have gone by, a millennium is completed.

Question 12.
What is unilinear division of time?
Answer:
The method of dividing time into day, week, month, year, century and millennium is known as unilinear division of time.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 13.
What is Christian Era?
Answer:
This era began in memory of Jesus Christ and so this era is called as Christian Era.

Question 14.
What is common Era?
Answer:
The calendar we use today is based on the Christian era. Since it is commonly followed all over the world, now it is called as ‘Common Era’.

Question 15.
How is the first century of Common Era written?
Answer:
The first 100 years, i.e., the first century of this era is written as years 1 – 100 CE or 1 – 100 AD.

Question 16.
How is the first millennium written?
Answer:
The period of the first millennium of this era is written as, 1 – 1000 CE or 1 – 1000 AD.

Question 17.
What is BCE or BC?
Answer:
The period before the common era is known as the time “Before Common Era (BCE)” or
“Before Christ (BC)”.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 18.
How are the years recorded in the BCE or BC period?
Answer:
The years of this period are counted and also written in reverse order.

Question 19.
How is the first century of ‘Before the Common Era period’ written?
Answer:
The first century before the Common Era is indicated as 100 – 1 BC.

Question 20.
How is the first millennium of ‘Before the Common Era period’ written?
Answer:
The first millennium Before the Common Era is indicated as 1000 – 1 BCE.

Question 21.
How is the life time of Vardhaman Mahavir written?
Answer:
The life time of Vardhaman Mahavir is written as 599 BC – 527 BC.

Question 22.
How is the life time of Gautam Buddha written?
Answer:
The life time of Gautam Buddha is written as 563 BC – 483 BC.

Question 23.
Name the units of measuring time.
Answer:
Second, minute, hour, day, week, fortnight, month, year, century and millennium are units of measuring time.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 24.
Which is the smallest unit of measuring time?
Answer:
The second is the smallest unit of measuring time.

Question 25.
Which is the most common method of measuring time in different parts of the world?
Answer:
The Common Era or the Christian Era is the most common method of measuring time in different parts of the world.

Question 26.
How is a date written?
Answer:
The date consists of the serial number of that day followed by the name or serial number of the current month and then serial number of the current year.

Question 27.
When does a new era generally commence?
Answer:
It is an age-old custom to start a new era to commemorate a special event.

Question 28.
Which era was started by Shivaji Maharaj?
Answer:
Chhatrapati Shivaji Maharaj started a new era or shaka known as ‘Rajyabhishek Shaka’ in 1674 to commemorate his coronation

Question 29.
Which two eras are used in India?
Answer:
Shalivahan Shaka’ and ‘Vikram Samvat’ are two eras that are used in India.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 30.
Who is Prophet Muhammad?
Answer:
Prophet Muhammad is the founder of Islam.

Question 31.
When did Prophet Muhammad start an era?
Answer:
Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina, so, the ‘Hijri Era’ was started to commemorate this event.

Question 32.
Which era is used by the Parsi community in India?
Answer:
The Parsi community in India uses the “Shahenshahi Era”.

Question 33.
What makes up the subject matter of History?
Answer:
The past makes up the subject matter of History

Question 34.
When did our solar system come into being?
Answer:
Our solar system came into being about 4.5 billion years ago

Question 35.
How long ago was our earth formed?
Answer:
Our Earth is a planet in the solar system, so it is presumed that the earth was also formed 4.5 billion years ago.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 36.
Which two main periods is the time in History divided?
Answer:
The time in history is divided into two main periods: Pre-historic and Historic period.

Question 37.
What is Pre-historic period?
Answer:
The Pre-historic period is the period for which no written records are available.

Question 38.
What is Historic period?
Answer:
The period for which written records are available from which history is written is known as Historic period’.

Question 39.
What is years before the common era?
Answer:
The events before the beginning of the common era are mentioned as having occurred a certain number of years before the common era.

Question 40.
What are evidences?
Answer:
Evidence is usually in the form of man-made artifacts and fallen structures.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 41.
How can we determine the time of the events that took place thousands of years ago?
Answer:
With the help of artifacts and also using scientific methods we can determine the time of the events that took place thousands of years ago.

Give reasons for the following :

Question 1.
Time is divided into periods.
Answer:
i. There are different methods of reckoning time
ii. Time is continuous, but for our convenience we divide time into periods.

Question 2.
The Christian era is also known as the common era.
Answer:

  1. The calendar we use today is based on the Christian era.
  2. This era is most widespread and commonly used all over the world.
  3. Therefore this era is now called the Common era.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 3.
Time in history is divided into two main periods.
Answer:

  1. The span of 4.5 billion years, since the earth’s formation is a vast period of time.
  2. It is not easy to grasp this entire period all at оnсе.
  3. It is necessary to divide it into a number of stages in order to understand it better.
  4. Therefore, Time in history is divided into two main periods, i.e. Pre-historic and Historic period.

Question 4.
The earth receives continuous light from the sun, but then too we see light only in day time and nights are dark.
Answer:

  1. Due to the earth’s rotation around its own axis, only a part of the earth’s surface faces the sun.
  2. It is only this part of the surface that becomes bright
  3. The part that is not facing the sun remains dark.
  4. Therefore we see light only in daytime even though the earth receives continuous light from the sun.

Question 5.
When we measure time, we actually measure its length.
Answer:

  1. There are various methods of measuring time.
  2. These methods allow us to identify a particular day, month or year with respect to an earlier or later day, month or year.
  3. Thus, when we measure time, we actually measure its length.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Answer the following questions in brief :

Question 1.
How are days and nights formed?
Answer:

  1. The earth receives light from the sun.
  2. As the earth rotates around its axis, that part of the surface which turns towards the sun becomes bright i.e. day.
  3. The part that moves away has darkness i.e. night thus days and nights are formed.

Question 2.
What is the unilinear division of time?
Answer:

  1. Seven days from Monday to Sunday, make one week.
  2. Two weeks make a fortnight.
  3. Four weeks make a month.
  4. Twelve months make a year.
  5. One year is followed by another and, when 100 years go by, we have a century.
  6. When 10 centuries, ie. 1000 years are gone, a millennium is completed.
  7. Such a method of dividing time is known as a unilinear division of time.

Question 3.
Explain time before the common or Christian era.
Answer:

  1. The period of time before the common era is known as the time before Common Era (BCE) or Before Christ (BC).
  2. The years of this period are counted and written in reverse order.
  3. The first century before the common era began at the year 100 BCE and ended with 1 BCE.
  4. It is written as 100-1 BCE.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 4.
How do we measure the length of time?
Answer:

  1. There are various methods of measuring time.
  2. These methods allow us to identify a particular day, month, a year with respect to an earlier or later day, month or year.
  3. For example, if it is June, then we know that the earlier month was May and the next one will be July.
  4. If today is 10th of June, then we can tell that tomorrow will be 11th of June and yesterday was 9th of June.
  5. Thus, when we measure time we actually measure its length.

Question 5.
How are dating techniques used?
Answer:

  1. By using dating techniques we learn how old the layers of soil and the remains found in them are.
  2. Then we can put approximate dates to their occurrence?
  3. For example, if an earthen pot is estimated to be five thousand years old with the help of dating techniques, we can say that the earthen pot dates back roughly to 3000 BC
  4. Then we can conclude that the period of the culture to which the pot belongs must be around 3000 BC.

Question 6.
What is meant by Prehistoric period?
Answer:

  1. ‘Prehistory’ means ‘before history’.
  2. The prehistoric period is the period for which no written records are available.
  3. The history of this period has not been written down.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 2 History and the Concept of ‘Time’

Question 7.
What is meant by Historic period?
Answer:

  1. Unlike the Prehistoric period, we can trace the events and progress of the historic period.
  2. The historic period is the period for which written records are available.
  3. We can use these written records to write history.

Glossary :

  1. commemorate : remember and show respect for.
  2. estimate : roughly calculate or judge the value.
  3. unilinear : developing in a steady way.
  4. coronation : the ceremony of crowning the ruler.
  5. reckoning : the action of calculating
  6. widespread : spread among a large o number or over a large area
  7. occurrence : an incident or an event

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 16 Water Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

5th Std EVS 1 Digest Chapter 16 Water Textbook Questions and Answers

1. What’s the solution?

Question 1.
Soil in the garden gets washed away with the water due to the slope of the land.
Answer:
Enough trees must be planted in the garden so that the roots of the trees will make a mesh underground holding the soil firmly, not allowing the soil to get washed away.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

2. Use your brain power!

Question 1.
How should roads and footpaths be built to make rainwater seep into the ground?
Answer:
Use of paver stones to make roads or foot paths is a solution, as the rainwater will then be able to seep through the joints and percolate into the soil, instead of it flowing into the drains and getting wasted.

3. Answer the following questions in brief:

Question (a)
What conditions prevail during a famine?
Answer:

  1. During a famine humans and animals suffer from scarcity of water.
  2. As there is no water for agriculture, grain and fodder become scarce in the famine-stricken areas.
  3. People living in these areas have to face a lot of hardship.
  4. Animals and plants in these parts also suffer.

Question (b)
What works are undertaken to make water available even after the rainy season?
Answer:
Severals works are undertaken to make water available even after the rainy season like
1. Large dams are built.
2. Smaller reservoirs are built,
3. Contour bunding and constructing bunds on smaller streams.

Question (c)
Why is it necessary to stop rainwater?
Answer:
1. We get rain for only four months in a year. If rainwater is not stored, we will not have water for our daily needs after the rains.
2. So in order to meet the whole year’s need for water, rainwater must be stopped.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question (d)
What is meant by water management?
Answer:
Taking steps to ensure that rainwater will be available even in the period after the rainy season is called water management.

4. True or False? Correct the wrong statements:

Question (a)
We get rainwater throughout the year.
Answer:
False. We get rainwater for only four months in a year.

Question (b)
During a famine, the government moves people and animals temporarily to safe places.
Answer:
True.

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 16 Water Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
When other substances get mixed with water, it becomes ……………… .
(a) impure
(b) pure
(c) drinkable
Answer:
(a) impure

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question 2.
Some impurities …………………. in water.
(a) drown
(b) float
(c) mix
Answer:
(b) float

Question 3.
The substances that get mixed with the water are …………………. for living things.
(a) healthy
(b) pollutants
(c) harmful
Answer:
(c) harmful

Question 4.
Rivers, lakes are our ………………….. of water.
(a) clouds
(b) tanks
(c) sources
Answer:
(c) sources

Question 5.
The waste water of a city or town is collected and let into a water body at a ……………….. location.
(a) convenient
(b) busy
(c) inconvenient
Answer:
(a) convenient

Question 6.
Sewage water can carry microorganisms that spread ………………… .
(a) impurities
(b) disease
(c) pollution
Answer:
(b) disease

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question 7.
Waste water from industries is more likely to contain ………………. substances.
(a) poisonous
(b) non-poisonous
(c) mineral
Answer:
(a) poisonous

Question 8.
If all this waste water is let into water bodies as ………………. it is, the water bodies become
(a) impurities
(b) polluted
(c) convenient
Answer:
(b) polluted

Question 9.
Polluted water cannot be used for ……………………. or for any other purpose.
(a) washing
(b) exercise
(c) drinking
Answer:
(c) drinking

Question 10.
Sewage and other waste water of towns and cities is …………………… for purification before letting it into a water body.
(a) processed
(b) polluted
(c) progressed
Answer:
(a) processed

Question 11.
Flowing water of rivers gets purified to some extent by …………………. processes also.
(a) artificial
(b) natural
(c) chemical
Answer:
(b) natural

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question 12.
Before water is supplied to a town or city, it is …………………… .
(a) polluted
(b) solidified
(c) purified
Answer:
(c) purified

Question 13.
Places where it does not rain for a long time experience a …………………. .
(a) flood
(b) drought
(c) tsunami
Answer:
(b) drought

Question 14.
Humans and animals ……………….. from scarcity of water.
(a) suffer
(b) enjoy
(c) relax
Answer:
(a) suffer

Question 15.
Grain and fodder become ………………… during a famine.
(a) abundant
(b) scarce
(c) available
Answer:
(b) scarce

Question 16.
People living in drought have to face a lot of …………………. .
(a) hardship
(b) friendship
(c) warship
Answer:
(a) hardship

Question 17.
Fodder camps are set up in famine-stricken areas to take care of …………………. animals.
(a) wild
(b) milch
(c) domestic
Answer:
(c) domestic

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question 18.
…………………. brings us water again and again.
(a) wells
(b) rain
(c) taps
Answer:
(b) rain

Question 19.
We get rain for only ……………… months in a year.
(a) six
(b) ten
(c) four
Answer:
(c) four

Question 20.
If rainwater is not …………………. we will not have water for our daily needs after the rains.
(a) stored
(b) scare
(c) evaporated
Answer:
(a) stored

Question 21.
When rainwater is stopped, it …………….. into the soil.
(a) percolates
(b) evaporates
(c) precipitates
Answer:
(a) percolates

Question 22.
As the ground water storage increase, …………………. get water.
(a) animals
(b) trees
(c) rocks
Answer:
(b) trees

Question 23.
Rainwater falling on roofs of houses in drained into large ………………. placed beside the building.
(a) boxes
(b) canals
(c) tanks
Answer:
(c) tanks

Question 24.
Taking steps to ensure that rainwater will be available even in the period after the rainy season is called …………………. management.
(a) time
(b) health
(c) water
Answer:
(c) water

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Answer in one sentence:

Question 1.
Where is the waste water of a city or town let out?
Answer:
The waste water of a city or town is collected and let into a water body at a convenient location.

Question 2.
What does sewage water carry?
Answer:
Sewage water carries microorganisms that spread diseases.

Question 3.
Which water contains poisonous substances?
Answer:
Waste water from industries is more likely to contain poisonous substances.

Question 4.
Why is it compulsory for factory owners to treat the water before letting it out?
Answer:
If this waste water is let into water bodies as it is then the water bodies become polluted and that is dangerous. That is why it is compulsory for factory owners to treat the water before letting it out.

Question 5.
What is a threat to aquatic living things?
Answer:
If large quantities of impurities get mixed with river water, the proportion of oxygen dissolved in the water is reduced and this is a threat to aquatic living things.

Question 6.
Why is it important to read the information when we buy a bottle of drinking water?
Answer:
The date of bottling and the period for which the water can be safely used is printed on the bottle. Therefore, it is important to read the information when we buy a bottle of drinking water.

Question 7.
Why should empty drinking water bottles be crushed and thrown into a garbage bin?
Answer:
We must crush and throw the empty drinking water bottles into a bin, so that it cannot be reused.

Question 8.
What is a famine?
Answer:
A famine is a natural disaster, where the affected area does not receive any rain, so land get dry and there is no water for humans, animals as well as agriculture.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question 9.
How does the government help in increasing the groundwater storage level?
Answer:
When it is not possible to build large dams then people and government come together to build smaller reservoirs, contour bunding, constructing bunds on smaller streams or dig wells in river beds to increase the groundwater storage level.

Question 10.
How is rainwater from roof tops saved?
Answer:
Rainwater from roof tops is drained into large tanks placed besides the building thus saving rain water.

Answer the following questions in brief:

Question 1.
How does the government help famine-stricken areas?
Answer:
1. The government temporarily moves people and animals from famine-stricken areas to safe places where they can be provided with water foodgrain and fodder.
2. Fodder camps are set up to take care of domestic animals.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question 2.
What happens when rainwater percolates into the soil?
Answer:
1. When the rain water percolates into the soil, the ground water storage level increases.
2. Trees get water.
3. Wells too get enough water and land can be cultivated.

Can you tell?

Question (A)
List the substances that are mixed in the waste water drained out of the kitchen and bathroom in your house.
Answer:
Shampoo, soap, washing detergents, waste food particles, oil and grease from washed utensils, dirt and grime from soiled colthes.

Water Works:

Question 1.
What source of water is used for public water supply system?
Answer:
Rainwater collected in reservoirs and lakes is used for public water supply system. Water from lakes like Tansa, Tulsi and Vihar supply water to Mumbai city.

Question 2.
What processes are used to make the water clean, transparent and germ-free?
Answer:
Filtration, purification, chlorination

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Question 3.
In what order are these processes carried out?
Answer:
Settling – Oxygenating – Filtration – Chlorination.

Question 4.
What is done to rid the water of bad smells?
Answer:
Alum is used in water to get rid of the bad odour.

Question (B)
If at some place, it did not rain for a very long time, what would be its effect on the life of the people there?
Answer:
Due to scarcity of water there will be drought – like condition.
The people and animals will die of thirst and hunger.
Plants and farms will wither and die therefore no food will be available. This will lead to famine.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Can you recall?

Question 1.
When happens when a spoonful of sugar, sawdust and soil are added to a glass of water?
Answer:
1. When sugar is added it dissolves in water.
2. When sawdust is added it does not dissolve instead it floats in water.
3. When soil is added the stones simply sink to the bottom of the glass and the soil dissolves the water making it muddy.

Question 2.
Which are the three states of water.
Answer:
1. Liquid state
2. Solid-state
3. Gaseous state.

Question 3.
What is done to make drinking water clean and safe?
Answer:
At homes, the tap water is filtered and boiled to purify it for drinking.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 16 Water

Glossary:

  1. percolates – filter gradually through a porous surface.
  2. scarcity – being in short supply
  3. fodder – food for cattle
  4. scarce – insufficient
  5. sewage – wastewater.
  6. prevail – prove more powerful
  7. grime – dirt ingrained on the surface of something
  8. soiled – made dirty
  9. transparent – clear, see-through
  10. wither – become dry and shrivelled
  11. mesh – an interlaced structure
  12. seep – flow or leak slowly

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 1 What is History? Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

5th Std EVS 2 Digest Chapter 1 What is History? Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blank.

Question a.
The science that tries to understand past events is called ……………….. .
Answer:
The science that tries to understand past events is called ‘history’.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question b.
History is not written solely on the basis of ……………… .
Answer:
History is not written solely on the basis of imagination.

2. Answer the question in one sentence.

Question 1.
What is the scientific method?
Answer:
The method of using a number of different tests to determine whether the evidence is reliable is called the scientific method.

Question 2.
Of which action is India’s Independence the result?
Answer:
Independence of India is the consequence – result of the struggle of the people of India for independence.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 3.
What does the study of history make possible?
Answer:
The study of history makes it possible for us to study what is and what is not favourable for the progress of human society.

3. Answer the following question in brief.

Question a.
Why is history considered to be a scientific discipline?
Answer:
History is considered to be a scientific discipline due to the following reasons :

  1. History uses scientific methods while looking for and collecting evidence.
  2. It uses scientific methods while examining the evidence and putting it together.
  3. Help is taken from other sciences when required.

Question b.
What is it that puts obstacles in the way of village development?
Answer:
Individual or collective actions of human beings have consequences.
Some actions result in an environment that is is not favourable for the progress of society.
The obstacles in the way of village development are :
1. people in the village do not work together and
2. people in the village do not help each another.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

4. Complete the concept chart

Question 1.
Complete the concept chart
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History 1
Answer:

  • Nation
  • State
  • World
  • District
  • Human civilization

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

5. Classify the sources of history using the chart given here.

Question 1.
Classify the sources of history using the chart given here.
Sources of history – coins, letters, forts, traditional songs, pots, copper plates,
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History 2
Answer:

Material Written Oral
1. coins 1. letters 1. traditional songs
2.  forts 2. copper plates 2. folk songs
3. pots 3. stone inscriptions 3. folk tales
4. old structures 4. biographies
5. pillars
6. rock-cut caves

Activities :

Question a.
Collect information and pictures of the historical structures and ancient religious places in your village/city/ neighbouring area.

Question b.
Make a list of the sources that you would use to find out the history of your school. Write down the kind of information that you could get from each of them, for example, the foundation stone of the school : the date of foundation, the person who inaugurated it, etc.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 1 What is History? Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

  1. Words like ‘now’, ‘today’ and ‘this year’ are terms that indicate the ……….. .
  2. Words like ‘some time ago’, ‘yesterday’ and ‘last year’ are terms that indicate the …………… .
  3. Words like ‘after some time’, ‘tomorrow’ and ‘next year’ are words that indicate the …………….. .
  4. The time that has already gone by is the ……………….. .
  5. The time that we are in now is the ………….. .
  6. The time that is yet to come is the……………….. .
  7. With the study of Environmental Studies, we have become acquainted with ……………….. Sciences.
  8. The method of using a number of different tests to determine whether the evidence is reliable is called the ……………. method.
  9. It is not possible to conduct experiments to recreate the …………….. that happened in the past.
  10. Evidence available from all sources is collected and thoroughly examined to determine its ………. .
  11. Past events are put in a proper sequence and …………….. is written.
  12. History studies events of the ………….
  13. Individual or collective actions of human beings have …………. .
  14. If people of a village work together and help one another, the village makes …………. progress.
  15. If people of a village cannot come together and help one another, it puts ………………… in the way of its development
  16. History provides us with ………….. about how we should behave today in order to shape a good future.
  17. By studying history, we learn about the progress of human …………..
  18. Every village, city, district, state and country has its own ……
  19. Every science, too has a …………….
  20. The past, present and future are linked by a continuous chain of ………… .
  21. Indians fought against the British government to get Independence. This is a ……… action.
  22. The events of today are linked with ……………… actions.
  23. We learn that man began to make ………….. from materials available in nature.
  24. Inventions of today are only possible on the foundation of the discoveries and inventions of the ……………….
  25. We divide ………….. in different ways for our convenience.
  26. History serves to ……………. and to motivate us by telling the life stories of great people.
  27. The method of presenting ……………….. is different from that of other sciences.
  28. ……………. is developed further with physical and intellectual development of man.

Answer:

  1. present
  2. past
  3. future
  4. past
  5. present
  6. future
  7. various
  8. scientific
  9. events
  10. reliability
  11. account
  12. past
  13. onsequences
  14. good
  15. obstacles
  16. guidelines
  17. civilization
  18. history
  19. history
  20. events
  21. historical
  22. past
  23. tools
  24. past
  25. time
  26. inspire
  27. history
  28. technology

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Match the columns:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. now, today, this year a. Past
2. yesterday, last year b. Present
3. Tomorrow, next year c. Future
4. Pots, coins, forts d. Written
5. Inscriptions, pillars. e. Oral letters
6. Folk songs and folk tales f. Material
7. Computer, Solar Cooker g. Historical
8. Use of fire, making of tools h. Modern day invention
9. India’s struggle for freedom i. Invention of early man

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. now, today, this year b. Present
2. yesterday, last year a. Past
3. Tomorrow, next year c. Future
4. Pots, coins, forts e. Oral letters
5. Inscriptions, pillars. d. Written
6. Folk songs and folk tales f. Material
7. Computer, Solar Cooker h. Modern day invention
8. Use of fire, making of tools i. Invention of early man
9. India’s struggle for freedom g. Historical

Answer each question in one sentence:

Question 1.
How can past time be described?
Answer:
Time that has already gone by is the past. It can be described by using words like ‘some time ago’, ‘yesterday’ and ‘last year’.

Question 2.
How can present time be described?
Answer:
Time that we are in now is the present. It can be described by using words like ‘now’ ‘today’ and ‘this year’.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 3.
How can future time be described?
Answer:
The time that is yet to come is the future, it can be described by using words like ‘after some time’ and ‘next year’.

Question 4.
What is history?
Answer:
The science that tries to understand past events is called ‘history’.

Question 5.
How is history useful to shape the society to have a good future?
Answer:
The study of history makes it possible for us to study what is favourable and what is not favourable for the progress of human society. History thus provides us with guidelines about how we should behave today in order to shape a good future.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 6.
List the three types of sources of history?
Answer:
Sources of history are of three types,

  • Material sources
  • Written sources
  • Oral sources.

Question 7.
How is an historical account written?
Answer:
With the help of the evidence that stands the scientific tests for reliability, past events are put in a proper sequence and thus a historical account is written.

Question 8.
What does environmental science do?
Answer:
Environmental science studies the problems of degradation of the environment, pollution, etc. and looks for their solutions.

Question 9.
How do people obstruct the development?
Answer:
If the people of a community or village cannot come together and help one another, this attitude of the people can obstruct its development.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 10.
How does history serve to inspire us?
Answer:
By telling us the life stories of great people, history serves not only to inspire us but also to motivate us.

Question 11.
What teaches us about the progress of human civilizations?
Answer:
By studying history, we get to know about the give and take that took place between our own and other civilizations. Thus, history teaches us about the progress of human civilization.

Question 12.
How are the past, present and future linked?
Answer:
The past, present and future are linked by a continuous chain of events.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 13.
Give an example of a historical action.
Answer:
An example of a historical action is when Indians fought against the British Government to get Independence.

Question 14.
Give an example of a consequence of an action.
Answer:
India’s struggle for independence resulted in India becoming an independent nation. This is an example of a consequence of an action.

Question 15.
How were inventions of today possible?
Answer:
Inventions of today were possible due to its foundation of discoveries and inventions of the past. e.g. Early man invented wheel and fire. The next generation with the help of technology and intellectual development improved upon it.

Question 16.
Name some present day inventions.
Answer:
Computers and solar cooker are some of the present day inventions.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 17.
Name some inventions of early man.
Answer:
Use of fire and invention of the wheel were some significant inventions of the early man

Question 18.
What does the study of history make possible?
Answer:
The study of history makes it possible for us to know what is and what is not favourable for the progress of human society.

Question 19.
On what does the future depend?
Answer:
The future depends on past events.

Question 20.
What does history study?
Answer:
History attempts to find out ansers to many questions by studying the thought process of past societies, their actions and the consequence. On this basis it accordingly guides us to a better future.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Give reasons for the following:

Question 1.
The method of presenting history is different from that of other sciences.
Answer:
i. It is not possible to conduct experiments and to recreate the events that happened in the past.
ii. Therefore the method of presenting history is different from that of other science.

Question 2.
History is also considered to be a science.
Answer:

  1. History uses scientific methods at every stage, i.e., while looking for and collecting evidence, examining the evidence and also while putting it together.
  2. A times, when required, help is also taken from other sciences.
  3. That is why history is also considered to be a science.

Question 3.
History is not written solely on the basis of imagination.
Answer:
i. Evidence which is scientifically tested for its reliability is put in a proper sequence as an historical account.
ii. Therefore we can say history is a science and not written solely on the basis of imagination.

Question 4.
Every science, too, has a history.
Answer:
i. History studies about all the scientific discoveries that brought about important changes in human civilization and of the scientists who made those discoveries.
ii. Therefore it can be rightly said that every science, too, has a history.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 5.
Every evidence we get from the sources of history has to be tested to determine whether it is reliable or not.
Answer:
Every evidence we get from the sources of history has to be tested because tests determine the reliability of the source. Only with the help of the evidence past events are put in a proper sequence and a historical account is written.

Answer the following questions in brief:

Question 1.
The past, present and future are linked. Explain.
Answer:

  1. The past, present and future are linked by a continuous chain of events.
  2. Every event has a consequence.
  3. The events of today (ie present) are linked with past actions.
  4. When we understand this, we realize that the future depends on past events.
  5. Therefore we can say that the past, present and future are linked.

Question 2.
Which are the sources of history? Give two
examples of each.
Answer:
The sources of history are of three types:

  1. Material sources – coins, pots, forts.
  2. Written sources – letters, inscriptions.
  3. Oral sources – traditional stories and songs.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Question 3.
What affects our day-to-day life?
Answer:

  1. Individual or collective actions of human beings have consequences.
  2. The consequence result in an environment that may be either favourable or unfavourable for the progress of the society.
  3. This affects our day-to-day life.

Question 4.
Explain the importance of the study of History.
Answer:

  1. History studies the events of the past.
  2. History gives information about past societies, their actions and their consequences.
  3. The study of history makes it possible for us to study what is favourable for the progress of human society.
  4. History provides humans with guidelines about how we should behave today in order to shape a good future. History inspires and motivates us and is thus very important.

Question 5.
What do we learn from history? Explain with examples.
Answer:

  1. The past, present and future are linked by a continuous chain of events.
  2. The Indian people’s struggle for independence was the action that led to the Indipendence of India.
  3. The events of today are linked with past actions.
  4. Therefore, the future depends on past events.
  5. This is what we learn from history.
  6. For example, we learn that man began to make tools and make use of fire from the materials in nature.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 1 What is History?

Glossary :

  1. acquainted : aware
  2. evidence : information.
  3. favourable : to the advantage of someone or something..
  4. reliability : the ability to be depended on for accuracy.
  5. degradation : process of degradation.
  6. obswuct : be in the way of; prevent.
  7. consequences : results of.
  8. determine : firmly establish.
  9. sequence : a particular order in which related events follow each other. .
  10. Obstacle : a thing that blocks one’s way or hinders progress.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 33 Rangoli Textbook Questions and Answers

1. Guess the meaning of the following word.

Question 1.
Guess the meaning of the following word.

  1. pleasing
  2. finely
  3. magnificent
  4. coarse-grained
  5. beautify
  6. fragrant

Answer:

  1. pleasing – appealing and attractive
  2. finely – in a very skilled manner
  3. magnificent – beautiful and impressive
  4. coarse – grained – rough
  5. beautify – improve the appearance
  6. fragrant – having a sweet, pleasant smell

2. Answer the following questions.

Question 1.
What does ‘Rangaawali’ mean?
Answer:
The word ‘Rangaawali’ comprises of two words, ‘rang’ meaning colour and ‘aawali’ meaning a row or vine.

Question 2.
Where is Rangoli usually drawn?
Answer:
Rangoli is usually drawn in the courtyard or in front of the doorstep.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Question 3.
What is used to make Rangoli designs?
Amswer:
Rangoli designs are made using coarse-grained powders such as sand, marble dust, saw dust or rice grain powder.

Question 4.
What are the common Rangoli designs or motifs?
Answer:
Common Rangoli designs or motifs are based on nature, such as mango, creepers, lotus and other flowers, swans, peacocks, fish and other animals and so on. They also include geometrical patterns and shapes.

Question 5.
What different names is ‘Rangoli’ known by in different regions?
Answer:
‘Rangoli’ is known by different names in different parts of the country. It is known as ‘Chowkpurana’ in Uttar Pradesh, ‘Madana’ in Rajasthan, ‘Muggu’ in Andhra Pradesh, and as ‘Rangoli’ in Gujarat, Karnataka and Maharashtra. In Bengal it is known as ‘Alpanaa’ whereas in Bihar and Uttaranchal it is named ‘Aipanaa’. ‘Kolam’ is the name given to the art of Rangoli in southern parts of the country, mainly in the states of Kerala and Tamil Nadu.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

3. Make a collection of Rangoli motifs and patterns.
Write about each motif or pattern in your own words –
it could just be a label or a description or some information or comment.

Question 1.
Make a collection of Rangoli motifs and patterns.
Write about each motif or pattern in your own words –
it could just be a label or a description or some information or comment.
Answer:
Do it yourself.

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 33 Rangoli Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions in one sentence

Question 1.
What is the most interesting feature of Rangoli?
Answer:
The most interesting feature of Rangoli is that it is drawn afresh everyday.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Question 2.
On which occasions are Rangoli designs made?
Answer:
On the occasion of feasts and festivals, Rangoli designs are made.

Question 3.
Why is it important to draw unbroken lines of even thickness while drawing Rangoli?
Answer:
It is important to draw unbroken lines of even thickness to maintain the beauty of the design.

Question 4.
Why is a special background for Rangoli with Geru or wet red ochre made?
Answer:
A special background for Rangoli with Geru or wet red ochre is made so that the white design stands out well.

Question 5.
Write any one thing we have witnessed in the art of Rangoli in the modern times?
Answer:
Today, i.e. in the modern times, both men and women, learn and practice the art of Rangoli, adding their innovative ideas to the traditional designs and motifs.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Activities :

Question 1.
Think of five occasions wherein we make Rangolis and complete the list :
Answer:

  1. Diwali
  2. Ganpati Festival
  3. Special functions in school
  4. Inauguration of a place
  5. Public celebrations
  6. To welcome guests.

Question 2.
Spot the names used in different parts of the country for Rangoli
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli 1

Language Study :

Question 1.
Give one word for:

  1. Creations which are beautiful and expressive
  2. A form of arrangement or decorative pattern
  3. A space enclosed by walls or building
  4. Repeated decorative image or design for forming a pattern
  5. Warm reception of people

Answer:

  1. art
  2. designs
  3. courtyard
  4. motifs
  5. hospitality

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Question 2.
Match the meaning:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. occasion a. based on traditional practices.
2. feast b. day or period of celebration for religious purposes.
3. festival c. A special event
4. customary d. A large meal to celebrate an occasion

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. occasion c. A special event
2. feast d. A large meal to celebrate an occasion
3. festival b. day or period of celebration for religious purposes.
4. customary a. based on traditional practices.

Question 3.
Complete the table:
Answer:

Positive Comparative Superlative
beautiful more beautiful most beautiful
interesting more interesting most interesting
important more important most important

Do as directed :

Question 1.
Rangoli is one of the most beautiful and most pleasing art forms of India. (Pick out any tuo nouns)
Answer:
Rangoli, India

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Question 2.
Just as you cleanse and adorn yourself every day, you clean your house and decorate it with a Rangoli everyday. (Pick out the verbs)
Answer:
cleanse, adorn, clean, decorate

Question 3.
Rangoli designs also include geometrical patterns and shapes Form a wh-question to get the underlined part as the answer.
Answer:
What does Rangoli designs also include?

Question 4.
The skill to do so comes with a lot of practice. (Pick out the articles)
Answer:
the, a

Question 5.
Previously, it was used mainly by women. (Pick out the adverbs)
Answer:
Previously, mainly

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Question 6.
Some people use leaves and flowers to make Rangolis which are beautiful as well as fragrant. (Complete the sentence using (not only…but also)
Answer:
Some people use leaves and flowers to make Rangolis which are not only beautiful but also fragrant.

Question 7.
Give the noun forms of:

  1. pleasing
  2. decorate
  3. traditional
  4. include

Answer:

  1. pleasure
  2. decoration
  3. tradition
  4. inclusion

Question 8.
Give the verb forms of:

  1. beautiful
  2. practice
  3. different
  4. innovative

Answer:

  1. beautify
  2. practise
  3. differ
  4. innovate

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Question 9.
Give the adjective forms of:

  1. ornament
  2. sand
  3. beauty
  4. decorate

Answer:

  1. ornamental
  2. sandy
  3. beautiful
  4. decorative

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following extract and complete the activities.

Question 1.
Complete the analogy
1. Chowkpurana : Uttar Pradesh : ……..: Rajasthan
2. ………..: Andhra Pradesh :: Alpana : Bengal
Answer:
1. Madana
2. Muggu

Question 2.
What is the art form of Rangolian expression of?
Answer:
The art form of Rangoli is an expression of warm hospitality

Question 3.
What does drawing of Rangoli on the courtyard signify?
Answer:
Drawing of Rangoli on the courtyard signifies that people coming to the house are welcome inside.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Question 4.
What is customary, with reference to Rangoli, in the northern parts of India?
Answer:
In the northern parts of India, it is customary to make Rangoli designs with traditional wet colours.

Question 5.
What are Kolam designs made of ?
Answer:
Kolam designs are made of rice powder.

Question 6.
Pick out a word from the extract which means: based on traditional practices.
Answer:
Customary

Question 7.
Kolam is the name given to the art of Rangoli in southern parts of the country. (Separate the subject and predicate.)
Answer:
Subject : Kolam
Predicate : is the name given to the art of Rangoli in the Southern parts of the country.

Question 8.
Why should we keep the art of Rangoli alive? Give your views.
Answer:
Rangoli, a very creative and beautiful art, is an ancient art, a part of India’s rich cultural heritage. It is our duty to preserve and protect such art forms as it is of great value to us. We should keep it alive and pass it on to the future generations.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Writing Skills :

Question 1.
Your school is organizing a Rangoli workshop as a part of the cultural club activities. You are the cultural secretary. Draft the notice.
Answer:

RJK International School
Mumbai – 400001

Date: 5th Aug, 2015

Notice

The Cultural Club of RJK International School, ‘Sanskruti’ proudly presents the Rangoli Workshop, to be held in the school hall on 15th August, 2015. It will be conducted by our Art teacher Ms. Malini. Participants will be taught to create colourful and intricate designs of Rangoli. This workshop is only for the students of standard V. All the materials required will be provided by the school. Those interested should give their names to the class teacher latest by 10th August, 2015. For further details contact the undersigned at www.sanskruti.com

Sd / Cultural Secretary

Rangoli Summary in English

Summary :

There are different art forms in India. Rangoli is one of its most beautiful and pleasing art forms. Rangoli is an art which involves making designs or patterns on the walls or the floors of the house. Rangoli is regularly drawn in the courtyard or in front of the doorstep of most Indian houses. This lesson takes us through various designs and motifs, patterns and shapes which the of Rangoli makes use of. Rangoli, an expression of warm hospitality occupies a special place in the festival of Deepawali or Diwali. This art is practised in different parts of our country and has different names. It is today used at the time of public celebrations which is spread over large area and even long distances. The author ends on an encouraging note asking us whether we would like to try this beautiful art form.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 33 Rangoli

Meanings :

  1. comprises (u) – consists of
  2. feature (n) – characteristic or quality
  3. adorn (n) – to decorate
  4. magnificent (adj.) – beautiful and impressive
  5. traditional (adj.) – a long established practice
  6. motifs (n) – repeated decorative image or design for forming a pattern
  7. coarse (adj.) – rough
  8. customary (adj.) – based on traditional practices.
  9. hospitality (n) – warm reception of people
  10. signifies (o) – indicates or means
  11. nnovative (adj.) – new and novel
  12. pleasing – appealing and attractive
  13. beautify (o) – improve the appearance
  14. fragrant (adj) – having a sweet, pleasant smell.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 15 Communication and Mass Media Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

5th Std EVS 1 Digest Chapter 15 Communication and Mass Media Textbook Questions and Answers

1. Write down the educational uses of mass media.

Question 1.
Write down the educational uses of mass media.
Answer:
Mass media helps us in the following ways :

  1. Awareness about issues such as environmental balance, gender equality and cleanliness.
  2. Forewarn about natural disasters like storms, tsunamis, flood, etc.
  3. Awareness about health, educational facilities, good things happening in society, etc.
  4. Awareness about basic needs related to food, clothing, shelter, education and health.
  5. Helps in the expansion of trade and industry.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

2. How were messages communicated before we began to use the telephone?

Question 1.
How were messages communicated before we began to use the telephone?
Answer:
Messages were earlier
1. Sent by pigeons who were trained
2. Men on horseback with messages
3. Letters sent through postal services.

3. What difference has the computer made to your life?

Question 1.
What difference has the computer made to your life?
Answer:
With the help of computers, I am able to get information with the help of internet connection and also able to do work faster and save time and efforts.

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 15 Communication and Mass Media Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
The exchange of information is called ……………… .
(a) gossip
(b) noise
(c) communication
Answer:
(c) communication

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

Question 2.
………………. are used in modem methods of communication.
(a) Artificial satellites
(b) Mobile
(c) Computer
Answer:
(a) Artificial satellites

Question 3.
Indian Satellites used for communication are called ……………… .
(a) AGNI
(b) INSAT
(c) Chandrayaan
Answer:
(b) INSAT

Question 4.
Artificial satellites are launched into space by means of ……………………. .
(a) NASA
(b) rockets
(c) ISRO
Answer:
(b) rockets

Question 5.
The ………………… on a person’s face and other gestures communicate a message to us.
(a) expression
(b) glow
(c) lines
Answer:
(a) expression

Question 6.
Information ………………….. is also a part of communication.
(a) telecast
(b) broadcast
(c) technology
Answer:
(b) broadcast

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

Question 7.
Information is useful for constructing …………………. .
(a) structures
(b) maps
(c) knowledge
Answer:
(c) knowledge

Question 8.
Through telecommunication, we can easily ………………… people far away from us.
(a) contact
(b) warn
(c) party with
Answer:
(a) contact

Question 9.
Through telecommunication, people can be ………………… about natural disasters like storms, tsunamis, floods etc.
(a) endangered
(b) forewarned
(c) assured
Answer:
(b) forewarned

Question 10.
Mass media helps in successful implementation of ………………. schemes launched for the benefit of people.
(a) public
(b) private
(c) government
Answer:
(c) government

Question 11.
………………. media helps in the expansion of trade and industry.
(a) public
(b) individual
(c) mass
Answer:
(c) mass

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

Question 12.
We get all sorts of ……………….. through television channels and the internet.
(a) information
(b) transformation
(c) industrialization
Answer:
(a) information

Question 13.
Time spent on watching ………………… leads to the neglect of outdoor sports and physical fitness.
(a) telephone
(b) television
(c) mobile
Answer:
(b) television

Question 14.
Telecommunication devices should be used properly and ……………….. .
(a) honesty
(b) sensibly
(c) truthfully
Answer:
(b) sensibly

Question 15.
We must be careful not to use telecommunication
(a) excessively
(b) severely
(c) seriously
Answer:
(a) excessively

Question 16.
New communication technology has now made this possible on a mobile phone, to ……………….. the person we are talking to.
(a) touch
(b) see
(c) smell
Answer:
(b) see

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

Answer in detail:

Question 1.
What are the disadvantages of tele-communication devices?
Answer:
The disadvantages of telecommunication devices are:

  1. Excessive use of the television, computer or mobile phones cause disorders of the eye, ears and back.
  2. Psychological disorders and isolation are also possible.
  3. Information through television and the internet disturbs peace and order in society.
  4. Excessive TV watching neglect the outdoor sports and physical fitness.
  5. Adverse effect on physical health.

Question 2.
What are the uses of artificial satellites?
Answer:
The uses of artificial satellites are as follows:
1. Live telecast of events happening in the world.
2. With the help of phones, we can directly talk to people in other countries.
3. The President or Prime Minister can address the entire nation at the same time over the radio or TV.

Question 3.
What are audio visual communication?
Answer:
With the help of audio visual communication we can see the person whom we are talking to on a mobile phone.

Can you tell?

Question 1.
We watch TV programmes on many different channels. Where do they come from?
Answer:
Artificial Satellites

Question 2.
We talk to others on our mobile phones. What makes communication on a mobile phone possible?
Answer:
Artificial Satellite

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

3.

Question (a)
Study the pictures given below. Write the name of the emotions that you see in each face in the box below it:
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media 1

Question (b)
Write the names of the means of communication that are used?
Answer:
The expression on the face is used to communicate.

Question 4.
What information do you obtain from a newspaper?
Answer:
Political, Educational, Social, Cultural, Economic and Entertainment.

What’s the solution?

When Amod, who is in the fifth standard, comes home after school, he visits several websites on his computer. He never misses his favourite TV shows. He plays games on his mother’s mobile phone all the time. He is always sitting at home. Lately, his appetite has decreased. He is drowsy6 and has put on weight. Amod’s mother is worried about him. When will she feel better?
Answer:
Amod’s mother will feel better when Amod start going out and play with his friends and be physically fit.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 15 Communication and Mass Media

Glossary:

  1. neglect – fail to care properly
  2. forewarned – inform of a possible danger or problem.
  3. implementation – process of putting a plan into effect
  4. isolation – process of being isolated
  5. adverse – harmful.
  6. drowsy – sleepy and lazy.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 14 Transport Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

5th Std EVS 1 Digest Chapter 14 Transport Textbook Questions and Answers

1. Write five sentences on how you have benefited from transport facilities.

Question 1.
Write five sentences on how you have benefited from transport facilities.
Answer:
Due to transport facilities:

  1. Work gets done soon.
  2. Time and effort are saved.
  3. Trade is facilitated easily.
  4. Connection to different parts of the world easily.
  5. It has improved lifestyle by education and health services.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

2. List four other facilities that have become available in the local area due to transport facilities.

Question 1.
List four other facilities that have become available in the local area due to transport facilities.
Answer:
Due to transport, we are able to get vegetables and fruits. Milk is supplied on time. We are able to go to the market and malls. We are able to visit relatives and friends.

3. Suggest four solutions to reduce the burden on the local transport.

Question 1.
Suggest four solutions to reduce the burden on the local transport.
Answer:
To reduce the burden on local transport build flyovers, walk short distance, avoid unnecessary travel and go to school and work place close to our house.

4. Find the area in your locality with the least pollution. why is this the least polluted area?

5. What is the full form of CNG and LPG.

Question 1.
What is the full form of:
Answer:
1. CNG: Compressed National Gas
2. LPG: Liquidified Petroleum Gas

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

6.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport 1

Question (a)
In the above picture, which vehicle is causing pollution?
Answer:
The Bus

Question (b)
What remedy will you suggest to reduce the pollution caused by this vehicle?
Answer:
The bus should do PUC to control the smoke given out.

Can you tell?

Question 1.
(a) Walking
(b) Riding a bicycle
(c) Using a private vehicle
(d) Using a public vehicle
Which of the above options will you choose on the following occasions?
Answer:

  1. Going to study at a friend’s house who lives near by [a]
  2. Going to your school which is about one kilometre away. [b]
  3. Taking materials to a science exhibition in another town. [c]
  4. Going to a wedding in the next town. [d]

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 14 Transport Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
Using a vehicle saves ……………….. and ……………… .
(a) time
(b) money
(c) effort
(d) energy
Answer:
(a) time , (c) effort

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Question 2.
The burning of fuel in vehicles emits ……………… and ………………… .
(a) water
(b) ash
(c) gases
(d) smoke
Answer:
(c) gas , (d) smoke

Question 3.
If there are traffic jams, ……………….. and …………………. pollution in that area increases.
(a) air
(b) water
(c) noise
(d) land
Answer:
(a) air , (c) noise

Question 4.
Indigenous trees adopt easily to the local environment and help in enhancing ……………….. .
(a) nature
(b) climate
(c) biodiversity
Answer:
(c) biodiversity

Question 5.
We use ………………… in automobiles.
(a) fuels
(b) water
(c) turbines
(d) air
Answer:
(a) fuels

Question 6.
Automobiles cause ………………… and ………………. pollution.
(a) air
(b) land
(c) noise
(d) water
Answer:
(a) air , (c) noise

Question 7.
Different parts of the world are now ………………… due to transport facilities.
(a) known
(b) connected
(c) enemies
(d) friends
Answer:
(b) connected

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Question 8.
The transport of goods even on a ………………… level has become simple and easy.
(a) national
(b) state
(c) global
(d) equal
Answer:
(c) global

Question 9.
There is constant ………………. on a busy road.
(a) smoke
(b) water
(c) breeze
(d) traffic
Answer:
(d) traffic

Question 10.
When fuel is burnt in vehicles, minute particles of carbon and lead are released into the ……………………. .
(a) water
(b) air
(c) land
(d) fire
Answer:
(b) air

Question 11.
Growth and development of plants is affected adversely, due to …………………. pollution.
(a) water
(b) air
(c) land
(d) fire
Answer:
(b) air

Question 12.
Constant traffic through forest areas can ……………….. the habitat of plants and animals living there.
(a) harm
(b) protect
(c) befriend
(d) develop
Answer:
(a) harm

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Question 13.
The constant sounds of vehicles create …………………… on a large scale.
(a) headache
(b) noise
(c) accidents
(d) music
Answer:
(b) noise

Question 14.
Traffic ………………. causes injuries, deaths and damage to the vehicles.
(a) accidents
(b) jam
(c) noise
(d) smoke
Answer:
(a) accidents

Question 15.
We should cultivate habits such as ………………… short distances.
(a) jogging
(b) riding
(c) flying
(d) walking
Answer:
(d) walking

Question 16.
Our environment is sensitive, that is why, ………………. has destructive effects on it.
(a) pollution
(b) solution
(c) resolution
(d) transportation
Answer:
(a) pollution

2. Match the following:

Question 1.
Match the following:

‘A’ ‘B’
1. Karanj (a) Traffic accidents
2. LPG (b) Noise
3. Headaches (c) Local variety
4. Deaths (d) Fuel

Answer:

‘A’ ‘B’
1. Karanj (c) Local variety
2. LPG (d) Fuel
3. Headaches (b) Noise
4. Deaths (a) Traffic accidents

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Name the following:

Question 1.
Pollution caused by automobiles.
Answer:
Air and noise.

Question 2.
Gases emitted through burning of fuels.
Answer:
Carbon monoxide, nitrogen dioxide, suphur dioxide.

Question 3.
Indigenous variety of trees.
Answer:
Banyan, Peepul, Neem, Karanj.

Question 4.
Fuels that do not cause pollution.
Answer:
LPG and CNG.

Answer in one sentence:

Question 1.
What facilities grow due to speedier modem means of transport?
Answer:
Modem means of transport speeds up facilities of tourism, health and education.

Question 2.
What is air pollution?
Answer:
An excess of carbon and lead substances lowers the quality of air in the environment which is called air pollution.

Question 3.
What harm do traffic accidents cause?
Answer:
Traffic accidents cause injuries, deaths and damage to the vehicles.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Question 4.
What habit should we cultivate if we have to travel a short distance?
Answer:
If we have to travel a short distance, we should cultivate the habit of working.

Question 5.
What mode of transport saves time and effort?
Answer:
Using a vehicle saves time and effort.

Question 6.
What causes air and noise pollution?
Answer:
Automobiles causes air and noise pollution.

Question 7.
What do vehicles constantly emit?
Answer:
Due to burning of fuel in vehicles, they constantly emit smoke and some poisonous gases.

Question 8.
Name some poisonous gases emitted by burning of fuels.
Answer:
Some of the poisonous gases emitted by burning of fuels include carbon monoxide, nitrogen dioxide and sulphur dioxide.

Question 9.
What happens when there is constant traffic through forest areas?
Answer:
Constant traffic through forest areas can harm the habitat of plants and animals living there so, the wild animals in these forests migrate elsewhere.

Question 10.
What are the ill-effects of noise pollution to man?
Answer:
Noise pollution causes restlessness, irritability, headaches, lack of concentration, psychological disorders etc.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

What are the effects of following on humans, plants and animals?

Question 1.
Air pollution on humans
Answer:
It increases trachea, lung and eye disorders, e.g. burning of the eyes

Question 2.
Air pollution on plants.
Answer:
The leaves of plants shrivel up and fall, sprouts, get scorched. The growth and development of plants is affected.

Question 3.
Air pollution on animals.
Answer:
The habitat of the animals is harmed and wild animals migrate elsewhere.

Question 4.
Sound pollution on humans.
Answer:
Sound pollution causes restlessness, irritability, headaches, lack of concentration, and psychological disorders.

Answer in brief:

Question 1.
What are sailing ships?
Answer:
In olden times, ships did not use fuel engines. They had sails which helped to use the force of wind. They were called sailing ships.

Question 2.
What options should we consider to help reduce pollution?
Answer:
We can help reduce pollution in the following ways:
1. By cultivating a habit to walk short distances.
2. By riding a bicycle for slightly longer distances.
3. By using public transport as far as possible.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Write short notes:

Question 1.
Remedies for reducing pollution.
Answer:
The following are the remedies for reducing pollution:

  1. Use fuels that cause less pollution.
  2. Maintain and repair vehicles from time to time.
  3. Use public transport mostly.
  4. Use private vehicles only when necessary.
  5. Plant indigenous trees to enhance biodiversity.
  6. Use LPG and CNG fuels which do not cause pollution.

Question 2.
Advantages of using a bicycle.
Answer:
The advantages of using a bicycle are as follows:

  1. Physical exercise
  2. Small loads can be carried
  3. Pollution free
  4. Self-reliance
  5. Saves time
  6. Can be stored in a small space
  7. Saves money
  8. Less crowding of vehicles on the streets

What’s the solution?

Question 1.
Rohan and Sania walk to school. Their school is thirty minutes away from their house. There is a cultural function at their school today. Their grandmother will accompany them to the function. But she gets tired easily because of her age. Which of the options listed below would you suggest for taking her to school?
(a) Walking
(b) Autorickshaw
(c) Bus
(d) Scooter
(e) Car
Answer:
Bus

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Can you tell?

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport 2

1. Observe the pictures and answer the following questions:

Picture: 1

Question 1.
Where have the children stopped?
Answer:
The children have stopped on the road divide.

Question 2.
Why have they stopped there?
Answer:
They have stopped there to cross the road due to heavy traffic.

Question 3.
What are the children doing?
Answer:
The children are rubbing their eyes, coughing and closing their ears.

Question 4.
What is troubling them?
Answer:
The noise and air pollution due to transport routes is troubling them.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Picture – 2:

1. State the difference between the plants close to the road and those for away from the road based on the following points:

Question (a)
Freshness of leaves.
Answer:
The leaves close to the road appear dull compared to the one’s that are far away from the road.

Question (b)
Colour of the leaves.
Answer:
The leaves near the road are brown as they are covered with a thick layer of dust and mud whereas those far away are green in colour.

Question (c)
Appearance of plants.
Answer:
The growth of plants is affected due to the pollution. The plants near the road have few leaves.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 14 Transport

Glossary:

  1. restlessness – lacking quiet and rest
  2. irritability -the state of being irritable
  3. pyschological – problem related to the mind
  4. indigenous – occuring naturally in a particular place.
  5. shrivel – wrinkle and contract
  6. scorched – burnt
  7. migrate – move from one region to another
  8. facilitated – made easier
  9. remedies – medicine or treatment.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 32 Helen Keller Textbook Questions and Answers

Answer the following questions.

Question 1.
How did Helen overcome her handicaps?
Answer:
Helen overcame her handicaps because of her own courage and also that of her wonderful teachers from whom she learned to read, write and talk.

Question 2.
What part did Anne Sullivan play in Helen’s life?
Answer:
Anne Sullivan, herself nearly blind, taught Helen to read and write by trying the deaf and-dumb finger alphabet method. She also taught her to feel the things, to understand the meaning of the word. Anne Sullivan was with Helen all through her time at the University.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Question 3.
How did Helen Keller help other blind people?
Answer:
Throughout her life, Helen helped other blind people to find courage. She travelled all over the world inspiring everyone by her example.

Question 4.
Helen Keller’s life is the story of……
a. blind woman.
b. courage, patience and struggle.
c. helpless, unfortunate girl.
Answer:
Helen Keller’s life is the story of courage, patience and struggle.

2. Activity

Question 1.
What is meant by ‘Honour the white cane’?
Answer:
The people who are blind or have a partial loss of vision carry a long white cane which signifies that they are self-reliant and independent. ‘Honouring the white cane’ means respecting the people who are blind or visually impaired and ensuring that they don’t face any difficulty in their day to day life. We should extend a helping hand to them and help them overcome the challenges they face in life and thus ‘Honour the white cane’.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Question 2.
Find out what ‘Braille’ is.
Answer:
Braille is a system of raised dots that can be read with the fingers by people who are blind or who have very low vision. It is a kind of code language. Each alphabet is arranged by one to six raised dots known as I cell’. A single cell can be used to represent an alphabet letter, number, punctuation mark, even a whole word.

Question 3.
Find out the difference between the fingerspelling method, sign language and Braille.
Answer:
A sign language is a language that uses body language to convey meaning through movements of the hand, arms, or body, and facial expressions to express the speaker’s thoughts.
Finger spelling is the process of spelling out words by using signs using fingers that correspond to the letter of the word.
Braille is a form of written language for the blind, in which characters are represented by patterns of raised dots that are felt with the fingertips.

3. Complete the following. Example: patient – patience.

Question 1.

  1. attend ………
  2. enter ……….
  3. differ ………..

Answer:

  1. attend – attendance
  2. enter – enterance
  3. differ – difference

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 32 Helen Keller Additional Important Questions and Answers

Answer in one sentence:

Question 1.
When would Helen get into terrible tempers?
Answer:
Helen used to get into terrible tempers when she could not explain what she meant, or understand what others wanted.

Question 2.
Who changed Helen’s life?
Answer:
When Helen was nearly seven, Anne Sullivan came to teach her and look after her and this clever and devoted teacher changed Helen’s life.

Question 3.
According to Anne which was the only way to talk to Helen and teach her to say what she wanted?
Answer:
According to Anne the only way to talk to Helen and teach her to say what she wanted was to teach her the deaf-and-dumb finger alphabets.

Question 4.
How did Helen learn to write and read?
Answer:
Helen under Miss Sullivan learned to write on a special frame and ridges to keep the lines straight and began to read Braille books.

Question 5.
Which qualities helped Helen to talk, read and write?
Answer:
Hardwork, patience and willingness to practice and above all courage, all helped Helen to talk, read and write.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Question 6.
Complete the web diagram using qualities displayed by Helen Keller which make her an inspiration – a role model.
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller 1
Answer:
courage, patience, determination, persistence, hard work, helpful, intelligence.

Question 7.
Make sentences with the following words: patience, persistence, hard work
Answer:

  1. Patience : Patience and perseverance leads to success.
  2. Persistence : Persistence in his efforts to reach his goal helped him break the world record.
  3. Hard work : There is no substitute for hard work.

Language Study :

Question 1.
Give the noun forms of:

  1. understand
  2. devoted
  3. blind
  4. sensitive
  5. excited

Answer:

  1. understanding
  2. devotion
  3. blindness
  4. sensitivity
  5. excitement

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Question 2.
Give the verb forms of:

  1. meaning
  2. straight
  3. sensitive
  4. inspiring
  5. special

Answer:

  1. mean
  2. straighten
  3. sensitive
  4. inspire
  5. specialise

Question 3.
Give the adjective forms of :

  1. difference
  2. description
  3. noise
  4. conversation
  5. patience

Answer:

  1. different
  2. descriptive
  3. noisy
  4. conversational
  5. patient

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Question 4.
Match the meanings:

1. active a. readily doing what one is told to do
2. obediently b. completely
3. entirely c. extremely
4. incredibly d. one that functioned well

Answer:

1. active d. one that functioned well
2. obediently a. readily doing what one is told to do
3. entirely b. completely
4. incredibly c. extremely

Do as directed :

Question 1.

  1. She remembered a few words. (Rewrite the sentence beginning with : She did not ………..)
  2. This clever and devoted teacher changed Helen’s life. (State the part of speech of the underlined words)
  3. Miss Sullivan gave Helen a doll. (Rewrite the sentence beginning with: A doll us given…)
  4. She became so excited that she could hardly control herself. (Pick out the adverbs)
  5. Anne Sullivan herself had been nearly blind. (Pick out the pronoun)
  6. Helen had an active mind and a clever brain. (Pick out the articles)
  7. The papers were set in Braille. (Form a wh question to get the underlined part as the answer)

Answer:

  1. She did not forget a few words.
  2. clever, devoted : Adjectives
  3. A doll was given to Helen by Miss Sullivan
  4. so, hardly – adverbs
  5. herself – pronoun
  6. Articles: an, a
  7. What were the papers set in?

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following extract and answer the questions given below.

Question 1.
Arrange the following in order of occurrence.

  1. Learned to write
  2. Learned to type
  3. Had long conversation with her teacher
  4. Learned to talk
  5. Learned to spell words
  6. Began to read braille book

Answer:

  1. Learned to spell words
  2. Had long conversations with her teacher
  3. Learned to write
  4. Learned to type
  5. Began to read braille book
  6. Learned to talk

Question 2.
What helped Helen to learn very fast?
Answer:
Helen’s quick brain and good memory helped her to learn very fast.

Question 3.
What did Miss Sullivan do, wherever they went?
Answer:
Wherever they went, Miss Sullivan described things to her and told her what people were saying.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Question 4.
What did Helen begin to read?
Answer:
Helen began to read Braille books.

Question 5.
Who taught her to talk aloud? How?
Answer:
A special teacher taught her how to move her hips and tongue thus teaching her to talk.

Question 6.
The progress made by Helen was not an easy one. (Pick out a line to prove this statement)
Answer:
All this was hard work, needing endless patience by both pupil and teacher, and long practice.

Question 7.
Miss Sullivan described things to her. (Use the word ‘description’ and rewrite the sentence without changing its meaning)
Answer:
Miss Sullivan gave her a description of things.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Question 8.
Are you inspired by the life of Helen Keller? Give reasons.
Answer:
Yes, I am inspired by the courage, determination, focus and persistence displayed by Helen Keller.

Writing Skills :

Question 1.
Write an essay on:
Answer:
Our teacher: Our inspiration “Teachers plant seeds of wisdom which grow forever.” An ideal teacher can not only give us the right knowledge, fill us with hope, give wings to our creativity and imagination but also help us to lead our lives well- a life based on the right values and virtues. It was after Anne Sullivan’s entry into Helen Keller’s life that it changed her life for good. Rising above the disability if Helen achieved all that she had, it was due to the support of her devoted and loving teacher.

Our former President Dr. A.P.J Abdul Kalam too attributes his success to the role played by his teacher, Iyadurai Solomon. He told him to desire and dream for something from the heart and assured him that if he did, his dreams would come true. And for Dr. A.P.J Abdul Kalam it did. Let us respect our teachers who play many roles in our lives. They selflessly impart knowledge, tell us the right from the wrong and mould us into great citizens and wonderful human beings. Aware of our strengths and weaknesses they guide us to our goals. It is rightly said: ‘A society cannot rise above its teachers’.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Helen Keller Summary in English

Summary :

An inspiring account of courage, strength, determination and hard work, the story of ‘Helen Keller’ conveys the message ‘When the going gets tough, the tough get going At 18 months, when Helen was just beginning to talk she became terribly ill. This affected her sight and hearing too. As she was unable to hear, she could not talk. She became blind too. But with her will-power and courage, and under the able guidance of her wonderful teachers – Anne Sullivan and a special teacher – she learned to talk and write.

She went to school and college and lived a full and happy life. Throughout her life, she inspired other blind people to find courage through her own example. Helen Keller was and is an inspiration to the whole world. She showed what she could achieve through courage, patience and struggle. She lived to a ripe old age of eighty eight and passed away in 1968.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 32 Helen Keller

Meanings :

  1. terribly (adv) – seriously
  2. recovered (u) – returned to health
  3. instance (n) – example
  4. tempers (n) – fits of anger
  5. devoted (adj) – committed (here)
  6. sensitive (adj) – respond to the feelings of others
  7. darted (v) – run suddenly
  8. incredibly (adv) – extremely, unbelievably
  9. ridges (n) – a line where two upward slopes meet
  10. distinctly (adv) – clearly
  11. braille (n) – A system developed to help the blind read. Letters are represented by raised dots.
  12. passed away (phr) – died

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 31 Give your Mind a Workout!

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 31 Give your Mind a Workout! Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 31 Give your Mind a Workout!

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 31 Give your Mind a Workout! Textbook Questions and Answers

Activities :

Question 1.
Nine Men’s Morris
Answer:
1. Name of the game : Nine Men’s Morris
2. No of players: 2
3. Type of game: Board game
4. Things required: Board, buttons, beads, seeds etc. as pieces.
5. How to play: Each player has nine pieces one set black and one set white Players take turns to place their pieces one at a time. If one player is able to place three ‘men’ in a row or column ‘a mill’ is formed. Once a mill is formed that player can remove his opponents men. Rules to be followed:

One cannot remove men in one’s opponent’s mill, unless he/she has no other men left on the board Once all men are placed on board you can start moving them only to an adjacent spot which is empty. When only three men are left, they can fly i.e. move to any vacant spot on the board. Deciding the winner: If a player has less than three men left or if he/she is unable to make a move, his opponent is declared the winner.

A Mathematic trick :

Question 2.
Simplify the mathematic trick mentioned on textbook page 76, by writing in the form of a flow chart.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 31 Give your Mind a Workout! 1
The three digit number selected should be such that the value of the first and last digit must differ by two Eg. 145

Puzzling times and Riddles:

Question 1.
I am fat and stout. I begin with ‘t’ and end with ‘t’ and is always filled with steaming tea:
Answer:
Tea pot

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 31 Give your Mind a Workout!

Question 2.
What’s in a pear but not in an orange? The prince has it but not his subjects?
Answer:
The letter ‘p

Question 3.
I am blue and bronze with beautiful plumes. Rains make me happy and I think I am the most beautiful bird …….
Answer:
Peacock

Question 4.
Jokes: Pause to smile:
1. Son: Mother, how is it that computers are always right?
Mother: It’s because they are controlled by their mother boards.

2. Teacher: Raju which is the longest word in the English language.
Raju: ‘smiles’ is the longest word.
Teacher: How come?
Raju : As there is a mile between the two ‘s’.

Give your Mind a Workout! Summary in English

Summary :

Jokes, Puzzles and Riddles are ideal ways to exercise our mind. This lesson shares with us some interesting examples of games, puzzles, riddles and fun facts. Jokes are not only enjoyable but also thought provoking.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 31 Give your Mind a Workout!