Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Balbharti Maharashtra State Board 11th Commerce Book Keeping & Accountancy Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Commerce BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

1. Answer in One Sentence:

Question 1.
What is an Arithmetical error?
Answer:
An error committed to totaling the amount columns of journal and ledger is called arithmetical error.

Question 2.
What do you mean by one-sided errors?
Answer:
One-sided errors are those errors that either affect the debit or credit aspect of the transaction. It affects the agreement of the trial balance.

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 3.
What do you mean by two-sided errors?
Answer:
Two-sided errors are those errors that affect both the aspects of a transaction i.e. debit and credit. It does not affect the agreement of the trial balance.

Question 4.
What is a suspense account?
Answer:
An account that is opened to transfer the difference in the totals of the trial balance is known as a suspense account.

Question 5.
What are accounting errors?
Answer:
Mistakes or errors committed while writing the books of accounts are known as accounting errors.

2. Give one word/term or phrase for each of the following statements.

Question 1.
Transactions remained to be recorded at all in the books of account.
Answer:
Errors of omission

Question 2.
Errors are always rectified by passing rectification entries.
Answer:
Two-sided errors

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 3.
Errors that affect the debit and credit side unequally.
Answer:
One-sided errors

Question 4.
Errors that affect the debit and credit side equally.
Answer:
Two-sided errors

Question 5.
An error in which the transaction is entered in the original book but not posted into the ledger.
Answer:
The error of posting/partial omission

Question 6.
Error in the process of transferring the entry from original books into the ledger.
Answer:
Error of posting

Question 7.
Errors can be rectified without passing rectification entries.
Answer:
One-sided errors

3. Select the most appropriate alternative from those given below and rewrite the sentence.

Question 1.
Wages paid for the installation of machinery wrongly debited to wages account is an error of ___________
(a) omission
(b) principle
(c) commission
(d) duplication
Answer:
(b) principle

Question 2.
If the trial balance shows a short credit the suspense account will have a ___________ balance.
(a) debit
(b) zero
(c) credit
(d) nil
Answer:
(c) credit

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 3.
If the trial balance does not agree the difference of the trial balance is placed in ___________ account.
(a) Personal
(b) Suspense
(c) Rectification
(d) Real
Answer:
(b) Suspense

Question 4.
Errors which compensate the effect of each other are called ___________ errors.
(a) compensating
(b) one-sided
(c) two sided
(d) clerical
Answer:
(a) compensating

Question 5.
One sided errors are disclosed by ___________
(a) Trial Balance
(b) Suspense Account
(c) Journal
(d) Ledger Account
Answer:
(a) Trial Balance

4. State whether the following statements are True or False with reasons.

Question 1.
Errors of principle are not disclosed by the Trial Balance.
Answer:
This statement is True.
The error of Principle is those where some basic principles of bookkeeping and accountancy are not Properly Followed while recording a business transaction. Such errors can be rectified by passing journal entries.
Eg.: Capital expender showed as revenue expenditure or vice versa. It won’t affect the Trial balance. If will agreed.

Question 2.
Transaction not recorded in the books is an error of principle.
Answer:
This statement is False.
Transaction not recorded in the books is an error of omission and not an error of principle.

Question 3.
If the purchase hook is undermasted, the purchase account is debited in rectification.
Answer:
This statement is True.
Purchases are expenses. All expenses are debited as per the rule of nominal account. When purchases are underacted they can be corrected by debiting in rectification.

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 4.
When a transaction is not recorded according to the principles of book-keeping the error is said to be an error of principle.
Answer:
This statement is True.
The error of Principle is those where some basic principles of bookkeeping and accountancy are not properly followed while recording a business transaction.
Eg.: Capital expenditure is shown as revenue expenditure or Vice-a-Varsa and they are called an error of principle.

Question 5.
The error of omission is disclosed by the Trial Balance.
Answer:
This statement is False.
The complete omission of a transaction will bot disclosed by a trial balance. Trial balance, balances will be agreed with such errors. So the omission of transaction or an error of omission will not be disclosed by Trial Balance.

5. Do you agree or disagree with the following statements.

Question 1.
A temporary account opened to rectify the entry is known as suspense A/c.
Answer:
Agree

Question 2.
Rectified entries are passed in Ledger.
Answer:
Disagree

Question 3.
Compensating errors affect the agreement of Trial Balance.
Answer:
Disagree

Question 4.
There is only one type of error.
Answer:
Disagree

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 5.
Transaction recorded without following the accounting principles and rules are known as Errors of Principle.
Answer:
Agree

6. Complete the following sentences.

Question 1.
___________ sided errors affect the total of Trial Balance.
Answer:
One

Question 2.
___________ sided errors do not affect the Trial Balance.
Answer:
Two

Question 3.
One sided error do not require ___________ entry.
Answer:
Rectification

Question 4.
Errors which are committed in writing the accounts are called error of ___________
Answer:
Posting

Question 5.
Under casting of Sales book is corrected by ___________ Sales Account.
Answer:
Crediting

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 6.
The disagreement of Trial Balance indicates that an ___________ has been committed.
Answer:
Error

Question 7.
An asset has been purchased for the firm. However, the amount was debited to the purchase account. It is an error of ___________
Answer:
Principle

Question 8.
___________ account is necessary for rectification of one-sided error.
Answer:
Suspense A/c

Question 9.
An item of ₹ 95 has been debited to a personal account as ₹ 59. It is an error of ___________
Answer:
Commission

Question 10.
Rectification entries are passed in ___________
Answer:
Journal Proper

Question 11.
Two sided errors are rectified by passing ___________ entry.
Answer:
Rectification

Question 12.
If the Trial Balance does not tally, its difference is transferred to ___________ Account.
Answer:
Suspense

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 13.
Under casting of an account is ___________ sided error.
Answer:
One

Question 14.
If the transaction is not at all recorded in the books, it is called an error of ___________
Answer:
Complete Omission

Question 15.
If the total balance shows short a credit, the suspense account will have a ___________ balance.
Answer:
Credit

Question 16.
An error that affects debit as well as credit side, it is called as ___________ errors.
Answer:
Two-Sided

Question 17.
Wages paid for installation of machinery debited to Wages Account is an error of ___________
Answer:
Principle

Question 18.
Errors which cancel out the effect of one another is called ___________ errors.
Answer:
Compensating

Question 19.
One sided errors are disclosed by ___________
Answer:
Trial Balance

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 20.
In an error of omission, the debit and credit are ___________
Answer:
Equal

Practical Problems

Question 1.
The trial balance of Sagar did not agree. It showed an excess credit of ₹ 7,550. Sagar put the difference to the suspense account. He located the following errors:
1. Sales return book was overcast by ₹ 1,200.
2. Purchase book was undercast by ₹ 750.
3. Goods returned to Mahesh ₹ 1,000 were recorded through the sales book.
4. Credit purchases from Mahadev ₹ 6,000 were recorded through the sales book.
5. Credit purchases from Damodhar ₹ 4,000 were recorded through the sales book. However, Damodhar’s account was correctly credited.
6. Salary paid ₹ 3,500 was debited to the employee’s personal account.
Give journal entries to rectify the above errors and prepare Suspense Account.
Solution:
Journal Proper
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors Practical Problems Q1
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors Practical Problems Q1.1

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors

Question 2.
The trial balance of Radhika did not agree. Radhika put the difference to the suspense account. Subsequently, she located the following errors.
1. Furniture purchased for ₹ 6,000 was posted to the purchases account as ₹ 600.
2. Repairs to Machinery ₹ 500 were debited to the Machinery account.
3. Wages paid for the installation of Machinery ₹ 750 was posted to wages account.
4. Purchased material ₹ 8,000 and Wages ₹ 2,000 were used for construction of the building. No adjustment was made in the books.
5. Total of sales returns book ₹ 2,000 was not posted to the ledger.
6. Old Furniture sold to Dinesh at its book value of ₹ 2,500 was recorded through sales book.
Give journal entries and prepare Suspense Account.
Solution:
Journal Proper
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors Practical Problems Q2
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 8 Rectification of Errors Practical Problems Q2.1

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati निबंध लेखन

Balbharti Maharashtra State Board Marathi Yuvakbharati 11th Digest निबंध लेखन Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Marathi Yuvakbharati निबंध लेखन

1. अबला! नव्हे सबला!

समाजात पुरुष व महिला यांची निर्मिती निसर्गानेच केली. केवळ मानवी समाजातच नव्हे तर सर्व पशू व पक्ष्यांच्या अनेक जातींमध्येही ती व्यवस्था आहे. निसर्गनियमाप्रमाणे दोघेही समान हवेत. पण प्रत्यक्षात निसर्गाने मादीवर, स्त्रीवर पुनरुत्पत्तीची महत्त्वाची जबाबदारी सोपवली. असे असल्यामुळे खरे तर तिचे स्थान अधिक महत्त्वाचे हवे, पण प्रत्यक्षात जगातील विविध खंड, देश, प्रांत, धर्म, जाती, वर्ण या सर्व व्यवस्थांमध्ये महिलेचे स्थान बहुधा दुय्यम राहिले.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions निबंध लेखन

खरे तर या शतकभरात सर्वच क्षेत्रांत स्त्रियांनी उत्तुंग झेप घेतली आहे. अगदी खास पुरुषांसाठी राखीव असलेल्या क्षेत्रांतही आपल्या बुद्धीच्या जोरावर त्या शिरल्या आहेत. अन्यायाला प्रतिकार करण्याचे सामर्थ्य तिला प्राप्त होत आहे. लोकसंख्याशिक्षणाच्या प्रसारामुळे कुटुंब मर्यादित राखण्याची वृत्ती बळावत आहे. त्यामुळे स्त्रीवरील कौटुंबिक कामाचा ताण कमी होत आहे. विज्ञानजनित साधनांच्या वापरामुळे हा दैनंदिन कामाचा ताण सुसह्य होतो आहे. प्रसारमाध्यमांद्वारे ज्ञानविज्ञानात स्त्रीची गती वाढत आहे. अनेक क्षेत्रांत स्त्री-प्रतिमा उजळून निघाली आहे.

आजच्या स्त्रीमध्ये आत्मविश्वास, धडाडी आहे. तिच्या कर्तृत्वाची क्षितिजे विस्तारलेली आहेत. जीवनातील प्रत्येक संधी टिपण्यास ती उत्सुक असते. अतिशय हुशार आणि हिशेबी अशी आजच्या स्त्रियांची ओळख आहे. आजच्या स्पर्धेत त्या संसार, नोकरी आणि करिअर अशा तिन्ही क्षेत्रांमध्ये आघाडीवर आहेत. मागील पिढीच्या तुलनेत प्रचंड महत्त्वाकांक्षी असलेल्या आजच्या मुली जीवनाचा सर्वार्थाने आस्वाद घेण्यास उत्सुक असतात.

या मुलींमध्ये लोकसेवेची जाण अधिक आहे. म्हणूनच मेधा पाटकर, किरण बेदी, मंदा आमटे, राणी बंग या सामाजिक क्षेत्रांत झोकून देणाऱ्या महिलांचे कर्तृत्व ठळकपणे जाणवते. आपल्यावर अन्याय झाल्यानंतर घर सोडून हजारो अनाथ मुलांची आई होणाऱ्या सिंधुताई सपकाळ यांना अबला कोण म्हणेल?

अशक्यप्राय गोष्टीही प्रतिकूल परिस्थितीत जिद्द आणि प्रामाणिक प्रयत्नांनी करता येऊ शकतात. हे आजच्या स्त्रीने सिद्ध करून दाखविले आहे. मग ती शिखरे सर करणारी कृष्णा पाटील असो किंवा दोन्ही ध्रुवांवर पॅराजंपिग करणारी शीतल महाजन असो.

प्रस्थापित राजकारणाच्या चौकटीतही स्त्रियांचा सहभाग वाढतच आहे. राष्ट्रपती या सर्वोच्च घटनापदी प्रतिभा पाटील आहेत. तर लोकसभेत विरोधी पक्षनेत्या सुषमा स्वराज आहेत. लोकसभेचे अध्यक्षपदही मीराकुमारीच भूषवित आहेत. पंतप्रधानपदी श्रीमती इंदिरा गांधी यांनी गाजवलेल्या कर्तृत्वाची आठवण आजही समाज काढत आहे. राजकारणात स्त्रियांसाठी ५० टक्के जागा राखीव ठेवल्या आहेत. आजच्या स्त्रीने घर आणि काम दोन्ही गोष्टी नजाकतीने पेलायची शक्ती आणलीय.

अर्थार्जनाच्या क्षेत्रात स्त्री रुळू लागली आहे. पाळण्याची दोरी हाती धरणाऱ्या स्त्रीच्या अंगी जगाचा उद्धार करण्याचे सामर्थ्य आले आहे. भारतासह इंग्लंड, कॅनडा, आखाती देश, हाँगकाँग, सिंगापूर या देशांमधल्या आर्थिक बाजारातले आय. सी. आय. सी. आय. बँकचे सर्व प्रकारचे व्यवहार हाताळणारी शिल्पा शिरगावकर असो किंवा वैमानिक सौदामिनी देशमुख असो किंवा मोटारवुमन सुरेखा नाहीतर अंतराळवीर कल्पना चावला असो.

या साऱ्याजणी आता अबला नव्हे सबला असल्याचे दाखवून देत आहेत. आजची स्त्री वाऱ्याच्या वेगाने, कात टाकून सर्वार्थाने नव्या जगण्याकडे निघाली आहे.

2. माझा आवडता संत

महाराष्ट्र ही संतांची पावन-भूमी आहे. अनंत काळापासून या संतांनी समाजाला सन्मार्ग आणि सत्कर्माची दिशा दाखवली आहे. अज्ञानाच्या अंधारातून ज्ञानाच्या प्रकाशाकडे वाटचाल करण्यासाठी योग्य मार्गदर्शन करण्याचे महान कार्य या संत-महंतांनी केले आहे. संत कबीर, संत तुलसीदास, संत ज्ञानेश्वर, संत तुकाराम, संत नामदेव, संत रामदास, संत तुकडोजी महाराज, संत गाडगेबाबा अशा असंख्य संतांनी या भूमीची माती पवित्र केली. या असंख्य संतांपैकी माझा आवडता संत म्हणजे ज्ञानियाचा राजा – संत ज्ञानेश्वर.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions निबंध लेखन

१२७५ मध्ये संत ज्ञानदेवांचा जन्म झाला. महाराष्ट्रात ज्ञानाचा उदय झाला. विठ्ठलपंत आणि रुक्मिणी यांच्या पोटी या रत्नाने जन्म घेतला. . निवत्ती, ज्ञानदेव, सोपान आणि मक्ताबाई या चार भावंडांना त्या काळातील समाजाकडून त्रास सहन करावा लागला. समाजाने उपेक्षा केली तरी जन्मजात विद्वान आणि ज्ञानी असणाऱ्या संत ज्ञानदेवांची प्रतिभा बहरू लागली. बालपणातच ते विठ्ठल भक्तीत रमून गेले. वारकरी पंथाचे (संप्रदाय) त्यांनी पुनरुज्जीवन केले. म्हणूनच ‘ज्ञानदेवे रचिला पाया’ असे म्हटले जाते. महाराष्ट्रातील असंख्य भाविकांची माऊली म्हणजे संत ज्ञानेश्वर.

संत ज्ञानदेव योगी, तत्त्वज्ञ, आणि प्रतिभासंपन्न कवी होते. साऱ्या जगाला तत्त्वज्ञान आणि काव्य यांचे सुंदर दर्शन घडविणारा ‘ज्ञानेश्वरी’ हा ग्रंथ त्यांनी लिहिला. ‘अमृतानुभव’, ‘चांगदेव पासष्टी’, ‘हरिपाठाचे व इतर अभंग’ ही त्यांची साहित्यसंपदा. सुंदर कल्पना, आलंकारिक पण ओघवती व प्रासादिक भाषा हे त्यांच्या लेखनाचे विशेष होते. संत ज्ञानेश्वरांनी समाजजागृती केली. अथक परिश्रम केल्यानंतर ते अवघ्या महाराष्ट्राचे ‘ज्ञानमाऊली’ झाले.

संत ज्ञानदेवांनी पसायदान मागितले.
दुरितांचे तिमिर जावो, विश्व स्वधर्मेसूर्ये पाहो।
जो जे वांच्छिल तो ते लाहो प्राणिजात।।

‘या जगातून दुष्कर्माचा अंधार नाहीसा होवो, ज्याला जे जे हवे ते ते मिळो’ अशी विश्वकल्याणाची प्रार्थना त्यांनी केली.

ही प्रार्थना सगळ्या जगासाठी आहे. चराचरासाठी आहे. ‘भूतां परस्परें जडो मैत्र जीवांचे’ ही तळमळ त्यामागे आहे. ‘वसुधैव कुटुंबकम्’ ही अवघे विश्व कवटाळणारी कल्पना संत ज्ञानेश्वरांनी तेराव्या शतकात केली होती.

‘ज्ञानेश्वर माऊली, ज्ञानराज माऊली तुकाराम’ अशा जयघोषामध्ये आज संपूर्ण महाराष्ट्रात वारकरी तल्लीन होऊन जातात. घराघरात संत ज्ञानेश्वरांचे अभंग गायले जातात. महाराष्ट्रातील सामान्य जनतेच्या हृदयात अढळ स्थान प्राप्त करणाऱ्या ज्ञानेश्वरांनी वयाच्या २१व्या वर्षी आळंदी येथे संजीवन समाधी घेतली. असा हा माझा आगळा-वेगळा आवडता संत तुम्हा सर्वांनाही आवडेलच.

3. नाट्यशिबिरातील आनंददायी क्षण

उन्हाळ्याची सुट्टी लागली होती. यावर्षी कुठेही बाहेर फिरायला जायचे नव्हते. दहावीचा क्लास सुरू होणार होता. त्यामुळे वाचन, अभ्यास यात दोन महिने जाणार होते. पण त्या व्यतिरिक्त काहीतरी आपण वेगळं शिकायला हवे असे मला सतत वाटायचे. योगा, पोहणे वा नाटक असं काहीतरी. पण ही संधी अगदी घरी चालून आल्यासारखी झाली. आमच्या कॉलनीतील हॉलमध्ये ८ दिवसांचे एक नाट्यशिबिर आयोजित करण्यात आले होते.

सकाळी ८ ते १० वेळ असल्यामुळे माझ्या अभ्यासाचा खोळंबा होणार नव्हता. त्यामुळे मी लगेचच या शिबिरासाठी प्रवेश घेतला.

चार दिवसांनी शिबिर सुरू झाले. अगदी पहिल्याच दिवशी आमच्या ताईंनी आम्हा सर्वांची ओळख करून घेतली. शिबिरासाठी विविध वयाची साधारण ३०-३५ मुले मुली आम्ही होतो. ताईने नाटक म्हणजे काय? नाटकं करणं म्हणजे काय, अभिनय म्हणजे काय या गोष्टी अगदी गप्पा गोष्टी करत समजावून सांगितल्या. दुसऱ्या दिवसापासून तिने पॅक्टिकली या गोष्टी समजावून सांगणार असे सांगितले आणि तिने पुस्तकातील एक नाट्यउतारा पाठ करून यायला सांगितले होते.

दुसऱ्या दिवशी ताईसोबत दोन दादाही आले होते. आमचे ५ ग्रुप करण्यात आले आणि ताईने आम्हाला बोलण्याचे काही खेळ शिकविले. केवळ ‘ळ’, ‘क’, ‘च’, ‘ठ’ या अक्षरांचा वापर करून त्याच्या गमतीजमती शिकता शिकता हसून हसून पुरेवाट लागली. या शाब्दिक खेळानंतर आम्हाला ताईने आरोह-अवरोह शिकवले. वाक्यातील कोणत्या शब्दावर जोर दिला की वाक्याचा कसा अर्थ बदलतो याचे प्रात्यक्षिक तिने आमच्याकडून करून घेतले.

हे करत असताना श्वासाचा कसा वापर करायचा हे तिने समजावून सांगितले. तिने एकाग्रतेसाठी श्वास रोखणे, जप करणे, योगा करणे किती महत्त्वाचे आहे हे तिच्या बोलण्यातून जाणवले.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions निबंध लेखन

या शिबिरात केवळ नाटकाचे संवादच नाही तर कवितेचेही अभिवाचन कसे करावे, कथा कशी वाचावी याचे मार्गदर्शन केले. मी नेहमी एकसूरी वाचणारी होते पण ताईदादांनी सांगितल्याप्रमाणे मी प्रकट वाचन करू लागले आणि माझ्या वाचनात कमालीचा बदल झाला. अभिनय करताना कसे उभे रहावे, कोणता कोन ठेवावा, प्रेक्षकांकडे दृष्टी कशी ठेवावी, केवळ आवाजावर भर न देता, चेहऱ्यावरील हावभाव, आवाजातील कंपनं, हंकार, श्वास यांचा मार्मिक वापरही आवश्यक असतो हे शिकायला मिळाले. केवळ कुणाचे तरी अनुकरण न करता त्यात आपली काही वैशिष्ट्ये घालून तो अभिनय परिपूर्ण करता येऊ शकतो.

आमच्या ५ ग्रुपला ताईने वेगवेगळे विषय दिले आणि त्यावर आम्हांला एक नाटुकलं लिहायला सांगितले. कोणत्याही विषयाकडे पाहताना तो विषय किती सखोल विचार करून लिहिता येतो ते दादांनी शिकविले. संवाद लिहिताना पल्लेदार व विशेषणांनी युक्त वाक्य लिहिण्यापेक्षा साध्या वाक्यरचनेतही संवाद लिहिता येतो याची जाणीव झाली. त्यात आणखी एक नवउपक्रम हाती घेतला तो म्हणजे चित्र काढण्याचा, त्या क्षणी जे मनात आहे ते उतरवणं काम होते पण त्यामधून प्रत्येकाच्या मनात धावणाऱ्या विविध भावभावनांचा वेध कसा घेता येतो याची परिपक्वता आली.

या सगळ्याबरोबर काही खेळही आम्ही खेळलो. ज्यात सतत आव्हाने होती. जीवनातही अनेक आव्हाने पेलण्याचे सामर्थ्य आपल्यांत असते. त्यासाठी हवा असतो तो आत्मविश्वास. आपल्या समोरची परिस्थिती कायमस्वरूपी नसते, त्यामध्ये चढउतार असणारच पण स्वत:वर विश्वास ठेवून त्या त्या परिस्थितीला सामोरे जायचे असते ही शिकवण या खेळांतून मिळाली.

शेवटच्या दोन दिवसात आम्ही तयारी करून एक छोटंसं नाटुकलं करून दाखवलं. त्या दोन दिवसांत आम्ही अगदी रंगभूमी वरचढ असल्याचा आवेश होता. घरीही तशाच पद्धतीने आम्ही बोलत होतो, घरीही सगळी गम्मत वाटत होती.

शेवटी ताईने पालकांसोबत आमचं एक गेट टुगेदर ठेवलं. आम्ही आमची नाटुकली पालकांसमोर सादर केली आणि त्यानंतर खाणं पिणं झाले. पालकांची मते मांडून झाल्यावर ताईने आमच्यापैकी ४-५ जणांना आपला अनुभव व्यक्त करायला सांगितला. वर्गात कधीही न उत्तर देणारी मी त्या दिवशी भरभरून बोलले. या शिबिरातून केवळ नाटकच नव्हे तर अभ्यास करतानाही काही क्लृप्त्या कशा वापराव्या, आयुष्यातही कसे वागावे याचा परिपाठ शिकायला मिळाला होता. असे हे नाट्यशिबिर माझ्या आयुष्याला कलाटणी देणारे ठरले खरे.

4. वाचाल, तर वाचाल

वाचन आणि त्यातून मिळालेलं ज्ञान किती मोलाचं असतं याबाबत डॉ. बाबासाहेब आंबेडकर सांगतात की, ‘वाचाल, तर वाचाल’. हाच विचार मनात घेऊन प्रत्येकाने आपल्या मनाला वाचनाची सवय लावली पाहिजे. ‘दिसामाजी काहीतरी लिहावे। प्रसंगी अखंडित वाचित जावे’ असा लेखन व वाचनाचा मंत्र समर्थ रामदास स्वामींनी सांगितला आहे. तुम्ही कोणत्याही ज्ञानशाखेचे विदयार्थी असू दया. आपल्या ज्ञानाला अदययावत ठेवण्यासाठी सतत वाचन हाच पर्याय आहे. जीवनातील कोणत्याही क्षेत्रात तुम्हाला यशस्वी व्हायचे असेल तर त्या क्षेत्रातील नवे नवे ज्ञान व माहिती आत्मसात करावी लागते. त्यासाठी का होईना प्रत्येकाने वाचलेच पाहिजे.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions निबंध लेखन

नानाविध पुस्तकांचे जो वाचन करतो, त्यांतील विचार समजून घेतो तो जीवनप्रवासात नेहमीच इतरांच्या पुढे जातो. वाचनामुळेच आपले व्यक्तिमत्त्व समृद्ध बनते. वाचनामुळेच आपली वैचारिक श्रीमंती वाढते. नवनवीन विचारांना स्फुरण मिळते. कल्पनाशक्ती तरल बनते. बहुश्रुत होण्यासाठी आपण सतत वाचलेच पाहिजे. ‘वाचनानंद’ हा एक वेगळाच अनुभव आहे. आपण वाचलेली माहिती केव्हा व कोठे उपयोगी पडेल ते सांगता येत नाही.

वाचलेल्या माहितीचे आदान-प्रदान केल्यास बऱ्याचदा नवीन मुद्देही मिळतात. विदयार्थी दशेत समजून घेऊन वाचनाची सवय मनाला लावली तर कोणताही अभ्यासविषय नक्कीच सुलभ वाटू लागतो. मन लावून अभ्यास केला तर यश नक्कीच मिळते. केवळ वरवरचे उथळ असे वाचन काहीही कामाचे नाही.

विदयार्थी दशेतच अभ्यासाबरोबरच अवांतर वाचनाची सवय मनाला लावल्यास आपले विचार प्रगल्भ होतात. प्रगल्भ विचारांमुळे भविष्यातील जीवनवाटचाल सुकर व यशस्वी होते.

माहिती तंत्रज्ञानाच्या युगात वेगवेगळ्या वेबसाईट्स्वर एका क्लिक् सरशी जगभरातल्या लेखकांची पुस्तके हव्या त्या भाषेत उपलब्ध होतात. अनेकजण ती आवडीने वाचतात. नवनवीन साईट्स्वर जाऊन माहिती मिळवतात. मिळवलेली माहिती ब्लॉग वा इतर सोशल मिडीयाद्वारे शेअरही करतात. म्हणूनच वाचनसंस्कृती लोप पावली नाही तर बदलत्या कालमान परिस्थितीनुसार वाचन संस्कृतीनेही आपली कूस बदलली असे वाटते. वाचनाची माध्यमे बदलली.

पूर्वीच्या पुस्तकांची जागा ई-बुक्सनी घेतली. छोट्या घरात पुस्तके ठेवायला जागा नाही हा अनेकांचा प्रश्न डिजिटल क्रांतीने, अनेक पुस्तकांच्या ऑनलाईन आवृत्त्यांनी खरोखरच सोडवला. संस्कृतात ‘वचने किम् दरिद्रता’ असे एक वचन आहे. बोलण्यात कंजुषी कशाला करावी असा त्याचा अर्थ आहे. ‘वचने’ या शब्दात (एक काना, एक मात्रेचा) बदल करून वाचन करण्यात कसली आली आहे कंजुषी असे म्हणायला हरकत नाही.

जे उपलब्ध होईल ते व्यक्तीने वाचून समजून घ्यावे. चौफेर अशा वाचनामुळेच तुमच्यात चतुरस्रता निर्माण होणार आहे. जीवनात यशस्वी होण्यासाठी प्रत्येकाने वाचन केलेच पाहिजे. विविधांगी व विधांगी वाचनामुळेच लेखनाची प्रवृत्ती प्रबळ होते. रसिकता वाढीस लागते. सहृदयता म्हणजेच दुसऱ्याच्या दुःखांची जाणीव असणाऱ्या संवेदनक्षम मनास खतपाणी मिळते.

5. झाड बोलू लागले तर…..

नमस्कार ! मी तुमचा मित्र, झाड बोलत आहे. पण तुम्ही खरेच माझे मित्र आहात का? तुम्हाला वाटेल मी असे का बोलत आहे? पण मी आज जे अनुभवत आहे ते तुम्हांला सांगावसे वाटले म्हणून हा प्रयत्न.

तुम्ही म्हणता ना झाडे मानवाचा मित्र आहेत. परंतु तुम्ही माझ्याबरोबर मित्रासारखे वागता का?

मी तुमच्या खूप उपयोगी पडतो. मी प्रत्येक सजीवाला नि:स्वार्थवृत्तीने काही ना काही देतच असतो. माझ्या सुगंधी फुलांनी तुमचे मन प्रफुल्लित होते. माझी गोड फळे चाखून तुम्ही किती खुश होता. मी इंधनासाठी, घरे बांधण्यासाठी लाकूड देतो. थकल्या भागल्या वाटसरूला शीतल छाया देतो. पक्ष्यांना माझ्यामुळे आश्रय मिळतो. प्राणी माझ्या सावलीत विश्रांती घेतात.

तुमच्या रोजच्या जीवनात उपयोगी पडणाऱ्या कागद, रबर, ब्रश, गोंद कितीतरी वस्तू माझ्यामुळे तुम्हाला उपलब्ध होतात. मध, औषधे तयार केली जातात. माझा प्रत्येक अवयव तुमच्या उपयोगी पडतो.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions निबंध लेखन

माझ्या मुळांमुळे जमिनीची धूप थांबते. माझी वाढ झाली तर पाऊस पडतो. पृथ्वीवर पर्जन्यवृष्टी झाल्याने सर्व सजीव तृप्त होतात. दुष्काळ आणि पूर दोन्ही आटोक्यात येतात. सर्व सजीवसृष्टीला जगण्यासाठी मी प्राणवायूचा पुरवठा करतो आणि मानवाला अपायकारक असणारा कार्बनडाय ऑ क्साइड वायू शोषून घेतो.

परंतु आता माझे महत्त्व तुम्ही विसरत चालले आहात. ‘वृक्षवल्ली आम्हा सोयरी वनचरी’ या ओळी आता फक्त पुस्तकातच राहिल्या आहेत. आजच्या गतिमान वैज्ञानिक युगात माझ्यावर तुम्ही आक्रमण करू लागला आहात. सिमेंट, काँक्रीटच्या इमारती उभारण्यासाठी, रस्ते दुरुस्ती करण्यासाठी, विकासाच्या नावाखाली तुम्ही मोठ्या प्रमाणात वृक्षतोड करत आहात. तुम्ही माझ्यावर कु-हाड चालवता तेव्हा मला खूप दुःख होते रे!

माझा संहार करू लागल्याने पावसाचे प्रमाण कमी झाले आहे. वातावरणात बदल होऊन उष्णतेचे प्रमाण वाढले आहे. जंगलातील प्राणी-पक्ष्यांची संख्या कमी होत चालली आहे. नदया कोरड्या झाल्या आहेत. शेतकऱ्यांचे आत्महत्यांचे प्रमाण वाढले आहे.

म्हणून मी तुम्हाला मन:पूर्वक विनंती करतो की मी नसलो तर तुमचे संपूर्ण जीवन रुक्ष होईल. सर्व सजीवसृष्टी संपुष्टात येईल. याचे दुष्परिणाम भावी पिढीला भोगावे लागतील. अनेक संकटांना सामोरे जावे लागेल.

पर्यावरणाचा हास थांबवण्यासाठी तुम्ही जेव्हा प्रयत्न करता, वृक्षारोपणाचे महत्त्व पटवून देता तेव्हा मला खूप आनंद होतो. निसर्गाबाबत तुमची स्वार्थी वृत्ती पाहून मला खंतही वाटते आणि तुमची काळजीही. पर्यावरणाची काळजी घ्या. निसर्ग संवर्धन करा. ती काळाची गरज आहे. आजूबाजूच्या परिसरात खूप झाडे लावा. त्यांची जोपासना करा. कारण मला रुजायला, फुलायला, वाढायला खूप काळ लागतो. बदलणारे निसर्गाचे चक्र पूर्ववत करण्याची जबाबदारी तुमच्यासारख्या सुजाण नागरिकांचीच आहे. मला जगवाल तर तुम्ही जगाल याचा विचार करण्याची वेळ आली आहे. माझ्या सहवासात राहून आनंदी, निरोगी रहा आणि दीर्घायुषी व्हा.

6. ‘मायबोलीचे मनोगत

‘झाडावरून प्राजक्त ओघळतो
त्याचा आवाज होत नाही
याचा अर्थ असा होत नाही
त्याला वेदना होत नाही’

मी मायबोली राजभाषा मराठी! तुम्हाला दिसतोय तो राजभाषेचा सोनेरी मुकुट, पण माझ्या मनीचे दुःख मात्र तुम्हाला दिसत नाही. माझ्या दयनीय अवस्थेचे रडगाणे सर्वचजण गातात. पण माझी स्थिती सुधारण्याचे उपाय मात्र योजले जात नाहीत.

तेराव्या शतकात देवी शारदेच्या दरबारातील एक मानकरी – माझा सुपुत्र – संत ज्ञानेश्वरांनी माझा पाया रचला. केवढा अभिमान वाटत असे त्यांना माझा! ‘माझा मराठाचि बोलु कौतुके, परि अमृतातेही पैजा जिंके’ या शब्दांत त्यांनी माझा गौरव केला. माझी कूस धन्य झाली.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions निबंध लेखन

खरे तर माझी जन्मदात्री गीर्वाण भाषा संस्कृत. तिच्याच उदरी माझा जन्म झाला. देवाने माझ्यासाठी महाराष्ट्राचा पाळणा केला. त्याला सहयाद्री व सातपुड्याची खेळणी लावली. कृष्णा-गोदेचा गोफ विणून पाळणा हलवायला दोरी बनवली. देवी रेणुकामाता व देवी तुळजाभवानी यांनी माझ्यासाठी पाळणा म्हटला. पुढे संत ज्ञानेश्वर, संत नामदेव, संत एकनाथ, संत तुकाराम, संत रामदास या संतांनी तर वामन पंडित, मुक्तेश्वर, मोरोपंत या पंडितांनी तसेच त्यानंतर शाहीर अमरशेख, शाहीर होनाजीबाळा यांनी मला समृद्ध केले.

मी जशी संत ज्ञानेश्वरांची, संत तुकारामांची तशी छत्रपती शिवरायांची आणि पेशव्यांच्या बाजीरावांची! जशी ज्योतीबा फुल्यांची तशी चाफेकर बंधूंची! मी लोकमान्य टिळक – गोपाळ गणेश आगरकरांची तशी बाबासाहेब आंबेडकरांची! जशी परक्या सत्तेविरुद्ध बंड पुकारणारी तशी क्रांतीच्या जयजयकाराला ज्ञानपीठावर गौरवित करणारी!

काळाबरोबर मी अनेक भाषाभगिनींना माझ्यात सामावून घेत गेले. दिसामासांनी मी वाढत होते. वि. स. खांडेकर, आचार्य अत्रे, केशवसुत, कुसुमाग्रज, पु. ल. देशपांडे, विंदा करंदीकर यांच्या बाळगुटीने मी बाळसे धरू लागले होते. म्हणूनच राजभाषेचा मानही मला मिळाला. किती आनंद झाला मला त्या दिवशी! पण हा आनंद अळवावरच्या पाण्यासारखाच निघाला.

माझ्याच सुपुत्रांनी मला दरिद्री केले. माझी अवस्था दयनीय झाली असे रडगाणे गात त्यांनी माझा अपप्रचारच केला. माझा वापर करणे त्यांना कमीपणाचे वाटते. आपल्या मुलांना मराठी शाळेत घालणे त्यांना मागासलेपणाचे लक्षण वाटते. मराठीच्या प्रचाराच्या गोष्टी करणारे हे महाभाग स्वत:च्या मुलांना व नातवांना मात्र इंग्रजी माध्यमाच्या शाळेत शिकायला पाठवतात. माझ्या विकासासाठी कसलेही प्रयत्न होताना दिसत नाहीत.

ज्या माझ्या सुपुत्रांनी मला वैभवशिखरावर पोहोचवले होते, त्याच सुपुत्रांच्या आजच्या राजकारणी वारसदारांनी मात्र मला देशोधडीला लावण्याचेच काम केले. आज माझ्यात दर्जेदार साहित्यनिर्मिती होत नाही, अशी ओरड होऊ लागली आहे. माझ्या माध्यमाच्या शाळा ओस पडून बंद पडू लागल्या आहेत. मी संपेन की काय अशी भीती व्यक्त केली जात आहे.

या सर्वांना मी ठणकावून सांगू इच्छिते की मी अशी-तशी संपणार नाही. ज्ञानदेवाने जिचा पाया इतका मजबूत रचला आहे ती मी अशी सहजा सहजी ढासळणार नाही. अर्थात माझं गतवैभव परत मिळवायला मला तुम्हा सर्वांच्या मदतीची गरज आहे. आज सारे ज्ञान-विज्ञान इंग्रजी भाषेत निर्माण होत आहे, संगणकाची भाषासुद्धा इंग्रजी आहे. तुम्हा सर्वांना माझी विनंती आहे की तुम्ही प्रत्येकाने परकीय भाषांतील ज्ञान-विज्ञान माझ्यात निर्माण करा.

रटाळ, लांबलचक माहिती लिहिलेली पुस्तके लिहिण्यापेक्षा रंगीत चित्रांनी युक्त मोजक्या शब्दांत माहिती लिहिलेली आकर्षक पुस्तके निर्माण करा. काळाप्रमाणे बदलायला शिका. नवीन नवीन बदल स्वीकारा. ‘जुने ते सर्वच चांगले व नवीन ते सर्वच वाईट’ असे समजू नका. संगणकात माझ्या भाषेत माहिती निर्माण करा. त्या दृष्टीने तंत्रज्ञान विकसित करा. मराठीतून बोलण्याची, शिकण्याची लाज बाळगू नका. मुख्य म्हणजे माझा अपप्रचार थांबवा.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions निबंध लेखन

मग बघा मला पुन्हा माझे गतवैभव प्राप्त होते की नाही?

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण पारिभाषिक शब्द

Balbharti Maharashtra State Board Marathi Yuvakbharati 11th Digest व्याकरण पारिभाषिक शब्द Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण पारिभाषिक शब्द

पारिभाषिक शब्द :

विज्ञान-तंत्रज्ञान, उदयोग, कृषी, शिक्षण, प्रशासन, विधी, वाणिज्य, कला संस्कृती इत्यादी क्षेत्रांशी संबंधित संकल्पनांच्या प्रकटीकरणासाठी पारिभाषिक शब्दांचा उपयोग केला जातो. त्यांच्या वापरामुळे त्या-त्या क्षेत्रांमधील ज्ञानव्यवहार अधिक नेमका तसेच सुस्पष्ट होतो. त्यादृष्टीने पारिभाषिक शब्दांना अनन्यसाधारण महत्त्व असते. याठिकाणी तुमच्या माहितीसाठी काही महत्त्वाचे पारिभाषिक शब्द दिले आहेत.
Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द

Academics  विदयाभ्यास
Elected  निर्वाचित
Administration  प्रशासन
Encyclopedia  विश्वकोश
Agenda  कार्यक्रम पत्रिका
Enrolment  नावनोंदणी
Auditor  लेखापरीक्षक
File  संचिका
Backlog  अनुशेष
Felicitation  गौरव
Barometer  वायुभारमापक
Foundation  प्रतिष्ठान
Barcode  दंडसंकेत
Gazette  राजपत्र
Broadband Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द  विस्तारित वहन
Geology  भूशास्त्र
Circular  परिपत्रक
Guest House  अतिथीगृह
Commissioner  आयुक्त
Guard of Honour  मानवंदना
Criticism  समीक्षा
Herald  अग्रदूत
Dean  अधिष्ठाता
Habitat  प्राकृतिक वसतिस्थान
Director  संचालक
Honorary  मानद, मानसेवी
Domain  अधिक्षेत्र
Hygiene  आरोग्यशास्त्र
Domicile  अधिवास
Iceberg Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द  हिमनग
Draft  मसुदा, धनाकर्ष
Incentive  प्रोत्साहनपर
Increment  वाढ
Recommendation  शिफारस
Industrialization  औदयोगिकीकरण
Rest House  विश्रामगृह
Journal  नियतकालिक
Runway  धावपट्टी
Jubilee  महोत्सव
Self defence  स्वसंरक्षण
Junction  महास्थानक
Senate  अधिसभा
Keep pending  प्रलंबित ठेवणे
Share Certificate  समभागपत्र
Keyboard  कळफलक
Superintendent  अधीक्षक
Kindergarten  बालकमंदिर
Symposium Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द  परिसंवाद
Labour welfare  कामगार कल्याण
Technician  तंत्रज्ञ
Land holder भूधारक
Telecommunication  दूरसंपर्क
Lawyer  विधिज्ञ/वकील
Terminology  परिभाषा
Layout  आखणी, मांडणी
Thesis  प्रबंध
Meteorology  हवामानशास्त्र
Unbiased opinion  पूर्वग्रहविरहीत मत
Migration Certificate  स्थलांतर प्रमाणपत्र
Upgradation  उन्नयन
Minute book  कार्यवृत्त पुस्तक
Up to date अदययावत
Motto  ब्रीदवाक्य
Utility  उपयुक्तता
Nationalism  राष्ट्रवाद
Vacancy Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द  रिक्त पद
Nervous System  चेतासंस्था
Validity  वैधता
Notification  अधिसूचना
Verification  पडताळणी
Noteworthy  उल्लेखनीय
Official  कार्यालयीन
Organisation  संघटना
Organic Farming  सेंद्रिय शेती
Paediatrician  बालरोगतज्ज्ञ
Pedestrian  पादचारी
Personal Assistant  स्वीय सहायक
Procession  मिरवणूक
Qualified  अर्हतापात्र
Quality Control  गुणवत्ता नियंत्रण
Quick Disposal  त्वरित निकाली काढणे
Quorum  गणसंख्या
Vocational School  व्यवसाय शिक्षण शाळा
Waiting list  प्रतीक्षासूची
World Record  विश्वविक्रम
Working Capital  खेळते भांडवल
Writ Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द  न्यायलेख
X-ray क्ष-किरण
Xerox  नक्कलप्रत
Yard  आवार
Yearbook  संवत्सरिका
Zero Hour  शून्यकाळ
Zoologist  प्राणिशास्त्रज्ञ
Zone  परिमंडळ, विभाग
Reader  प्रपाठक, वाचक

इंग्रजी आणि मराठी म्हणी

1. A bad workman always blames his tools
नाचता येईना अंगण वाकडे
2. Jack of all trades and master of none.
एक ना धड भाराभर चिंध्या.
3. No pains, no gains.
कष्टाविण फळ नाही.
4. Listen to people, but obey your conscious.
ऐकावे जनाचे पण करावे मानाचे.
5. A fig for the doctor when cured.
गरज सरो नि वैदय मरो.
6. Many a little makes a mickle.
थेंबे थेंबे तळे साचे. Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द
7. An empty vessel makes much noise.
उथळ पाण्याला खळखळाट फार
8. Might is right.
बळी तो कान पिळी.
9. As you sow, so you reap.
दाम करी काम.
10. Money makes the mare go.
पेराल तसे उगवेल.
11. Necessity is the mother of invention.
बुडत्याला काडीचा आधार.
12. A drowning man will clutch at a straw.
गरज ही शोधाची जननी आहे.
13. Between two stools we come to the ground.
नवी विटी नवे राज्य.
14. New lords, new laws.
दोन्ही घरचा पाहुणा उपाशी.
15. No rose without a thorn.
गर्जेल तो पडेल काय?
16. Barking dogs seldom bite
काट्यावाचून गुलाब नाही.
17. Doctor after death
जुने ते सोने.
18. Old is gold.
वरातीमागून घोडे. Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द
19. Out of sight, out of mind.
चार दिवस सासूचे, चार दिवस सुनेचे.
20. Every dogs has his day.
दृष्टीआड सृष्टी.
21. Too many cooks spoil the broth.
घरोघरी मातीच्या चुली.
22. Every house has its skeleton.
बारा सुगरणी तरी आमटी आळणी.
23. First come first served.
हाजीर तो वजीर.
24. Union is strength.
एका हाताने टाळी वाजत नाही.
25. It takes two to make a quarrel.
एकी हेच बळ.
26. Where there is a will, there is a way.
इच्छा तेथे मार्ग.

काही साहित्यिकांची टोपण नावे व पूर्ण नावे

टोपणनाव  लेखक
मोरोपंत  मोरेश्वर रायाजी पराडकर
काव्यविहारी  धोंडो वामन गद्रे
लोकहितवादी  गोपाळ हरी देशमुख
यशवंत  यशवंत दिनकर पेंढरकर
रे. टिळक  नारायण वामन टिळक
अनिल Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द  आत्माराम रावजी देशपांडे
केशवसुत  कृष्णाजी केशव दामले
विभावरी शिरुरकर  मालतीबाई विश्राम बेडेकर
माधवानुज  काशीनाथ हरी मोडक
राष्ट्रसंत तुकडोजी महाराज  माणिक बंडोजी ठाकूर
बी  नारायण मुरलीधर गुप्ते
मनमोहन  गोपाळ नरहर नातू
नाथमाधव  द्वारकानाथ माधवराव पितळे
बी. रघुनाथ  भगवान रघुनाथ कुळकर्णी
बाळकराम (नाटक) गोविंदाग्रज (कविता)  राम गणेश गडकरी
अमरशेख  शेख महबूब हसन
बालकवी  त्र्यंबक बापूजी ठोमरे
आरती प्रभु  चिंतामण त्र्यंबक खानोलकर
गिरीश  शंकर केशव कानेटकर
चारुता सागर Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द  दिनकर दत्तात्रय भोसले
माधव ज्युलियन  माधव त्रिंबक पटवर्धन
दया पवार  दगडू मारुती पवार
विनोबा  विनायक नरहर भावे
ग्रेस  माणिक सितारामपंत गोडघाटे
कुंजविहारी  हरिहर गुरुनाथ कुळकर्णी
प्रेमानंद गज्वी  आनंद शंकर गजभिये
अज्ञातवासी  दिनकर गंगाधर केळकर
पठे बापूराव  श्रीधर कृष्णाजी कुळकर्णी
ठणठणपाळ  जयवंत द्वारकानाथ दळवी

काही साहित्यिक व त्यांच्या प्रसिद्ध रचना

साहित्यिकाचे नाव पुस्तक
लक्ष्मीबाई टिळक स्मृतिचित्रे
श्री. म. माटे उपेक्षितांचे अंतरंग
श्री. ज. जोशी आनंदीगोपाळ
वि. वा. शिरवाडकर नटसम्राट
विश्राम बेडेकर रणांगण
गोदावरी परुळेकर जेव्हा माणूस जागा होतो
वसंत कानेटकर रायगडाला जेव्हा जाग येते
जी. ए. कुलकर्णी काजळमाया
गंगाधर गाडगीळ Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द एका मुंगीचे महाभारत
ना. सं. इनामदार राऊ
श्री. ना. पेंडसे रथचक्र
गो. नी. दांडेकर पडघवली
विंदा करंदीकर अष्टदर्शने
अण्णाभाऊ साठे फकिरा
शंकरराव खरात तराळ अंतराळ
शांता शेळके चौघीजणी
महेश एलकुंचवार वाडा चिरेबंदी
किरण नगरकर सात सक्कं त्रेचाळीस
प्र. ई. सोनकांबळे आठवणींचे पक्षी
अनिल अवचट माणसं
नारायण सुर्वे माझे विदयापीठ
सुनीता देशपांडे आहे मनोहर तरी
व्यंकटेश माडगूळकर बनगरवाडी
द. मा. मिरासदार मिरासदारी
रणजित देसाई स्वामी
मंगेश पाडगांवकर सलाम
मारुती चितमपल्ली पक्षी जाय दिगंतरा
नरहर कुरुंदकर धार आणि काठ
मधु मंगेश कर्णिक माहिमची खाडी
आनंद यादव Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द झोंबी
दया पवार बलुतं
लक्ष्मण माने उपरा
रंगनाथ पठारे ताम्रपट
नरेंद्र जाधव आमचा बाप आन् आम्ही
लक्ष्मण गायकवाड उचल्या
उत्तम कांबळे आई समजून घेताना
अरुणा ढेरे कृष्णकिनारा
विश्वास पाटील पानिपत
राजन गवस तणकट
सदानंद देशमुख बारोमास
किशोर शांताबाई काळे कोल्हाट्याचं पोर
भालचंद्र नेमाडे कोसला

ज्ञानपीठ पुरस्कारप्राप्त मराठी साहित्यिक

साहित्यिकाचे नाव
विष्णु सखाराम खांडेकर
विष्णू वामन शिरवाडकर (कुसुमाग्रज)
गोविंद विनायक करंदीकर (विंदा करंदीकर)
भालचंद्र वनाजी नेमाडे

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द

Balbharti Maharashtra State Board Marathi Yuvakbharati 11th Digest व्याकरण गटात न बसणारा शब्द Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द

11th Marathi Book Answers व्याकरण गटात न बसणारा शब्द Additional Important Questions and Answers

गटात न बसणारा शब्द

प्रश्न 1.
नामांकित, कीर्तिमान, कुविख्यात, सर्वज्ञात
उत्तर :
कुविख्यात

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द

प्रश्न 2.
वात, जलद, मेघ, घन
उत्तर :
वात

प्रश्न 3.
सटासट, कटकट, वटवट, झटपट
उत्तर :
सटासट

प्रश्न 4.
अपमान, दुर्लक्ष, निष्काळजी, आदर
उत्तर :
अपमान

प्रश्न 5.
सौदामिनी, प्रकाश, दिप्ती, तेज
उत्तर :
सौदामिनी

प्रश्न 6.
त्याला, त्याचा, तुझा, आणि
उत्तर :
आणि

प्रश्न 7.
संभाषण, भाषण, चर्चा, संवाद
उत्तर : भाषण

प्रश्न 8.
गुजरात, महाराष्ट्र, मुंबई, कर्नाटक
उत्तर :
मुंबई

प्रश्न 9.
फूल, पान, खोड, मासा
उत्तर :
मासा

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द

प्रश्न 10.
पृथ्वी, धरणी, वसुधा, समिधा
उत्तर :
समिधा

प्रश्न 11.
देवूळ, मंदिर, देवालय, देव
उत्तर :
देव

प्रश्न 12.
कर्ण, डोळा, नयन, नेत्र
उत्तर :
कर्ण

प्रश्न 13.
पर्वत, नग, नभ, गिरी
उत्तर :
नभ

प्रश्न 14.
हात, पद, कर, हस्त
उत्तर :
पद

प्रश्न 15.
दैत्य, दानव, राक्षस, सुर
उत्तर :
सुर

प्रश्न 16.
नवल, संकोच, आश्चर्य, विस्मय
उत्तर :
संकोच

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण गटात न बसणारा शब्द

प्रश्न 17.
युद्ध, समर, संगम, लढाई
उत्तर :
संगम

प्रश्न 18.
वणवा, वन, जंगल, अरण्य
उत्तर :
वणवा

प्रश्न 19.
शत्रू, वैरी, दुष्मन, दोस्त
उत्तर :
दोस्त

प्रश्न 20.
पिता, वडील, भ्राता, जनक
उत्तर :
भ्राता

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण विरामचिन्हे

Balbharti Maharashtra State Board Marathi Yuvakbharati 11th Digest व्याकरण विरामचिन्हे Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण विरामचिन्हे

विरामचिन्हे प्रास्ताविकः

आपल्या बोलण्याचा आशय ऐकणाऱ्याला चांगल्या रीतीने समजावा म्हणून आवाजाच्या चढ-उताराबरोबरच एखाद दुसऱ्या ठिकाणी आपण काही क्षण थांबतो या थांबण्यालाच ‘विराम’ असे म्हणतात.

बोलण्यातील विराम लेखनात निरनिराळ्या चिन्हांनी दर्शविला जातो. अशा लेखनातील विविध चिन्हांना ‘विरामचिन्हे’ असे म्हणतात.

विरामचिन्हांमुळे वाक्य कोठे संपले, कोठे सुरू झाले की अपूर्ण आहे अशा विविध गोष्टी आपणास समजतात. म्हणूनच विरामचिन्हांना लेखनात अत्यंत महत्त्व आहे.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण विरामचिन्हे

विरामचिन्हे दोन प्रकारची आहेत.

  • विराम दर्शवणारी
  • अर्थबोध करणारी

विराम दर्शवणारी :

  • पूर्णविराम ( . ),
  • अर्धविराम ( ; ),
  • स्वल्पविराम ( , ),
  • अपूर्णविराम ( : ).

अर्थबोध करणारी :

  • प्रश्नचिन्ह ( ? ),
  • उद्गारचिन्ह ( ! ),
  • अवतरण चिन्ह (” ” दुहेरी व ” एकेरी),
  • संयोगचिन्ह ( – ),
  • अपसारण चिन्ह ( – )
  • याशिवाय लोप चिन्ह ( ……… ),
  • अधोरेखा चिन्ह ( ),
  • विकल्प चिन्ह ( / ),
  • काकपद/हंसपद ( , ),
  • कंस () साधा कंस,
  • { } महिरप कंस,
  • [ ] चौकोनी कंस),
  • वरीलप्रमाणे मजकूर / यथोपरिचिन्ह (” “, -।।-)
  • अवग्रह (ऽ) उच्चार लांब करण्यासाठी,
  • फुल्या (xxx) (अवशिष्ट व अयोग्य मजकुरासाठी),
  • दंड ( । एकेरी, ।। दुहेरी) ही लेखनात वापरली जातात.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण विरामचिन्हे

11th Marathi Book Answers व्याकरण विरामचिन्हे Additional Important Questions and Answers

1. खालील वाक्यांत योग्य त्या ठिकाणी विरामचिन्हे देऊन वाक्ये पुन्हा लिहा.

प्रश्न 1.
सर पोराचं लग्न हाय यायला पाहिजे.
उत्तर :
“सर, पोराचं लग्न हाय. यायला पाहिजे.”

प्रश्न 2.
ते म्हणाले गेले दोन दिवस मेघदूत वाचत होतो.
उत्तर :
ते म्हणाले, “गेले दोन दिवस, ‘मेघदूत’ वाचत होतो.”

प्रश्न 3.
मी सोपानदेवांना म्हणालो अहो हे बावनकशी सोने आहे
उत्तर :
मी सोपानदेवांना म्हणालो, “अहो, हे बावनकशी सोने आहे!”

प्रश्न 4.
वडील सहा आठ महिने दौऱ्यावर
उत्तर :
वडील सहा-आठ महिने दौऱ्यावर.

प्रश्न 5.
ड्रायव्हरनं गाडी सुरू केली आणि विचारलं कुठे जायचं
उत्तर :
ड्रायव्हरनं गाडी सुरू केली आणि विचारलं, “कुठे जायचं?”

2. पुढील वाक्यांत योग्य विरामचिन्हांचा पर्याय निवडून वाक्ये पुन्हा लिहा.

प्रश्न 1.
रसिकहो वहिानींचा सल्ला या कार्यक्रमाचा आजचा शेवटचा प्रयोग.

पर्याय :
(अ) उद्गारवाचक चिन्ह, एकेरी अवतरण
(आ) प्रश्नचिन्ह, उद्गारवाचक चिन्ह
(इ) दुहेरी अवतरण चिन्ह, स्वल्पविराम
उत्तर :
(अ) उद्गारवाचक चिन्ह, एकेरी अवतरण (रसिकहो! ‘वहिनींचा सल्ला’ या कार्यक्रमाचा आजचा शेवटचा प्रयोग)

प्रश्न 2.
पायच होऊ देत आता घट्ट मजबूत पोलादी पर्याय :

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण विरामचिन्हे

(अ) प्रश्नचिन्ह, लोपचिन्ह
(आ) स्वल्पविराम, अर्धविराम
(इ) लोपचिन्ह, स्वल्पविराम
उत्तर :
पर्याय : (इ) लोपचिन्ह, स्वल्पविराम (पायच होऊ देत आता… घट्ट, मजबूत, पोलादी)

प्रश्न 3.
जी ए कुलकर्त्यांचा एखादा कथासंग्रह तुम्ही वाचला आहे काय पर्याय :
(अ) स्वल्पविराम, अर्धविराम
(आ) पूर्णविराम, प्रश्नचिन्ह
(इ) अपूर्णविराम, अवग्रहचिन्ह
उत्तर :
(आ) पूर्णविराम, प्रश्नचिन्ह (जी. ए. कुलकर्त्यांचा एखादा कथासंग्रह तुम्ही वाचला आहे काय?)

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती

Balbharti Maharashtra State Board Marathi Yuvakbharati 11th Digest व्याकरण शब्दांच्या जाती Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती

शब्दांच्या जाती

  • शब्द व शब्दांच्या जाती:
  • ठराविक क्रमाने आलेल्या अक्षरांच्या समूहास काही अर्थ प्राप्त झाला तर त्यास शब्द असे म्हणतात.
  • शब्दांचे विकारी (सव्यय – व्यय – बदल) व अविकारी (अव्यय – बदल न होणारे) असे दोन प्रकार आहेत.
  • नाम, सर्वनाम, विशेषण व क्रियापदाच्या मूळ रूपात लिंग, वचन, विभक्ती व काळानुसार बदल होतात म्हणून त्यांना विकारी शब्द असे म्हणतात.
  • लिंग तीन प्रकारची आहेत – पुल्लिंग, स्त्रीलिंग व नपुसकलिंग.
  • वचनाचे दोन प्रकार आहेत – एकवचन, अनेकवचन.
  • नाम / सर्वनामांचा वाक्यातील क्रियापदाशी / इतर शब्दांशी असणारा संबंध ज्या विकारांनी दर्शविला जातो त्यास विभक्ती असे म्हणतात.
  • विभक्ती प्रत्यय लावण्यापूर्वी नामाच्या / सर्वनामांच्या रूपात जो बदल होतो त्यास सामान्यरूप असे म्हणतात.
  • क्रियाविशेषण, शब्दयोगी, उभयान्वयी व केवलप्रयोगी अव्ययांच्या रूपात कोणताच बदल होत नाही. म्हणून त्यांना अविकारी शब्द असे म्हणतात.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती 1
Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती 2
Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती 3
Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती 4

11th Marathi Book Answers व्याकरण शब्दांच्या जाती Additional Important Questions and Answers

1. अधोरेखित केलेल्या शब्दांच्या जाती ओळखा.

प्रश्न 1.
उषावहिनींनी एकशेबावन्नाव्यांदा आरशात पाहिलं.
उत्तरः
उषावहिनी – विशेषनाम

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती

प्रश्न 2.
तो कधी खाली पडत नाही.
उत्तरः
तो – सर्वनाम

प्रश्न 3.
काही पुस्तकं आपल्याला झपाटून टाकतात.
उत्तरः
पुस्तकं – सामान्यनाम

प्रश्न 4.
त्यात सहानुभूतीचा आणि कारुण्याचा ओलावा ओथंबलेला आहे.
उत्तरः
आणि – उभयान्वयी अव्यय

प्रश्न 5.
माझा एक कलावंत मित्र एका अपघातात मरण पावला होता.
उत्तरः
माझा – सार्वनामिक विशेषण

प्रश्न 6.
पुष्कळशी त्यांच्याबरोबर गेली.
उत्तरः
पुष्कळशी – क्रियाविशेषण अव्यय

प्रश्न 7.
अगदी पहिली आठवण अशी, की आपणास दुपट्यात घट्ट गंडाळून ठेवले आहे.
उत्तरः
की – उभयान्वयी अव्यय

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती

प्रश्न 8.
तिथे संवाद नसतो.
उत्तरः
तिथे – क्रियाविशेषण अव्यय

प्रश्न 9.
उषावहिनींनी घड्याळाकडे पाहिलं.
उत्तरः
कडे – शब्दयोगी अव्यय

प्रश्न 10.
मोहरीएवढ्या बिजापासून प्रचंड अश्वत्थ वृक्ष उभा रहावा तशी ही कादंबरी वाढत गेली.
उत्तरः
पासून – शब्दयोगी अव्यय

प्रश्न 11.
अलंकारामुळे कवितेला सौंदर्य प्राप्त होते.
उत्तरः
सौंदर्य – भाववाचक नाम

प्रश्न 12.
हे हायस्कूल शंभर वर्षांवर जुनं आहे.
उत्तरः
शंभर – संख्यावाचक विशेषण

प्रश्न 13.
कुत्रा आपले शेपूट इमानीपणाच्या भावनेने हलवतो.
उत्तरः
इमानीपणाच्या – गुणवाचक विशेषण

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती

प्रश्न 14.
त्याच्या वाचनाचा वेग उत्तम होता.
उत्तरः
उत्तम – विशेषण

प्रश्न 15.
समाधानी चर्येनं मामू स्टुलावरून खाली उतरतो.
उत्तरः
समाधानी – भाववाचक नाम

प्रश्न 16.
मामूनं केलेल्या कष्टमय चाकरीचं फळ म्हणून असेल, पण त्याची सगळीच मुलं गुणवान निघालीत.
उत्तरः
पण – उभयान्वयी अव्यय

प्रश्न 17.
ड्रायव्हर वर आला.
उत्तरः
वर – क्रियाविशेषण अव्यय

प्रश्न 18.
शीऽ, ही कसली साडी?
उत्तरः
शी – केवलप्रयोगी अव्यय

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दांच्या जाती

2. सूचनेनुसार सोडवा.

प्रश्न 1.
निशाने सर्व सूत्रे आपल्या हातात घेतली. (क्रियापदाचा प्रकार ओळखा) – ………………………………
उत्तरः
सकर्मक क्रियापद

प्रश्न 2.
भूमीवरही फार मोठा भार पडू लागला. (क्रियापदाचा प्रकार ओळखा) – ………………………………
उत्तरः
संयुक्त क्रियापद

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी

Balbharti Maharashtra State Board Marathi Yuvakbharati 11th Digest व्याकरण शब्दसिद्धी Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी

11th Marathi Guide व्याकरण शब्दसिद्धी Textbook Questions and Answers

शब्दसिद्धी

भाषा व्यवहारामध्ये म्हणजेच लिहिताना वा बोलताना आपण नानाविध शब्दांचा वापर करतो. आपल्या भाषिक व्यवहारातील सर्वच शब्द आपल्या मूळ मराठी भाषेतील असतीलच असे नाही. बऱ्याचदा मूळ भाषेतील शब्दांपासून आपण नवनवीन शब्द बनतो. केव्हा केव्हा इतर भाषेतील शब्दांचाही स्वाभाविकपणे आपण वापर करतो. बऱ्याचदा तो शब्द दुसऱ्या भाषेतील आहे हेही आपल्या लक्षात येत नाही.

Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी

इतर भाषेतीलही काही शब्द मराठीत असे रुळले आहेत की त्यांचे वेगळेपणही बऱ्याचदा लक्षात न घेता तो आपल्याच भाषेतील शब्द आहे या पद्धतीने आपण त्याचा वापर करत असतो. यासाठीच आपल्या भाषेतील मूळ शब्द कोणते? आपल्या भाषेत रुळलेले कोणते शब्द आपण इतर भाषांमधून जसेच्या तसे घेतले आहेत वा कोणत्या शब्द रूपात कसा बदल केला आहे हे समजून घेणे भाषेच्या अभ्यासात अत्यंत महत्त्वाचे आहे.

भाषेतील शब्द कसा बनतो वा सिद्ध होतो या प्रक्रियेलाच शब्दसिद्धी असे म्हणतात.
Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी 1

काही उपसर्गघटित शब्द :

उपसर्ग व त्याचा अर्थ  उपसर्गघटित साधित शब्दांची उदाहरणे
अति (= फार / पलीकडे)  अतिशय, अतिरेक, अतिक्रम, अतिलोभी, अतिसार इ.
आ (= पासून / पर्यंत / पलीकडे)  आजन्म, आमरण, आक्रमण, आक्रोश इ. Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी
सु (= चांगले / सोपे)  सुग्रास, सुभाषित, सुकर, सुगम, सुशिक्षित इ.
अव (= हीन / कमी)  अवघड, अवजड, अवकळा, अवदसा, अवलक्षण इ.
दर (= प्रत्येक)  दररोज, दरसाल, दरमहा, दरमजल, दरशेकडा इ.
आड (= लहान / गौण)  आडनाव, आडवाट, आडकाठी, आडवळण, आडदांड इ.
दुर्, दुस् (= वाईट / दुष्ट)  दुर्गुण, दुर्दशा, दुर्जन, दुर्लभ, दुराचरण, दुर्लक्ष इ.
प्रति (= उलट / फिरून)  प्रतिकार, प्रतिबिंब, प्रतिदिन, प्रतिकूल, प्रत्येक इ.
वि (= विशेष / शिवाय)  विख्यात, विज्ञान, विधवा, विसंगती, विपत्ती इ.
भर (= मुख्य / पूर्ण)  भरधाव, भरजरी, भरदिवसा, भरचौकात, भरलोकात, भरपेट इ.
अनु (= मागून / सारखे)  अनुकरण, अनुक्रम, अनुभव, अनुवाद, अनुमती इ.
उत् (= श्रेष्ठ / उंच)  उत्कर्ष, उन्नती, उत्तीर्ण, उत्तम, उत्प्रेक्षा इ.
अभि (= पूर्वी/ जवळ)  अभिनय, अभिनंदन, अभिरुची, अभिप्राय, अभिमुख इ.
गैर (= वाचून / विना)  गैरहजर, गैरशिस्त, गैरसमज, गैरसोय, गैरहिशोबी इ.
सर (= मुख्य)  सरकार, सरपंच, सरहद्द, सरदार, सरनौबत इ.
बे (= वाचून / शिवाय / रहित)  बेडर, बेअब्रू, बेदम, बेईमान, बेइज्जत, बेशरम, इ.
ना (= अभाव)  नाउमेद, नाराज, नापसंत, नालायक, नाकबूल इ.
प्र (= अधिक / पुढे)  प्रताप, प्रबल, प्रगती, प्रवाह, प्रदोष, प्रस्थान, प्रसिद्ध इ.
बद (= वाईट)  बदनाम, बदसूर, बदफैली, बदलौकिक इ.
हर (= प्रत्येक)  हररोज, हरघडी, हरदम, हरकाम, Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी

काही प्रत्ययघटित शब्द

1. कृदन्ते / धातुसाधिते : धातूस कृतप्रलय लागून तयार होणारे नवीन शब्द.

प्रत्यय  धातुसाधित शब्द (उदाहरणे)
अक  लेखक, पाचक, रक्षक, भक्षक, गायक, वाहक इ.
अनीय  श्रवणीय, मननीय, रमणीय, वंदनीय, पूजनीय इ.
आई  खोदाई, चराई, उजळाई, शिलाई, अंगाई इ.
रा  लाजरा, बुजरा, हसरा, कापरा, दुखरा इ.
ऊन  करून, देऊन, बसून, हसून इ.
अना  प्रार्थना, वेदना, कल्पना, तुलना, वंदना इ.
 धरण, जळण, तळण, चढण, भांडण, लोळण इ.
तव्य  कर्तव्य, तालव्य, भवितव्य इ. Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी
आळू  झोपाळू, लाजाळू, कनवाळू, विसराळू इ.
णावळ  खाणावळ, जेवणावळ, धुणावळ, लिहिणावळ इ.

2. तद्धिते / शब्दसाधितेः धातूखेरीज अन्यशब्दांना प्रत्यय लागून तयार होणारे नवीन शब्द

प्रत्यय  शब्द साधिते (उदाहरणे)
इक  कायिक, वाचिक, मानसिक, धार्मिक, लौकिक इ.
कर  सुखकर, खेळकर, खोडकर, दिनकर, प्रभाकर इ.
की  माणुसकी, भावकी, गावकी, शेतकी, उनाडकी इ.
खोर  भांडखोर, चिडखोर, चहाडखोर, चेष्टेखोर, मस्तीखोर इ.
दार  दुकानदार, फौजदार, जमिनदार, इमानदार, धारदार, डौलदार इ.
कट  तेलकट, मातकट, धुरकट, मळकट, पोरकट इ.
गर, गार  सौदागर, जादूगार, गुन्हेगार, माहितगार, कामगार इ.
खाना  कारखाना, तोफखाना, दवाखाना, हत्तीखाना, दारूखाना इ.
नामा  करारनामा, हुकूमनामा, पंचनामा, जाहीरनामा इ.
आई  लढाई, नवलाई, दांडगाई, शिष्टाई, खोदाई. इ. Maharashtra Board Class 11 Marathi Yuvakbharati Solutions व्याकरण शब्दसिद्धी

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Balbharti Maharashtra State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 1.
Give reason: Purification of a chemical substance is important before investigating its composition and properties.
Answer:

  • Chemical substances occur in nature in impure stage.
  • Also, chemical substances synthesized in the laboratory are obtained in crude and impure form.
  • Impurities present in the chemical substances may interfere with the properties to be determined (e.g. melting point or boiling point).
  • Therefore, before investigating composition and properties of a given chemical substance, it is important to obtain it in the pure form.

Question 2.
What are the different types of impurities that a solid may contain?
Answer:
A solid substance may contain two types of impurities:

  • Impurities which are soluble in the same solvent as the main substance.
  • Impurities which are not soluble in the same solvent as the main substance.

Question 3.
For which of the following cases, is the process of filtration feasible? Why?
Case 1: A solid substance containing impurities which are soluble in the same solvent as the main substance.
Case 2: A solid substance containing impurities which are not soluble in the same solvent as the main substance.
Answer:
Impurities which are not soluble in the same solvent as the main compound can be separated by a simple process called filtration. Hence, for ‘Case 2’, filtration is more feasible.

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 4.
Describe the process of filtration with a neat and labelled diagram.
Answer:
i. Impurities which are not soluble in the same solvent as the main compound can be separated by a simple process called filtration.
ii. Procedure:
a. A circular piece of filter paper is folded to form a cone and fitted in the funnel.
b. The funnel is fixed on a stand and a beaker is kept below.
c. The mixture which has to be purified is added to a suitable solvent in which the main compound dissolves.
d. The paper is made moist, and the solution to be filtered is poured on the filter paper.
e. Diagram:
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 1
iii. The insoluble part remaining on the filter paper is called residue and the liquid which pass through the filter paper and collected in the beaker is called filtrate.
iv. This process is similar to separating tea leaves from decoction of tea or sand from mixture of sand and water.

Question 5.
Why is safety bottle used when filtration is carried out under suction?
Answer:
The safety bottle is used to prevent sucking of the filtrate into suction pump.

Question 6.
Name the steps involved in the process of crystallization.
Answer:
Steps involved in the process of crystallization:

  • Preparation of a saturated solution
  • Hot filtration
  • Cooling of the filtrate
  • Filtration

Question 7.
How is saturated solution of the crude solid prepared?
Answer:

  • A saturated solution of the crude solid is prepared by boiling it in a small but sufficient quantity of a suitable solvent.
  • The main solute from the sample of the crude solid dissolves to form a saturated solution on boiling.

[Note: The solution is not saturated with respect to the soluble impurities, as they are in small proportion.]

Question 8.
Explain the following steps with respect to the process of crystallization.
i. Preparation of a saturated solution
ii. Hot filtration
iii. Cooling of the filtrate
iv. Filtration
Answer:
i. Preparation of a saturated solution:

  • A saturated solution of the crude solid is prepared by boiling it in a small but sufficient quantity of a suitable solvent.
  • On doing so the main solute forms an almost saturated solution, but the solution is not saturated with respect to the soluble impurities, as they are in small proportion.

ii. Hot filtration: The hot saturated solution is quickly filtered to remove undissolved impurities as residue. Filtration under suction can be employed for rapid filtration.

iii. Cooling of the filtrate:

  • The hot filtrate is allowed to cool.
  • On cooling, the filtrate becomes supersaturated with respect to the main dissolved solute because solubility of a substance decreases with lowering of temperature.
  • The excess quantity of the dissolved solute comes out of the solution in the form of crystals.
  • The dissolved impurities, however, do not supersaturate the solution, as their quantity is small.
  • These continue to stay in the solution in dissolved state even on cooling. Therefore, the separated crystals are free from soluble impurities.

iv. Filtration:

  • The crystals obtained on cooling are further purified by filtration to remove insoluble impurities.
  • The filtrate obtained is called as mother liquor.
  • The crystals obtained after filtration are free from soluble as well as insoluble impurities.

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 9.
Name the common solvents used in the process of crystallization.
Answer:
The commonly used solvents are water, ethyl alcohol, methyl alcohol, acetone, ether or their combinations.

Question 10.
Describe the process of crystallization of common salt from impure sample with the help of a diagram.
Answer:

  • Impure sample of a common salt is added to the required quantity of water and stirred with a glass rod.
  • More amount of salt is added and the solution is heated till no more salt dissolves.
  • The hot saturated solution is filtered off to remove insoluble impurities while the filtrate is collected in an evaporating dish.
  • The filtrate is allowed to cool which results in the formation crystals of pure salt (NaCl) leaving behind the soluble impurities.
  • The crystals are filtered and dried.

The diagram is as follows:
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 2

Question 11.
Which solvent is used for the purification of copper sulphate and benzoic acid?
Answer:
The solvent used for the purification of copper sulphate and benzoic acid is water.

Question 12.
Define: Fractional crystallization
Answer:
Fractional crystallization is a process wherein two or more soluble substances having widely different solubilities in the same solvent at same temperature are separated by crystallization.

Question 13.
Give a brief description of the principle of fractional crystallization.
Answer:
Fractional crystallization is based on the differences in solubilities of two or more compounds in the same solvent at the same temperature. That is, the substance which is least soluble crystallizes out first and the most soluble substance crystallizes out last.
e.g. Mixture of two solutes A and B can be purified by fractional crystallization as follows:

  • Preparation of a saturated solution: Mixture of two solutes A and B are dissolved in a suitable hot solvent to prepare a saturated solution.
  • Hot filtration: The hot saturated solution is filtered to remove insoluble impurities.
  • Cooling of the filtrate: Hot filtrate is allowed to cool. On cooling, the solute which is least soluble crystallizes out first leaving behind the most soluble substance in the mother liquor.
  • Filtration: The crystals formed are filtered, washed with solvent and dried. Crystals obtained will be of a solute which is least soluble in a given solvent.
  • Concentration of a mother liquor: The mother liquor is concentrated by evaporating the solvent. These crystals are filtered and dried to obtain the second purified component (which was more soluble in given solvent).

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 14.
Which type of impure liquids can be purified by the process of distillation?
Answer:
Distillation technique can be employed for the purification of

  • volatile liquids from non-volatile impurities.
  • liquids having sufficient difference in their boiling point.

Question 15.
Explain the construction of simple distillation unit using neat labelled diagram.
Answer:
i. The apparatus used for simple distillation is shown in the figure below:
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 3
ii. It consists of round bottom flask fitted with a cork having a thermometer.
iii. The flask has a sidearm through which it is connected to a condenser.
iv. The condenser has a jacket with two outlets through which water is circulated.
v. The liquid to be distilled is taken in the round bottom flask fixed by clamp.
vi. The flask is placed in a water bath or oil bath or sometimes wire gauze is kept on a stand as shown in the figure.

Question 16.
State the principle involved and describe the process to separate acetone and water from their mixture.
Answer:
i. Acetone and water can be separated from their mixture by simple distillation.

ii. Principle: Acetone and water are two miscible liquids having an appreciable difference (more than 30 K) in their boiling points. Acetone boils at 56 °C while boiling point of water is 100 °C. When the mixture of acetone and water is heated and temperature of the mixture reaches 56 °C acetone will distil out first. Once all acetone distils out, and when the temperature rises to 100 °C water will distil out.

iii. Process to separate acetone and water from their mixture:

  • Take the mixture of water and acetone in the distillation flask.
  • Heat the flask on a water bath carefully. At 56 °C acetone will distil out, collect it in receiver.
  • After all acetone distilled, change the receiver. Discard a few mL of the liquid. As the temperature reaches 100 °C water will begin to distil. Collect this in another receiver.

Question 17.
What is the advantage of fractional distillation over simple distillation?
Answer:
If in a mixture, the difference in boiling points of two liquids is not appreciable/large, they cannot be separated using simple distillation. To separate such liquids, fractional distillation is used.

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 18.
Label the following diagram and explain the process by giving example.
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 4
Answer:
The labelled diagram is as follows:
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 5
i. In fractional distillation, vapours first pass through the fractionating column.
ii. Vapours of more volatile liquid with lower boiling point rise up more than the vapours of liquid having higher boiling point.
e.g.

  • Suppose we have a mixture of two liquid ‘A’ and ‘B’ having boiling points 363 K and 373 K respectively.
  • ‘A’ is more volatile and ‘B’ is less volatile. As the mixture is heated, vapours of ‘A’ along with a little vapours of ‘B’ rise up and come in contact with the large surface of the fractionating column.
  • Vapours of ‘B’ condense rapidly into the distillation flask. While passing through the fractionating column, there is an exchange between the ascending vapours and descending liquid. The vapours of ‘B’ are scrubbed off by the descending liquid, this makes the vapours richer in ‘A’.
  • This process is repeated each time the vapours and liquid come in contact with the surface in the fractionating column.
  • Rising vapours become richer in ‘A’ and escape through the fractionating column and reach the condenser while the liquid in the distillation flask is richer in ‘B.
  • The separated components are further purified by repeating the process.

Question 19.
Give two examples of a mixture that can be separated by fractional distillation.
Answer:

  1. Mixture of acetone (b.p. 329 K) and methyl alcohol (b.p. 337.7 K)
  2. Mixture of acetone (b.p. 329 K) and benzene (b.p. 353 K)

Question 20.
Give one industrial application of fractional distillation.
Answer:
Fractional distillation is used in petroleum industry to separate different fractions of crude oil.

Question 21.
Write a short note on distillation under reduced pressure.
Answer:

  • Liquids having very high boiling points or which decompose on heating are purified by the method of distillation under reduced pressure.
  • In this method, the liquid is made to boil at a temperature lower than its normal boiling point by reducing the pressure on its surface.
  • The external pressure is reduced using a water pump or vacuum pump, e.g. Glycerol can be separated from soap by using this method.

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 22.
Write the principle of solvent extraction and explain the process with labelled diagram.
Answer:
Principle: Extraction of compound takes place based on the difference in solubility of compound in two liquids.

  • In this process, the solute distributes itself between two immiscible liquids. From the aqueous phase the solute gets extracted in the organic phase.
  • On shaking for a few times with small volumes of organic phase, most of the solute gets extracted into the organic phase.
  • Then solute is then recovered from organic solvent either by evaporation of organic solvent or distillation.

Diagram:
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 6

Question 23.
Write a short note on continuous extraction method.
Answer:

  • During solvent extraction, if the solute is found to be less soluble in organic phase, then continuous extraction method is employed.
  • In this method, the same amount of organic solvent is used repeatedly for extraction.
  • This ensures that the most of the solute gets extracted in the organic phase.
  • This technique involves continuous distillation of the solvent within the same assembly. Hence, the use of large quantity of organic solvent is avoided.

Question 24.
Match the following:

Process Used in the purification/separation of
i. Crystallization a. Acetone and benzene
ii. Simple distillation b. Benzoic acid and water
iii. Fractional distillation c. Impure copper sulphate
iv. Solvent extraction d. Acetone and water

Answer:
i – c,
ii – d,
iii – a,
iv – b

Question 25.
What is chromatography? Explain the principle behind it.
Answer:
Chromatography is a technique used to separate components of a mixture, and also purify compounds.
Principle: The principle of separation of substances in chromatography is based on the distribution of the solutes in two phases, i.e., stationary phase and mobile phase.

  • Chromatography uses two phases for separation.
  • This technique is based on the difference in rates at which components in the mixture move through the stationary phase under the influence of the mobile phase.
  • In this technique, first the mixture of components is loaded at one end of the stationary phase and then the mobile phase is allowed to move over the stationary phase. The mobile phase can be a pure solvent or a mixture of solvents.
  • Depending on the relative affinity of the components toward the stationary phase and mobile phase, they remain on the surface of the stationary phase or move along with the mobile phase, and gradually get separated.

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 26.
Give a brief description of column chromatography with an illustration.
Answer:
Column chromatography involves the separation of components over a column of stationary phase. The stationary phase material can be alumina, silica gel.
Procedure:
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 7

  • A slurry of the stationary phase material is filled in a long glass tube provided with a stopcock at the bottom and a glass wool plug at the lower end.
  • The mixture to be separated is dissolved in a suitable solvent and then it is loaded on top of adsorbent column.
  • A suitable mobile phase which could be a single solvent or a mixture of solvents is then poured over the adsorbent column.
  • The mixture along with the mobile phase slowly moves down the column.
  • The solutes get adsorbed on the stationary phase and depending on the degree to which they are adsorbed, they get separated from each other.
  • The component which is readily adsorbed are retained on the column and others move down the column to various distances forming distinct bands.
  • The component which is less strongly adsorbed is desorbed first and leaves the column first, while the strongly adsorbed component is eluted later.
  • The solutions of these components are collected separately.
  • These different components can be recovered by evaporating the solvent.

Question 27.
How is TLC plate or chromplate prepared?
Answer:
TLC plate or chromplate is prepared by applying a thin layer (0.2 mm thick) of adsorbent silica gel or alumina spread over a glass plate.

Question 28.
Describe the process of thin layer chromatography (TLC) and separation of components in it.
Answer:
i. Process:

  • A thin layer (about 0.2 mm thick) of an adsorbent like silica gel or alumina is spread over a thin glass plate (called chromplate or TLC plate). This plate acts as a stationary phase.
  • With the help of a capillary tube, the solution of the mixture to be separated is spotted at above 2 cm (on base line) from one end of the TLC plate.
  • The TLC plate is then placed in a closed jar containing a suitable solvent (mobile phase or eluant).
  • As the mobile phase rises up the plate, the components of the mixture move up along with the mobile phase to different distances depending upon their degree of adsorption, thus resulting in complete separation.

ii. Separation of components:

  • If the components are coloured, they appear as separated coloured spots on the plate.
  • If the components are not coloured but have property of fluorescence, they can be visualised under UV light, or the plate can be kept in a chamber containing a few iodine crystals. The Iodine vapours are adsorbed by the components and the spots appear brown.
  • Amino acids are visualised by spraying the plate with a solution of ninhydrin. This is known as spraying agent.

Question 29.
Name the physical state each of stationary phase and mobile phase in partition chromatography.
Answer:
In partition chromatography, both stationary and mobile phases are in liquid state.

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 30.
State the principle of partition chromatography.
Answer:
Partition chromatography is based on continuous differential partitioning of components of a mixture between stationary and mobile phases.

Question 31.
Describe the process of paper chromatography.
Answer:
Process of paper chromatography:

  • The mixture of the compound to be analysed is dissolved in a suitable solvent and spotted on the chromatography paper about 2 cm from one end of the paper using a glass capillary.
  • The paper is then suspended in a chamber containing the mobile phase.
  • The mobile phase rises up the paper and flows over the spot, due to capillary action.
  • Different solutes are retained differently on the paper depending on their selective partitioning between the two phases. The paper strip so developed, is known as chromatogram.

Question 32.
Name the following:
i. A glass plate coated with a thin layer of silica gel.
ii. A spraying agent used for the visualization of amino acids.
Answer:
i. Chromplate/TLC plate
ii. Ninhydrin

Question 33.
Write a short note on Rf value.
Answer:
i. In chromatography, migration of the solute relative to the solvent front gives an idea about the relative retention of the solutes (or components of t the mixture) on the stationary phase.
ii. The relative adsorption of solutes is expressed in terms of its Rf value.
The symbol Rf stands for Retardation Factor.
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 8
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 9

Question 34.
In a chemical laboratory, Priyal was asked to isolate an organic compound from its aqueous solution. She added ethyl acetate to the given sample, separated the organic layer and kept it for evaporation. At the end of her practical, Priyal found few crystals in the beaker which she kept for evaporation. Answer the following questions:
i. In the above passage, which method was used by Priyal for separation? State its principle.
ii. Why do you think the organic compound dissolved in ethyl acetate?
iii. Illustrate the method of separation used in the passage with an example.
Answer:
i. Method used: Solvent extraction method.
Principle: Extraction of compound takes place based on the difference in solubility of compound in two liquids,

  • In this process, the solute distributes itself between two immiscible liquids. From the aqueous phase the solute gets extracted in the organic phase.
  • On shaking for a few times with small volumes of organic phase, most of the solute gets extracted into the organic phase.
  • Then solute is then recovered from organic solvent either by evaporation of organic solvent or distillation.

ii. An organic compound (non-polar) dissolves in organic solvents (non-polar) because of the dipole-dipole interactions in between them (like dissolves like). Water is a polar solvent and it is unlikely that the covalent constituents of the organic substance is strong enough to break the ionic bonds. Any substance dissolves in other because it is able to break the bonds between the solvent molecules and form weak bonds with the solvent molecules. Hence, the organic compound will be more soluble in ethyl acetate as compared to water and this helps in its isolation from aqueous solution.

iii. An example for the separation of organic compound using solvents extraction method is: Benzoic acid in water can be extracted from its aqueous solution by using benzene.

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

Question 35.
Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques 10
Based on the above diagram, answer the following questions:
i. Name the chromatographic technique involved.
ii. From the developed chromatogram, state which has the highest and which has the lowest Rf value?
iii. Based on the TLC, which component would elute out at the end of a column chromatography?
iv. Mention two applications of TLC method.
Answer:
i. Thin layer chromatography
ii. Based on the developed chromatogram, spot ‘x’ has the highest Rf value while spot ‘z’ the lowest Rf value.
iii. Based on the TLC, spot ‘z’ being strongly adsorbed will elute at the end of a column chromatography.
iv. Applications of TLC are:

  • Separation of plant pigments from its mixture.
  • Separation of impurities from a given organic compound.
  • Separation of different amino acid.

Multiple Choice Questions

1. If a crude solid is made of mainly one substance and has some impurities then it is purified by ……………..
(A) crystallization
(B) distillation
(C) extraction
(D) sublimation
Answer:
(A) crystallization

2. Impure common salt can be purified by ……………
(A) crystallization
(B) distillation
(C) extraction
(D) sublimation
Answer:
(A) crystallization

3. Which of the following solvents is most commonly used for the crystallization of copper sulphate?
(A) Water
(B) Acetone
(C) Ether
(D) Methanol
Answer:
(A) Water

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

4. In distillation of liquid, water condenser is used ……………
(A) to boil the liquid
(B) to collect the liquid
(C) to condense hot vapours of the liquid
(D) to adsorb the liquid
Answer:
(C) to condense hot vapours of the liquid

5. Separation of binary mixture of acetone and methyl alcohol is done by ……………
(A) simple distillation
(B) fractional distillation
(C) fractional crystallization
(D) re-crystallization
Answer:
(B) fractional distillation

6. Which of the following method is used to separate different fractions of crude oil?
(A) Solvent extraction
(B) Simple distillation
(C) Fractional distillation
(D) TLC
Answer:
(C) Fractional distillation

7. The method used to separate a given organic compound present in aqueous solution by shaking with a suitable solvent in which the compound is more soluble than water is called ……………….
(A) simple distillation
(B) fractional distillation
(C) solvent extraction
(D) crystallization
Answer:
(C) solvent extraction

8. Adsorption chromatography is a chromatographic technique based on the principle of ……………
(A) differential adsorption
(B) differential solubility
(C) differential extraction
(D) all of these
Answer:
(A) differential adsorption

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

9. The stationary phase and mobile phase in TLC are ……………. respectively.
(A) solid and liquid
(B) solid and gas
(C) liquid and solid
(D) liquid and liquid
Answer:
(A) solid and liquid

10. Which of.the following is most commonly used for the visualization of amino acids in chromatography?
(A) Ultraviolet light
(B) Spraying agent
(C) Sunlight
(D) X-rays
Answer:
(B) Spraying agent

11. The stationary phase and mobile phase in partition chromatography are ………….. respectively.
(A) solid and liquid
(B) solid and gas
(C) liquid and solid
(D) liquid and liquid
Answer:
(D) liquid and liquid

12. Paper chromatography is based on the principle of …………….
(A) adsorption
(B) partition
(C) solubility
(D) volatility
Answer:
(B) partition

13. In paper chromatography, the mobile phase rises up the chromatography paper due to ………………
(A) evaporation of volatile solvent
(B) capillary action
(C) gravitational force
(D) differential adsorption
Answer:
(B) capillary action

Maharashtra Board Class 11 Chemistry Important Questions Chapter 3 Basic Analytical Techniques

14. Which of the following is a type of partition chromatography?
(A) Column chromatography
(B) Thin layer chromatography
(C) Paper chromatography
(D) Both (B) and (C)
Answer:
(C) Paper chromatography

15. The principle of differential adsorption is applicable for which of the following chromatographic technique?
(A) Column chromatography
(B) Thin layer chromatography
(C) Paper chromatography
(D) Both (A) and (B)
Answer:
(D) Both (A) and (B)

16. Which of the following method will give clean separation of sample of chloroform (organic liquid) and water in short time span?
(A) TLC
(B) Distillation under reduced pressure
(C) Solvent extraction
(D) Simple distillation
Answer:
(C) Solvent extraction

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Balbharti Maharashtra State Board 11th Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 1.
Explain how angiosperms are classified into different types based on habitat.
Answer:
Angiosperms can be classified into following types based on habitat:

  1. Hydrophytes – Growing in aquatic habitat e.g. Hydrilla
  2. Xerophytes – Growing in regions with scanty or no rainfall like desert e.g. Opimtia
  3. Psammophytes – Growing in sandy soil e.g. Elymus
  4. Lithophytes – Growing on rock e.g. Couchidium, Cladopus, Dalzellia, Paphiopedilum orchids, rock felt fem.
  5. Halophytes – Growing in saline soil e.g. Mangrove plants like Rhizophora

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 2.
Draw neat and labelled diagram of a typical angiospermic plant. Classify its vegetative and reproductive structures.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 1

Vegetative structures in angiospermic plant Reproductive structures in angiospermic plant
Root, Stem, Leaf Flowers, Fruits, Seeds

Question 3.
Label the various regions of a typical root in the given figure and explain them in detail.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 2
A typical root possesses the following regions:
1. Root cap:
a. A parenchymatous multicellular structure in the form of cap, present over young growing root apex is known as root cap.
b. Cell of root cap secrete mucilage for lubricating passage of root through the soil.
c. Cells of root cap show presence of starch granules which help in graviperception and geotropic movement of root.
d. Usually single root cap is present in plants. But in plants like Pandanus or screw pine multiple root caps are present.
e. In hydrophytes, root caps are replaced by root pocket e.g. Pistia, Eichhornia etc.
f. Due to presence of root cap the growing apex of root.

2. Meristematic region or region of cell division:
a. The apex of the root is a growing point about 1 mm in length protected by root cap. This region is called as region of cell division or meristematic region.
b. The structure is developed by compactly arranged thin walled actively dividing meristematic cells.
c. These cells bring about longitudinal growth of root.

3. Region of elongation:
a. This region of cells is present just above zone of cell division.
b. The cells are newly formed and show rapid elongation to bring about increase in length of the root.
c. The cells help in absorption of mineral salts.

4. Region of root hair or region of absorption:
a. A region of root hair / absorption/piliferous zone is made up of numerous hair like outgrowths.
b. The epiblema or piliferous layer produces tubular elongated unicellular structures known as root hair.
c. They are in close contact with soil particles and increase surface area for absorption of water.
d. Root hair are short lived or ephimeral and are replaced after every 10 to 15 days.

5. Region of maturation/region of differentiation:
a. It is the uppermost major part of the root.
b. The cells of this region are quite impermeable to water due to thick wall.
c. The cells show differentiation and form different types of tissues.
d. This region helps in fixation of plant and conduction of absorbed substances.
e. Development of lateral roots also takes place from this region.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 4.
What are the primary functions of root?
Answer:
Primary functions of root are, fixation or anchorage of plant body in the soil, absorption of water and minerals from soil and conduction of absorbed materials up to the stem base, etc.

Question 5.
Which type of root system is found in plants like maize, wheat and sugarcane? Explain in detail.
Answer:

  1. Adventitious root system is found in plants like maize, wheat and sugarcane.
  2. Adventitious root develops from any part other than radicle.
  3. Such roots may develop from the base of the stem, nodes or from leaves.
  4. In monocots, radicle is short lived.
  5. A thick cluster of equal sized roots arise from the base of a stem. It is also known as fibrous root system as they look like fibre. The growth of roots is superficial.
  6. Adventitious roots in some plants are used for vegetative propagation. E.g. Euphorbia, Carapichea ipecacuanha (Ipecac) etc.

Question 6.
What are metamorphosed roots?
Answer:
When roots have to perform some special type of function in addition to or instead of their normal function they develop some structural changes. Such roots are called as metamorphosed roots.

Question 7.
Complete the given chart and explain the modification of tap root for storage of food.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 3
1. Modification of tap root for storage of food:
a. WTien tap root stores food it becomes swollen, fleshy and also develops definite shape.
b. Main or primary root is the main storage organ but sometimes hypocotyl part of embryo axis also joins the main root. Secondary roots remain thin.
c. On the basis of shape, swollen tap roots are classified as Fusiform, Conical and Napiform.
2. Fusiform root:
The fusiform root is swollen in the middle and tapering towards both ends forming spindle shaped structure, e.g. Radish (Raphanus sativus)
3. Conical root:
The conical root is broad at its morphological base and narrows down towards its apex. e.g. Carrot (Daucus car ota)
4. Napiform root:
In napiform root, base of root is highly swollen, almost spherical in shape and abruptly narrows down towards its apex. e.g. Beet (Beta vulgaris)

Question 8.
Identify the type of swollen tap root in the figures given below.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 4
Answer:
Figure ‘a’: Conical root;
Figure ‘b’: Fusiform root;
Figure ‘c’: Napiform root

Question 9.
Answer the following questions:
1. Identify the label ‘X’ in the given figure of respiratory roots. Give its function.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 5
2. Give any tw o examples of plants in which respiratory roots are present.
Answer:
1. X: Lenticels
In respiratory roots or pneumatophores, gaseous exchange occurs through lenticels.
2. Examples of plants in which respiratory roots are present:
Rhizophora, Avicennia, Sormeratia, Heritiera fames (sundri), etc.

Question 10.
Identify the types of modified adventitious roots in the figures given below and explain in detail.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 6
Answer:
1. Figure ‘a’ indicates simple tuberous root.
a. Simple tuberous roots become swollen and do not show definite shape.
b. They are produced singly.
c. The roots arise from nodes over the stem and penetrate into the soil, e.g. sweet potato or shakarkand (Ipomoea batatas).

2. Figure ‘b’ indicates fasciculated tuberous roots.
a. A cluster of roots arising from one point which becomes thick and fleshy due to storage of food is known as fasciculated tuberous root.
b. These clusters are seen at the base of the stem, e.g. Dahlia, Asparagus, etc.

3. Figure ‘c’ indicates Moniliform roots.
a. Some adventitious roots get swollen at regular intervals.
b. These gives them the appearance of beads of a necklace. Such roots are called as Moniliform roots, e.g. Spinacia oleracea (Indian Spinach).

4. Figure ‘d’ indicates Nodulose roots.
The cluster of long slender roots become enlarged at the tips forming nodules is known as nodulose roots, e.g. Arrow root (Maranta), Amhaldi or mango ginger (Curcuma amada).

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 11.
Explain various types of adventitious roots which are modified for mechanical support.
Answer:
1. Prop roots / Columnar roots:
a. These roots arise from horizontal branches of tree like Banyan tree (Ficus benghalensis) and grow vertically downwards till they penetrate the soil.
b. These prop roots show secondary growth, become thick, act like pillars to provide mechanical support to the heavy branches.

2. Stilt roots:
a. These roots normally arise from a few lower nodes of a weak stem in some monocots, shrubs and small trees.
b. They show obliquely downward growth penetrating soil and provide mechanical support to the plant.
c. In the members of family Poaceae, the plants like Maize, Jowar, Sugarcane etc. produce stilt root in whorl around the node.
d. These roots provide additional support to the plant body.
e. In Screw pine or Pandanus (Kewada), stilt roots arise only from the lower surface of obliquely growing stem for additional support. These roots show multiple root caps.

3. Climbing roots:
Different climbers with weak stem produce roots at their nodes by means of which they attach themselves to support and thereby raise themselves above the ground.
e.g. Betel leaf or Pan, black pepper or Piper nigrum (Kali Mirch), Pothos or money plant.

4. Clinging roots:
a. These tiny roots develop along intemodes, show disc at tips, which exude sticky substance.
b. This substance enables plant to get attached with walls of buildings.
c. They do not damage substratum, e.g. English Ivy (Hedera helix).

5. Plank roots/Buttress:
a. These roots often develop at the base of large trees and form plank like extensions around stem.
b. These roots provide additional support, e.g. Silk cotton, Peepal, etc.

6. Buoyant roots:
Roots developed at the nodes of aquatic herbs like (Jussiaea repens), become highly inflated and spongy providing buoyancy and helping the plant to float.

Question 12.
What are sucking roots? Explain with the help of examples.
Answer:
Sucking roots or Haustoria:
1. These are the specialised microscopic sucking roots developed by parasitic plants to absorb nourishment from the host.
2. Viscum album is a partial parasite. It develops haustoria which penetrate into xylem of host plant for absorption of food.
3. In Cuscuta reflexa or Dodder (Amarvel) haustoria penetrates vascular strand and suck food from phloem, water and minerals from xylem. Cuscuta is leafless plant with yellow stem. It is a total parasite.

Question 13.
Enlist the important characteristics of stem.
Answer:
Characteristics of stem:

  1. Stem is the ascending part of the plant body which develops from plumule and reproductive units.
  2. It is usually positively phototropic, negatively geotropic and negatively hydrotropic.
  3. It shows different types of buds (axillary, apical, accessory, etc.).
  4. It is differentiated into nodes and intemodes.
  5. At nodes it produces dissimilar organs such as leaves and flowers and similar organs such as branches.
  6. Young stem is green and capable of photosynthesis.

Question 14.
Sketch and label a typical stem structure and write its primary functions.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 7
The primary functions of the stem are to produce and support branches, leaves, flowers and fruits; conduction of water and minerals and transportation of food to plant parts.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 15.
What is underground stem? When does it produce aerial shoots?
Answer:
In some herbaceous plants the stem which develops below soil surface is called underground stem. The underground stem remains dormant during unfavourable condition and on the advent of favourable condition produces aerial shoots.

Question 16.
Draw neat and labelled diagram of rhizome of ginger.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 8

Question 17.
Potato which we eat is an underground part of a plant, however it can not be considered as root. Justify the given statement.
Answer:

  1. Potato is a stem tuber.
  2. It is an underground stem, modified for storage of food material.
  3. Special underground branches of stem at their tips becomes swollen due to storage of food which is mostly starch.
  4. Stem tuber shows distinct nodes, but not intemodes hence it is classified as stem.
  5. At nodal part, it shows scale leaves with axillary buds, which are commonly called as ‘eyes’.
  6. Under favourable conditions, ‘eyes’ can produce aerial shoots.
  7. Potato tuber can be propagated vegetatively. [Note: In stem tuber, internodes are present but they are not very distinct.]

Question 18.
What are tunicated and compound tunicated bulbs?
Answer:
1. Tunicated bulb:
When fleshy scale leaves are arranged on stem in concentric manner, bulb is called as tunicated bulb or layered bulb. E.g. Onion
2. Compound tunicated bulb:
When fleshy scale leaves arranged on stem, partially overlap each other by their margins only, such bulb is called compound tunicated or scaly bulb. e.g. Garlic

Question 19.
Which type of modified stem is present in Colocasia and Amorphophallus? Explain with the help of neat and labelled diagram.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 9

  1. In Colocasia and Amorphophallus corm is present, which is an underground stem modified for storage of food.
  2. Corm is swollen underground spherical or subspherical vertically growing stem.
  3. It is condensed structure with circular or ring like nodes.
  4. It shows presence of axillary buds and scales.
  5. Adventitious buds are produced which help in vegetative propagation.
  6. Adventitious roots are produced at lower part of the stem.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 20.
1. What are sub aerial stems?
2. Explain the different types of sub aerial stems. Give atleast one example of each.
Answer:
1. Subaerial stems:
a. These are generally weak or straggling stems growing over the ground and need support for perpetuation.
b. Sometimes these stems are found to grow beneath the soil surface also. Thus, they show contact with both air and soil.
c. Subaerial stems are meant for perennation and vegetative propagation.
d. Scale leaves and axillary buds are present over stem surface. Axillary buds develop into aerial shoots.

2. Types of subaerial stems:
a. Trailer:
1. The shoot spreads over the ground without striking adventitious roots.
The branches are either flat i.e. procumbent or partly vertical i.e. decumbent.
e. g. Euphorbia, Tridax etc. [Any one example]

b. Runner:
1. They are special narrow, prostrate or horizontal green branches which develop at the base of erect shoots known as crown.
2. Runners spread in all directions to produce new crowns with bunch of adventitious roots.
3. Presence of nodes with scale leaves and axillary buds is observed.
e.g. Cynodon (Lawn grass) Centella (Hydrocotyl / Brahmi), Oxalis etc. [Any one example]

c. Stolons:
1. The slender lateral branch arising from the base of main axis is known as stolon.
2. In some plants it is above ground (wild strawberry).
3. Primarily stolon shows upward growth in the form of ordinary branch, but when it bends and touches the ground terminal bud grows into new shoot and develops adventitious roots.
e.g. Wild Strawberry, Jasmine, Mentha, etc. [Any one example]

d. Sucker:
1. It is non-green, runner like branch of stem.
2. It grows horizontally below soil initially and then comes above the soil surface obliquely to produce a new plant.
3. Sucker can be termed as underground runner.
e. g. Chrysanthemum, Banana etc. [Any one example]

e. Offset:
1. These are one intemode long runners in rosette plants at ground or water level.
2. Offset helps in vegetative propagation.
e.g. Water hyacinth or Jal kumbhi (Eichhornia) and Pistia. [Any one example]

Question 21.
Observe the given figures and identify P, Q, R and S representing the different types of sub aerial shoot.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 10Answer:
‘P’: Trailer ‘Q’: Runner ‘R’: Stolon ‘S’: Offset

Question 22.
Draw neat and labelled diagram of Eichhornia showing offset.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 11

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 23.
What are metamorphosed stems?
Answer:
Stem or its vegetative part develops various modifications to carry out specialized functions. Such modified stems are called as metamorphosed stems.

Question 24.
Describe the aerial modifications of stem.
Answer:
Different aerial modifications shown by stem are as follows:
1. Stem tendrils:
a. Tendrils are thin, wiry, photosynthetic, leafless coiled structures.
b. They give additional support to developing plant.
c. Tendrils have adhesive glands for fixation.
d. Apical bud in Vitis quadrangularis gets modified into tendril. The further growth is carried out by axillary bud.
e. In Passiflora axillary bud gets modified in tendril.
f. Extra axillary bud is the one which grows outside the axil. This bud in cucurbita gets modified into tendril.
g. Normally floral buds are destined to produce flowers. But in plants like Antigonon they produce tendrils.

2. Thorn:
a. It is modification of apical or axillary bud.
b. Thom is hard pointed and mostly straight structure (except Bougainvillea where it is curved and useful for climbing).
c. It provides protection against browsing animals and also helps in reducing transpiration.
d. Apical bud develops into thorn in Carrisa whereas axillary bud develops into thorn in Duranta, Citrus, Bougainvillea, etc.

3. Phylloclade:
a. Modification of stem into leaf like photosynthetic organ is known as phylloclade.
b. Being stem it possesses nodes and internodes.
c. It is thick, fleshy and succulent, contains mucilage for retaining water e.g. Opuntia, Casuarina (Cylindrical shaped phylloclade) and Muehlenbeckia (ribbon like phylloclade).

4. Cladodes:
a. The branches of limited growth i.e. one intemode long and performing photosynthetic function are called as cladodes.
b. True leaves are reduced to spine or scales to reduce rate of transpiration, e.g. Asparagus.

5. Cladophylls:
These are leaf like structures bore in the axil of scale leaf. It has floral bud and scale leaf in the middle i.e. upper half is leaf and lower half is stem. e.g. Ruscus.

6. Bulbils:
a. In plants like Dioscorea, etc. axillary bud becomes fleshy and rounded due to storage of food called as bulbil.
b. When it falls off it produces new plant and help in vegetative propagation.

Question 25.
Observe the given figures oi Asparagus, Vitis quadrangularis and Passiflora. Which of the following is labelled incorrectly?
Answer:
Figure ‘a’ is incorrectly labelled.
It represents Cladode oi Asparagus.

Question 26.
How does thorn in Carissa differ from that of Duranta?
Answer:
In Carrisa, apical bud develops into thorn, whereas in Duranta, axillary bud develops into thorn.

Question 27.
Enlist the general characteristics of a leaf.
Answer:
General characteristics of a leaf:

  1. Leaves are the most important appendages as they carry out photosynthesis and also help to remove excess amount of water from plant body through transpiration.
  2. Leaves are exogenous in origin and develops from leaf primordium.
  3. Leaf is dorsiventrally flattened lateral appendage of stem, produced at nodal region.
  4. Leaf is thin, expanded and green due to presence of photosynthetic pigments, i.e. chlorophyll.
  5. Axil of leaf shows presence of axillary bud.
  6. Leaf shows limited growth, does not show apical bud or a growing point.

Question 28.
Give an account of various parts of a typical dicot leaf.
Answer:
A typical dicot leaf shows presence of three main parts Leaf base or Hypopodium, Petiole or Mesopodium and Leaf lamina/blade or Epipodium.
1. Leaf base or Hypopodium:
a. The point by which leaf remains attached to the stem is known as leaf base.
b. The nature of leaf base varies in different plants. It may be pulvinus (swollen), sheathing or ligulate, etc.

Question 29.
How simple leaf differs from a compound leaf?
Answer:
The leaf with entire lamina is called simple leaf, whereas leaf in which leaf lamina is divided into many leaflets is called as compound leaf.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 30.
Identify the type of pinnately compound leaves in the figures given below and give one example of each.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 12
Figure ‘a’: Paripinnately compound leaves (e.g. Cassia)
Figure ‘b’: Imparipinnately compound leaves (e.g. Rosa)
Figure ‘c’: Bipinnately compound leaves (e.g. Caesalpinia)
Figure ‘d’: Tripinnately compound leaves (e.g. Moringa)
Figure ‘e’: Decompound leaves (e.g. Coriandrum)

Question 31.
Explain how leaves modify to perform different functions other than photosynthesis and gaseous exchange.
Answer:
Leaves show different types of modification as follows:
1. Leaf spines:
Sometimes entire leaf is modified into spines (Opuntia) or margin of leaf becomes spiny (Agave) or stipule modifies into spine (Acacia, Zizyphus) to check the rate of transpiration and to protect plant from grazing.

2. Leaf tendril:
In some weak stems, leaf, leaflet or other part modifies to produce thin, green, wiry, coiled structure called as leaf tendril. It helps in climbing and provides additional support.

3. Leaf hooks:
In plants like Bignonia unguis-cati (Cat’s nail) the terminal three leaflet get modified into three! stiff curve and pointed hooks used to cling over the bark of tree.

4. Phyllode:
When petiole of leaf becomes flat, green and leaf like it is called as phyllode. In Acacia auriculoformis the normal leaf is bipinnately compound and falls off soon. The petiole modifies itself into phyllode. It is a xerophytic adaptation.

Question 32.
Identify different types of tendril in the figures given below and give one example of each.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 13
Answer:
Figure ‘a’: Whole leaf tendril (e.g. Lathyrus)
Figure ‘b’: Leaflet tendril (e.g. Pisum sativum)
Figure ‘c’: Leaf tip tendril (e.g. Gloriosa)
Figure ‘d’: Stipular tendril (e.g. Smilax)

Question 33.
Define phyllotaxy. Why do leaves show phyllotaxy?
Answer:
Phyllotaxy:
1. Arrangement of leaves on the stem and branches in a specific manner is known as phyllotaxy.
2. It enables leaf to get sufficient light for photosynthesis.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 34.
Which type of phyllotaxy is show n by leaves of Mango, Nerium and Jamun?
Answer:

  1. Phyllotaxy shown by leaves of Mango is alternate phyllotaxy. In this type, single leaf from each node.
  2. Phyllotaxy shown by leaves of Nerium is whorled phyllotaxy. In this type, many leaves arise from each node
    and form a whorl.
  3. Phyllotaxy shown by leaves of Jamun is opposite superposed phyllotaxy. In this type, a pair of opposite leaves are arranged one above the other in the same plane.

Question 35.
What are pinnately compound and palmately compound leaves? Give any two examples of each.
Answer:
1. Pinnately compound: Leaflets are present laterally on a common axis called rachis, which represents the midrib of the leaf. e.g. Cassia, Rose, Caesalpinia, Moringa, Coriandrum, etc. [Any two examples]
2. Palmately compound: In this all the leaflets are attached at the tip of petiole.
e.g. Citrus, Zorina, Oxalis, Marsilea, Bombax [Any two examples] [Note: Another example of palmately compound leaf (Bifoliate) is Balanites roxburghii.]

Question 36.
Define inflorescence.
Answer:
A specialised axis or branch over which flowers are produced or borne in definite manner is known inflorescence.

Question 37.
Write significance of inflorescence.
Answer:
Significance of inflorescence:

  1. Inflorescence makes a flower more conspicuous to attract the insects and birds for pollination.
  2. It provides more chances for cross pollination.
  3. An insect can pollinate many flowers in inflorescence in a single visit.
  4. In an inflorescence, flowers open successively and not simultaneously. This improves chances of pollination as flowering period is longer.

Question 38.
Define flower.
Answer:
Flower is highly modified and condensed shoot meant for sexual reproduction.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 39.
Complete the table by giving the meaning of following terminologies related to flower.
Answer:

1. Complete flower: Presence of all four floral whorls Incomplete flower: Absence of any one of the floral whorls.
2. Pedicellate flower: Flower with pedicel Sessile flower: Flower without pedicel
3. Bracteate flower: Flower with bract at the base of pedicel Ebracteate flower: Flower without bract
4. Perfect flower: Both androecium and gynoecium are present, also called as dicliny or bisexual flower. Imperfect flower: Any one reproductive whorl is present also called as monocliny or unisexual flower.
5. Actinomorphic flower: The flower can be cut in any plane passing through the centre in order to obtain two identical halves. Flowers show radial symmetry, e.g. Sunflower Zygomorphic flower: The flower can be cut only along one plane passing through the centre in order to obtain two identical halves. Flowers show bilateral symmetry e.g. Sweet Pea flower.
6. Unisexual flower: It can be either staminate (male)/ pistillate (female) flower Neuter flower: When both reproductive whorls are absent, it is said to be neuter flower
7. Monoecious plant: Male and female reproductive flowers are borne on same plant, e.g. Maize Dioecious plant: Only one type of unisexual flowers are present on plant, e.g. Ray floret of sunflower

Question 40.
Mango is called as polygamous plant. Why?
Answer:
Mango produces all types of flowers like staminate, bisexual and neuter, hence it is called as polygamous plant.

Question 41.
What is insertion of floral whorls?
Answer:
The position and arrangement of rest of the floral whorls (calyx, corolla, androecium) with respect to gynoecium on the thalamus is known as insertion of floral whorls. .

Question 42.
With help of neat and labelled diagrams explain the classification of flowers based on the position of ovary on the thalamus.
Answer:
Classification of flowers based on the position of ovary on the thalamus.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 14
1. Hypogynous flower:
When the convex or conical thalamus is present in flower, ovary occupies the highest position while other floral parts are below ovary. Ovary is said to be superior and flower is called as hypogynous flower, e.g. Brinjal, Mustard, China rose etc. It is denoted as G in floral formula.

2. Perigynous flower:
When cup shaped or saucer shaped thalamus is present in a flower, ovary and other floral parts occupy about same position. Such an ovary is said to be semi- superior or semi-inferior. All floral whorls are at the rim of thalamus. Flower is called as perigynous. e.g. Rose, etc. It is denoted as G- in floral formula.

3. Epigynous flower:
When thalamus completely encloses ovary and may show fusion with wall; the other floral parts occupy superior position and ovary becomes inferior. Such flower is called as epigynous flower, e.g. Ray florets of Sunflower, Guava, Cucumber etc. It is denoted as G in floral formula.

Question 43.
What is thalamus?
Answer:
Thalamus:
1. The upper, swollen, condensed, knob-like part of the pedicel is called thalamus. It is also called receptacle or torus.
2. In a typical flower, the thalamus consists of four compactly arranged nodes and three highly condensed intemodes.
3. From each node of thalamus, whorl of modified leaves is produced.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 44.
With the help of a diagram explain the floral parts of a typical flower.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 15
Floral parts of a typical flower:
1. Calyx (K):
a. It is outermost floral whorl and individual members are known as
sepals.
b. Sepals are usually green in colour and perform photosynthesis.
c. If all the sepals are united, the condition is gamosepalous and if they are free, the condition is called as polysepalous.
d. Gamosepalous calyx is found in China rose and polysepalous calyx is found in Brassica.
e. The main function of sepals is to protect inner floral parts in bud condition.
f. Sometimes sepals become brightly coloured (petaloid sepals) and attract insects for pollination,
e.g. Mussaenda etc.
g. Sepals modify into hairy structures called as pappus. Such calyx helps in dispersal of fruit, e.g. Tridex.

2. Corolla (C):
a. It is second floral whorl from outer side and variously coloured.
b. The individual member is called as petal.
c. Petals may be sweet to taste, possess scent, odour, aroma or fragrance etc.
d. The condition in which petals are free is said to be polypetalous (e.g. Rose) and if they are fused it is called as gamopetalous (e.g. Datura).
e. The main function of corolla is to attract different agencies for pollination.

3. Perianth (P):
a. Many times, calyx and corolla remain undifferentiated. Such member is known as tepal.
b. The whorl of tepals is known as Perianth.
c. It protects other floral whorls.
d. If all the tepals are free the condition is called as polyphyllous and if they are fused the condition is called as gamophyllous.
e. Sepaloid perianth shows green tepals, while petaloid perianth shows brightly coloured tepals. e.g. Lily, Amaranthus, Celosia, etc.
f. Petaloid tepal helps in pollination and sepaloid tepals can perform photosynthesis.

4. Androecium (A):
a. It is third floral whorl from outer side.
b. Androecium is male reproductive part of a flower.
c. The individual member is known as stamen.
d. If all the stamens are free the condition is polyandrous and synandrous if they are fused.
e. Typical stamen shows three different parts:
1. Anther: It is terminal in position. Anther produces pollen grains. It is usually dithecous (two anther lobes), tetralocular/tetra sporangiate (four pollen sacs) structure, e.g. Datura.
In some plants it is monothecous (single lobed), bilocular or bisporangiate structure e.g. Hibiscus.
2. Filament: It is a stalk of stamen and bears anther at its tip. It raises anther to a proper height for easy dispersal of pollen grains.
3. Connective: It is in continuation with the filament. It is similar to mid rib and connects two anther lobes together and also with the filament.

5. Gynoecium (G):
a. It is the female reproductive part of a flower and innermost in position.
b. It is also known as pistil.
c. The individual member of gynoecium is known as carpel.
d. The number of carpels may be one to many.
e. If all the carpels are fused the condition is described as syncarpous and if they are free the condition is described as apocarpous.
f. The polycarpellary gynoecium can be bicarpellary (two carpels e.g. Datura), tricarpellary (three carpels e.g. Cucurbita), pentacarpellery (five carpels e.g. Hibiscus) and so on.
g. A typical carpel consists of three parts stigma, style and ovary.
1. Stigma is a terminal part of carpel which receives pollen grains during pollination. It helps in
germination of pollen grain. Stigma shows variation in structure to suit the pollinating agent.
2. Style is narrow thread like structure that connects ovary with stigma.
3. Ovary is basal swollen fertile part of the carpel. Ovules are produced in ovary on a soft fertile tissue called placenta.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 45.
Explain the term Epicalyx.
Answer:
Epicalyx:

  1. Epicalyx is an additional whorl of sepal like structures formed by bracteole which occurs on the outside of calyx.
  2. These are 5-8 in number.
  3. It is a characteristic feature of family Malvaceae.
  4. They are protective in function, e.g. Ladies finger

Question 46.
Match the columns.

Column I (Tvpe of calyx) Column II (Nature of sepals) Column III (Example)
1. Caducous (a) Sepals remain even after fruit formation 1. Brinjal, Pea
2. Deciduous (b) Sepals fall off as soon as the flower bud opens 2. Lotus, Mustard
3. Persistent (c) Sepals survive till (withering of petals) fruit formation 3. Argemone (Poppy)

Answer:

Column I (Type of calyx) Column II (Nature of sepals) Column III (Example)
1. Caducous (b) Sepals fall off as soon as the flower bud open 3. Argemone (Poppy)
2. Deciduous (c) Sepals survive till (withering of petals) fruit formation 2. Lotus, Mustard
3. Persistent (a) Sepals remain even after fruit formation 1. Brinjal, Pea

Question 47.
Define aestivation and explain its different types.
Answer:
Aestivation:
1. The mode of arrangement of sepals, petals or tepals in a flower with respect to the members of same whorl is known as aestivation.
2. Different types of aestivation are as follows:
a. Valvate: Margins of sepals or petals remain either in contact or lie close to each other but do not overlap, e.g. Calyx of Datura, Calotropis.
b. Twisted: Margins of each sepal or petal is directed inwards and is overlapped. While the other margin is directed outwards and overlap the margin of adjacent, e.g. Corolla of China rose, Cotton etc.
c. Imbricate: One of the sepals or petals is internal and is overlapped at both the margins. One is external i.e. both of its margin overlap adjacent member. Rest of the sepals / petals have one inner or overlapped margin and outer or overlapping margin, e.g. Cassia, Bauhinia, etc.
d. Vexillary: Corolla is butterfly shaped and consists of five petals. Outermost and largest is known as standard or vexillum, two lateral petals are wings and two smaller fused forming boat shaped structures keel. e.g. Pisum sativum
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 16

Question 48.
Answer the following:
1. Define the term Adelphy.
2. Give three types of stamens based on adelphy. Draw a diagram of each type.
Answer:
Adelphy:
1. When stamens are united by filaments and anthers are free, the condition is called adelphy.
2. Three types of stamens based on adelphy:
Monadelphous stamens, Diadelphous stamens, Polyadelphous stamens.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 17

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 49.
Define the following terms and give one example of each:

  1. Epipetalous stamens
  2. Epiphyllous stamens
  3. Syngenesious stamens
  4. Synandrous stamens

Answer:

  1. Epipetalous stamens: When the stamens are united to petals they are described as epipetalous stamen. E.g. Datura
  2. Epiphyllous stamens: When the stamens are united to tepals they are described as epiphyllous stamens. E.g. Lily
  3. Syngenesious stamens: When anthers are united and filaments are free, such stamens are called as syngenesious stamens. E.g. Sunflower
  4. Synandrous stamens: When both anthers and filaments are fused, such stamens are called as synandrous stamens. E.g. Cucurbita

Question 50.
Define placentation. Explain its types.
Answer:
1. Placentation: The mode of arrangement of ovules on the placenta within the ovary is called placentation.
2. Types of placentation:
a. Marginal: Ovules are placed on the fused margins of unilocular ovary, e.g. Pea, Bean etc.
b. Axile: Ovules are placed on the central axis of a multilocular ovary, e.g. China rose, Cotton, etc.
c. Parietal: Ovules are placed on the inner wall of unilocular ovary of multicarpellary syncarpus ovary,
e. g. Papaya, Cucumber, etc.
d. Basal: Single ovule is present at the base of unilocular ovary, e.g. Sunflower, Rice, Wheat.
e. Free central: Ovules are borne on central axis which is not attached to ovary wall, e.g.Argemone, Dianthus.

Question 51.
What are parthenocarpic fruits? Give any two examples.
Answer:
Fruits which are produced from ovary without fertilization are called as parthenocarpic fruits, e.g. Cultivated Banana and Grapes.

Question 52.
How true fruit differs from false fruit or pseudofruit? Give one example of each.
Answer:
The fruit which develops only from ovary is called as true fruit or eucarp. e.g. Mango. The fruit which develops from other than ovary floral part is called as false fruit or pseudocarp

Question 53.
Identify the parts of mango and apple fruit in the given figures.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 18Answer:
1. parts of mango fruit:
X: Epicarp
Y: Mesocarp
Z: Endocarp

2. Part of apple fruit:
P: Thalamus
Q: Seed
R: Endocarp
S: Mesocarp

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 54.
Identify terms a,b,and c in the given chart.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 19
Answer:
a: Epicarp
b: Mesocarp
c: Endocarp

Question 55.
What are simple fruits? Explain its different types.
Answer:
1. Fruits which develop from one ovary of one flower are called as simple fruits.
2. Types of simple fruits on the basis of their pericarp:
a. Dry fruits: These fruits have thin pericarp. It is further divided into two types:
1. Dehiscent dry fruits: Pericarp becomes dry, thin and fruit opens at maturity, e.g. Capsule (Lady’s finger) and legume (Pea)
2. Indehiscent dry fruits: Fruit does not open.
e.g. Achene (Mirabilis), Caryopsis (Maize) and Cypsela (Sunflower)

b. Fleshy fruits: These fruits have thick pericarp. It is further divided into two types based on nature endocarp:
1. Drupe: In these fruits, endocarp is hard and stony, e.g. Mango
2. Berry: In these fruits, endocarp is fleshy and fruit is many seeded, e.g. Tomato

Question 56.
What are aggregate fruits? Enlist the types of aggregate fruits.
Answer:
The fruit which develops from a single flower with many ovaries of polycarpellary, apocarpous gynoecium is known as aggregate fruit or etaerio.
Types of aggregate fruits:
Etario of achenes (e.g. Strawberry), etario of berries (e.g. Custard apple), etario of follicles (e.g. Calotropis)

Question 57.
Write a short note on composite fruits.
Answer:
1. The fruits which develop from many ovaries of many flowers of a complete inflorescence are called composite fruits, (e.g. fig) and from catkin inflorescence are called sorosis (e.g. Pineapple).
2. Fruits which develops from hypanthodium inflorescence are called syconus.

Question 58.
Match the columns with column II.

Column I Column II
1. Composite fruit (a) Custard apple
2. Parthenocarpic fruit (b) Cultivated Banana
3. Aggregate fruit (c) Mango
(d) Pineapple

Answer:

Column I Column II
1. Composite fruit (d) Pineapple
2. Parthenocarpic fruit (b) Cultivated Banana
3. Aggregate fruit (a) Custard apple

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 59.
Describe the structure of a seed.
Answer:
Structure of a seed:

  1. Seed is a reproductive unit that developed from fertilized mature ovule.
  2. The seed is made up of seed coat, embryo with or without endosperm and one or two cotyledons.
  3. Outer most covering of a seed is called seed coat.
  4. It shows outer layer called as testa and inner layer called as tegmen.
  5. Hilum is a scar on the seed coat through which seed attach to the fruit.
  6. Embryo of a seed is enclosed within seed coat.
  7. Embryonal axis consists of radicle and plumule.
  8. The part of embryonal axis between cotyledon and plumule is epicotyl, while the part between cotyledons and radicle is hypocotyl.
  9. The nutritive tissue in a seed called endosperm.

[Note: Dicotyledonous seed is a non-endospermic or exalbuminous, as it lacks endosperm at maturity.]
[Note: Students can scan the given Q.R code to study the structure of dicotyledonous and monocotyledonous seed.]

Question 60.
Describe the family Fabaceae with suitable floral diagram.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 20

  • Example: Pea plant (Pisum sativum)
  • Habit: Tree, shrubs, herbs.
  • Root: Root with root nodules.
  • Stem: Erect or climber.
  • Leaves: Alternate phyllotaxy, Pinnately compound leaves.
  • Inflorescence: Racemose
  • Flower: Zygomorphic, bisexual, complete.
  • Calyx: Sepals five, gamosepalous, imbricate aestivation.
  • Corolla: Petals five, polypetalous, consisting of a larger posterior petal vexillum, two lateral petals wings and two anterior ones forming a keel, vexillary aestivation.
  • Androecium: Stamens ten, diadelphous.
  • Gynoecium: Ovary superior, monocarpellary, unilocular with many ovules, marginal placentation. Fruit: Legume.
  • Seed: Non-endospermic

Question 61.
Apply your knowledge

Question 1.
Tendrils are seen in the following plants. Identify whether they are stem tendrils or leaf tendrils,

  1. Vitis
  2. Smilax
  3. Lathyrus
  4. Passiflora
  5. Cucurbita
  6. Gloriosa

Answer:
Stem tendrils → Vitis, Passiflora, Cucurbita
Leaf tendrils → Smilax, Lathyrus, Gloriosa

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 2.
Which type of roots are shown by halophytes growing in Sundarbans in West Bengal?
Answer:
Pneumatophores

Question 3.
Find out from internet the state flower of Sikkim. Write about the type of roots shown by this plant.
Answer:
Dendrobium is the state flower of Sikkim. It shows epiphytic roots.
Epiphytic roots:

  1. Epiphytic plants like Vanda, Dendrobium grow on branches of trees in dense rain forests and are unable to obtain moisture from soil.
  2. Such plants produce epiphytic roots which hang in the air.
  3. The roots are provided with a spongy membranous absorbent covering of the velamen tissue.
  4. The cells of velamen tissue are hygroscopic and have porous walls, thus they can absorb moisture from air.
  5. Epiphytic roots can be silvery white or green and are without root cap.

Question 62.
Quick Review:

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 21
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 22
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 23

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 63.
Exercise:

Question 1.
Draw neat and labelled diagram of tap root showing different regions.
Answer:
A typical root possesses the following regions:
1. Root cap:
a. A parenchymatous multicellular structure in the form of cap, present over young growing root apex is known as root cap.
b. Cell of root cap secrete mucilage for lubricating passage of root through the soil.
c. Cells of root cap show presence of starch granules which help in graviperception and geotropic movement of root.
d. Usually single root cap is present in plants. But in plants like Pandanus or screw pine multiple root caps are present.
e. In hydrophytes, root caps are replaced by root pocket e.g. Pistia, Eichhornia etc.
f. Due to presence of root cap the growing apex of root is

2. Meristematic region or region of cell division:
a. The apex of the root is a growing point about 1 mm in length protected by root cap. This region is called as region of cell division or meristematic region.
b. The structure is developed by compactly arranged thin walled actively dividing meristematic cells.
c. These cells bring about longitudinal growth of root.

3. Region of elongation:
a. This region of cells is present just above zone of cell division.
b. The cells are newly formed and show rapid elongation to bring about increase in length of the root.
c. The cells help in absorption of mineral salts.

4. Region of root hair or region of absorption:
a. A region of root hair / absorption/piliferous zone is made up of numerous hair like outgrowths.
b. The epiblema or piliferous layer produces tubular elongated unicellular structures known as root hair.
c. They are in close contact with soil particles and increase surface area for absorption of water.
d. Root hair are short lived or ephimeral and are replaced after every 10 to 15 days.

5. Region of maturation/region of differentiation:
a. It is the uppermost major part of the root.
b. The cells of this region are quite impermeable to water due to thick wall.
c. The cells show differentiation and form different types of tissues.
d. This region helps in fixation of plant and conduction of absorbed substances.
e. Development of lateral roots also takes place from this region.

Question 2.
Write a short note on root cap.
Answer:
Root cap:
a. A parenchymatous multicellular structure in the form of cap, present over young growing root apex is known as root cap.
b. Cell of root cap secrete mucilage for lubricating passage of root through the soil.
c. Cells of root cap show presence of starch granules which help in graviperception and geotropic movement of root.
d. Usually single root cap is present in plants. But in plants like Pandanus or screw pine multiple root caps are present.
e. In hydrophytes, root caps are replaced by root pocket e.g. Pistia, Eichhornia etc.
f. Due to presence of root cap the growing apex of root.

Question 3.
Name the region of a root which is located just above the zone of a cell division.
Answer:
Region of elongation:
a. This region of cells is present just above zone of cell division.
b. The cells are newly formed and show rapid elongation to bring about increase in length of the root.
c. The cells help in absorption of mineral salts.

Question 4.
Name any two plants in which root caps are replaced by root pockets.
Answer:
In hydrophytes, root caps are replaced by root pocket e.g. Pistia, Eichhornia etc.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 5.
Write a short note on pneumatophores.
Answer:
1. a. Plants growing in marshy region (halophytes) produce upwardly growing roots called as
pneumatophores or respiratory roots.
b. The main root system of these plants does not get sufficient air for respiration as soil is water logged.
c. Due to this, mineral absorption of plant also gets affected.
d. To overcome this problem underground roots, develop special roots which are negatively geotropic; growing vertically upward.
e. These roots are conical projections present around main trunk of plant.
f. Respiratory roots show presence of lenticels which helps in gaseous exchange.
2. Examples of plants in which respiratory roots are present:
Rhizophora, Avicennia, Sormeratia, Heritiera fames (sundri), etc.

Question 6.
Name the four types of adventitious roots modified for food storage.
Answer:
1. Figure ‘a’ indicates simple tuberous root.
a. Simple tuberous roots become swollen and do not show definite shape.
b. They are produced singly.
c. The roots arise from nodes over the stem and penetrate into the soil, e.g. sweet potato or shakarkand (Ipomoea batatas).

2. Figure ‘b’ indicates fasciculated tuberous roots.
a. A cluster of roots arising from one point which becomes thick and fleshy due to storage of food is known as fasciculated tuberous root.
b. These clusters are seen at the base of the stem, e.g. Dahlia, Asparagus, etc.

3. Figure ‘c’ indicates Moniliform roots.
a. Some adventitious roots get swollen at regular intervals.
b. These gives them the appearance of beads of a necklace. Such roots are called as Moniliform roots, e.g. Spinacia oleracea (Indian Spinach).

4. Figure ‘d’ indicates Nodulose roots.
The cluster of long slender roots become enlarged at the tips forming nodules is known as nodulose roots, e.g. Arrow root (Maranta), Amhaldi or mango ginger (Curcuma amada).

Question 7.
Explain in detail modification of tap roots for food storage.
Answer:
1. Modification of tap root for storage of food:
a. WTien tap root stores food it becomes swollen, fleshy and also develops definite shape.
b. Main or primary root is the main storage organ but sometimes hypocotyl part of embryo axis also joins the main root. Secondary roots remain thin.
c. On the basis of shape, swollen tap roots are classified as Fusiform, Conical and Napiform.
2. Fusiform root:
The fusiform root is swollen in the middle and tapering towards both ends forming spindle shaped structure, e.g. Radish (Raphanus sativus)
3. Conical root:
The conical root is broad at its morphological base and narrows down towards its apex. e.g. Carrot (Daucus car ota)
4. Napiform root:
In napiform root, base of root is highly swollen, almost spherical in shape and abruptly narrows down towards its apex. e.g. Beet (Beta vulgaris)

Question 8.
Write a short note on:
1. Stilt root
2. Climbing roots
Answer:
1. Stilt roots:
a. These roots normally arise from a few lower nodes of a weak stem in some monocots, shrubs and small trees.
b. They show obliquely downward growth penetrating soil and provide mechanical support to the plant.
c. In the members of family Poaceae, the plants like Maize, Jowar, Sugarcane etc. produce stilt root in whorl around the node.
d. These roots provide additional support to the plant body.
e. In Screw pine or Pandanus (Kewada), stilt roots arise only from the lower surface of obliquely growing stem for additional support. These roots show multiple root caps.

2. Climbing roots:
Different climbers with weak stem produce roots at their nodes by means of which they attach themselves to support and thereby raise themselves above the ground.
e.g. Betel leaf or Pan, black pepper or Piper nigrum (Kali Mirch), Pothos or money plant.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 9.
What is the function of prop roots in banyan tree?
Answer:
These prop roots show secondary growth, become thick, act like pillars to provide mechanical support to the heavy branches.

Question 10.
Name any two plants which show climbing roots.
Answer:
Climbing roots:
Different climbers with weak stem produce roots at their nodes by means of which they attach themselves to support and thereby raise themselves above the ground.
e.g. Betel leaf or Pan, black pepper or Piper nigrum (Kali Mirch), Pothos or money plant.

Question 11.
Identify the type of modified roots shown in the picture given below.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 24
Answer:
Plank roots/Buttress:
a. These roots often develop at the base of large trees and form plank like extensions around stem.
b. These roots provide additional support, e.g. Silk cotton, Peepal, etc.

Question 12.
Identify the type of root marked as ‘X’ in the given picture and write a short note on it.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 25
Answer:
Epiphytic roots:
1. Epiphytic plants like Vanda, Dendrobium grow on branches of trees in dense rain forests and are unable to obtain moisture from soil.
2. Such plants produce epiphytic roots which hang in the air.
3. The roots are provided with a spongy membranous absorbent covering of the velamen tissue.
4. The cells of velamen tissue are hygroscopic and have porous walls, thus they can absorb moisture from air.
5. Epiphytic roots can be silvery white or green and are without root cap.

Question 13.
Identify the type of aerial modification of stem in the given figure.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 26
Answer:
Cladophylls:
These are leaf like structures bore in the axil of scale leaf. It has floral bud and scale leaf in the middle i.e. upper half is leaf and lower half is stem. e.g. Ruscus.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 14.
Write a short note on corm.
Answer:

  1. In Colocasia and Amorphophallus corm is present, which is an underground stem modified for storage of food.
  2. Corm is swollen underground spherical or subspherical vertically growing stem.
  3. It is condensed structure with circular or ring like nodes.
  4. It shows presence of axillary buds and scales.
  5. Adventitious buds are produced which help in vegetative propagation.
  6. Adventitious roots are produced at lower part of the stem.

Question 15.
Observe the type of sub aerial stem in the given picture of Eichhornia and explain it.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 27
Answer:
Offset:
1. These are one intemode long runners in rosette plants at ground or water level.
2. Offset helps in vegetative propagation.
e.g. Water hyacinth or Jal kumbhi (Eichhornia) and Pistia. [Any one example]

Question 16.
Explain the type of stem modification in Opuntia.
Answer:
Phylloclade:
a. Modification of stem into leaf like photosynthetic organ is known as phylloclade.
b. Being stem it possesses nodes and internodes.
c. It is thick, fleshy and succulent, contains mucilage for retaining water e.g. Opuntia, Casuarina (Cylindrical shaped phylloclade) and Muehlenbeckia (ribbon like phylloclade).

Question 17.
Identify the structure ‘X’ in the given figure and explain it.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants 28
Answer:
Bulbils:
a. In plants like Dioscorea, etc. axillary bud becomes fleshy and rounded due to storage of food called as bulbil.
b. When it falls off it produces new plant and help in vegetative propagation.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 18.
Describe the types of stem tendrils present in different plants.
Answer:
1. Stem tendrils:
a. Tendrils are thin, wiry, photosynthetic, leafless coiled structures.
b. They give additional support to developing plant.
c. Tendrils have adhesive glands for fixation.
d. Apical bud in Vitis quadrangularis gets modified into tendril. The further growth is carried out by axillary bud.
e. In Passiflora axillary bud gets modified in tendril.
f. Extra axillary bud is the one which grows outside the axil. This bud in cucurbita gets modified into tendril.
g. Normally floral buds are destined to produce flowers. But in plants like Antigonon they produce tendrils.

Question 19.
What are cladodes?
Answer:
Cladodes:
a. The branches of limited growth i.e. one intemode long and performing photosynthetic function are called as cladodes.
b. True leaves are reduced to spine or scales to reduce rate of transpiration, e.g. Asparagus.

Question 20.
What are tendrils?
Answer:
Tendrils are thin, wiry, photosynthetic, leafless coiled structures.

Question 21.
What is sympodial growth in ginger rhizome and monopodial growth in lotus rhizome?
Answer:
1. Growth of rhizome takes place with lateral buds, such growth is known as sympodial growth, e.g. Ginger (Zingiber officinale), Turmeric (Curcuma domestica), Canna etc.
2. In plants where rhizomes grow obliquely, terminal bud brings about growth of rhizomes. This is known as monopodial growth, e.g. Nymphea, Nelumbo (Lotus), Pteris (Fern) etc.

Question 22.
In xerophytic plant like Opuntia, the stem becomes photosynthetic. Give reason.
Answer:
1. Xerophytes are the plants which grow in regions with scanty or no rainfall like desert.
2. In Xerophytes, leaves get modified into spines or get reduced in size to check the loss of water due to transpiration.
3. As the leaves are modified into spines, the stem becomes green in colour to do the function of photosynthesis.

Question 23.
Define compound leaves. Explain its two types.
Answer:
The leaf with entire lamina is called simple leaf, whereas leaf in which leaf lamina is divided into many leaflets is called as compound leaf.
1. Pinnately compound: Leaflets are present laterally on a common axis called rachis, which represents the midrib of the leaf. e.g. Cassia, Rose, Caesalpinia, Moringa, Coriandrum, etc. [Any two examples]
2. Palmately compound: In this all the leaflets are attached at the tip of petiole.
e.g. Citrus, Zorina, Oxalis, Marsilea, Bombax [Any two examples] [Note: Another example of palmately compound leaf (Bifoliate) is Balanites roxburghii.]

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 24.
Define leaf venation. What are its two types?
Answer:
Leaf venation:
1. Arrangement of veins and veinlets in leaf lamina is known as venation.
2. There are two types of leaf venation: parallel venation which is found in monocot leaves and reticulate venation which is found in dicot leaves.

Question 25.
Draw neat and labelled diagram of structure of a typical leaf.
Answer:
A typical dicot leaf shows presence of three main parts Leaf base or Hypopodium, Petiole or Mesopodium and Leaf lamina/blade or Epipodium.
1. Leaf base or Hypopodium:
a. The point by which leaf remains attached to the stem is known as leaf base.
b. The nature of leaf base varies in different plants. It may be pulvinus (swollen), sheathing or ligulate, etc.

Question 26.
Which type of venation can be observed in monocot leaf?
Answer:
There are two types of leaf venation: parallel venation which is found in monocot leaves and reticulate venation which is found in dicot leaves.

Question 27.
Enlist the types of pinnately compound leaves and give one example of each.
Answer:
Figure ‘a’: Paripinnately compound leaves (e.g. Cassia)
Figure ‘b’: Imparipinnately compound leaves (e.g. Rosa)
Figure ‘c’: Bipinnately compound leaves (e.g. Caesalpinia)
Figure ‘d’: Tripinnately compound leaves (e.g. Moringa)
Figure ‘e’: Decompound leaves (e.g. Coriandrum)

Question 28.
What is opposite decussate phyllotaxy? Give one example.
Answer:
Figure ‘c’ represents opposite decussate phyllotaxy. In this type of phyllotaxy, a pair of leaf arise from each node and the consecutive pair at right angle to the previous one. e.g. Calotropis.

Question 29.
Explain in detail androecium of an angiospermic flower.
Answer:
Androecium (A):
a. It is third floral whorl from outer side.
b. Androecium is male reproductive part of a flower.
c. The individual member is known as stamen.
d. If all the stamens are free the condition is polyandrous and synandrous if they are fused.
e. Typical stamen shows three different parts:
1. Anther: It is terminal in position. Anther produces pollen grains. It is usually dithecous (two anther lobes), tetralocular/tetra sporangiate (four pollen sacs) structure, e.g. Datura.
In some plants it is monothecous (single lobed), bilocular or bisporangiate structure e.g. Hibiscus.

2. Filament: It is a stalk of stamen and bears anther at its tip. It raises anther to a proper height for easy dispersal of pollen grains.

3. Connective: It is in continuation with the filament. It is similar to mid rib and connects two anther lobes together and also with the filament.

4. Gynoecium (G):
a. It is the female reproductive part of a flower and innermost in position.
b. It is also known as pistil.
c. The individual member of gynoecium is known as carpel.
d. The number of carpels may be one to many.
e. If all the carpels are fused the condition is described as syncarpous and if they are free the condition is described as apocarpous.
f. The polycarpellary gynoecium can be bicarpellary (two carpels e.g. Datura), tricarpellary (three carpels e.g. Cucurbita), pentacarpellery (five carpels e.g. Hibiscus) and so on.
g. A typical carpel consists of three parts stigma, style and ovary.

1. Stigma is a terminal part of carpel which receives pollen grains during pollination. It helps in
germination of pollen grain. Stigma shows variation in structure to suit the pollinating agent.
2. Style is narrow thread like structure that connects ovary with stigma.
3. Ovary is basal swollen fertile part of the carpel. Ovules are produced in ovary on a soft fertile tissue called placenta.

Question 30.
Draw neat and labelled diagram of a typical flower.
Answer:
Floral parts of a typical flower:
1. Calyx (K):
a. It is outermost floral whorl and individual members are known as
sepals.
b. Sepals are usually green in colour and perform photosynthesis.
c. If all the sepals are united, the condition is gamosepalous and if they are free, the condition is called as polysepalous.
d. Gamosepalous calyx is found in China rose and polysepalous calyx is found in Brassica.
e. The main function of sepals is to protect inner floral parts in bud condition.
f. Sometimes sepals become brightly coloured (petaloid sepals) and attract insects for pollination,
e.g. Mussaenda etc.
g. Sepals modify into hairy structures called as pappus. Such calyx helps in dispersal of fruit, e.g. Tridex.

2. Corolla (C):
a. It is second floral whorl from outer side and variously coloured.
b. The individual member is called as petal.
c. Petals may be sweet to taste, possess scent, odour, aroma or fragrance etc.
d. The condition in which petals are free is said to be polypetalous (e.g. Rose) and if they are fused it is called as gamopetalous (e.g. Datura).
e. The main function of corolla is to attract different agencies for pollination.

3. Perianth (P):
a. Many times, calyx and corolla remain undifferentiated. Such member is known as tepal.
b. The whorl of tepals is known as Perianth.
c. It protects other floral whorls.
d. If all the tepals are free the condition is called as polyphyllous and if they are fused the condition is called as gamophyllous.
e. Sepaloid perianth shows green tepals, while petaloid perianth shows brightly coloured tepals. e.g. Lily, Amaranthus, Celosia, etc.
f. Petaloid tepal helps in pollination and sepaloid tepals can perform photosynthesis.

4. Androecium (A):
a. It is third floral whorl from outer side.
b. Androecium is male reproductive part of a flower.
c. The individual member is known as stamen.
d. If all the stamens are free the condition is polyandrous and synandrous if they are fused.
e. Typical stamen shows three different parts:
1. Anther: It is terminal in position. Anther produces pollen grains. It is usually dithecous (two anther lobes), tetralocular/tetra sporangiate (four pollen sacs) structure, e.g. Datura.
In some plants it is monothecous (single lobed), bilocular or bisporangiate structure e.g. Hibiscus.
2. Filament: It is a stalk of stamen and bears anther at its tip. It raises anther to a proper height for easy dispersal of pollen grains.
3. Connective: It is in continuation with the filament. It is similar to mid rib and connects two anther lobes together and also with the filament.
4. Gynoecium (G):
a. It is the female reproductive part of a flower and innermost in position.
b. It is also known as pistil.
c. The individual member of gynoecium is known as carpel.
d. The number of carpels may be one to many.
e. If all the carpels are fused the condition is described as syncarpous and if they are free the condition is described as apocarpous.
f. The polycarpellary gynoecium can be bicarpellary (two carpels e.g. Datura), tricarpellary (three carpels e.g. Cucurbita), pentacarpellery (five carpels e.g. Hibiscus) and so on.
g. A typical carpel consists of three parts stigma, style and ovary.
1. Stigma is a terminal part of carpel which receives pollen grains during pollination. It helps in
germination of pollen grain. Stigma shows variation in structure to suit the pollinating agent.
2. Style is narrow thread like structure that connects ovary with stigma.
3. Ovary is basal swollen fertile part of the carpel. Ovules are produced in ovary on a soft fertile tissue called placenta.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 37.
How many carpels are present in gynoecium of Cucurbita and Hibiscus flower?
Answer:
The polycarpellary gynoecium can be bicarpellary (two carpels e.g. Datura), tricarpellary (three carpels e.g. Cucurbita), pentacarpellery (five carpels e.g. Hibiscus) and so on.

Question 38.
Enlist the different types of aestivation and placentation in a flower.
Answer:
Different types of aestivation are as follows:
a. Valvate: Margins of sepals or petals remain either in contact or lie close to each other but do not overlap, e.g. Calyx of Datura, Calotropis.
b. Twisted: Margins of each sepal or petal is directed inwards and is overlapped. While the other margin is directed outwards and overlap the margin of adjacent, e.g. Corolla of China rose, Cotton etc.
c. Imbricate: One of the sepals or petals is internal and is overlapped at both the margins. One is external i.e. both of its margin overlap adjacent member. Rest of the sepals / petals have one inner or overlapped margin and outer or overlapping margin, e.g. Cassia, Bauhinia, etc.
d. Vexillary: Corolla is butterfly shaped and consists of five petals. Outermost and largest is known as standard or vexillum, two lateral petals are wings and two smaller fused forming boat shaped structures keel. e.g. Pisum sativum

2. Types of placentation:
a. Marginal: Ovules are placed on the fused margins of unilocular ovary, e.g. Pea, Bean etc.
b. Axile: Ovules are placed on the central axis of a multilocular ovary, e.g. China rose, Cotton, etc.
c. Parietal: Ovules are placed on the inner wall of unilocular ovary of multicarpellary syncarpus ovary,
e. g. Papaya, Cucumber, etc.
d. Basal: Single ovule is present at the base of unilocular ovary, e.g. Sunflower, Rice, Wheat.
e. Free central: Ovules are borne on central axis which is not attached to ovary wall, e.g.Argemone, Dianthus.

Question 39.
Explain in detail types of fruits.
Answer:
1. Fruits which develop from one ovary of one flower are called as simple fruits.
2. Types of simple fruits on the basis of their pericarp:
a. Dry fruits: These fruits have thin pericarp. It is further divided into two types:
1. Dehiscent dry fruits: Pericarp becomes dry, thin and fruit opens at maturity, e.g. Capsule (Lady’s finger) and legume (Pea)
2. Indehiscent dry fruits: Fruit does not open.
e.g. Achene (Mirabilis), Caryopsis (Maize) and Cypsela (Sunflower)

b. Fleshy fruits: These fruits have thick pericarp. It is further divided into two types based on nature endocarp:
1. Drupe: In these fruits, endocarp is hard and stony, e.g. Mango
2. Berry: In these fruits, endocarp is fleshy and fruit is many seeded, e.g. Tomato
The fruit which develops from a single flower with many ovaries of polycarpellary, apocarpous gynoecium is known as aggregate fruit or etaerio.
Types of aggregate fruits:
Etario of achenes (e.g. Strawberry), etario of berries (e.g. Custard apple), etario of follicles (e.g. Calotropis)
1. The fruits which develop from many ovaries of many flowers of a complete inflorescence are called composite fruits, (e.g. fig) and from catkin inflorescence are called sorosis (e.g. Pineapple).
2. Fruits which develops from hypanthodium inflorescence are called syconus.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 40.
Give one example of each type of fruit given below:
1. Etario of berries
2. Berry
3. Etario of follicles
4. Cypsela
5. Sorosis
Answer:
The fruit which develops from a single flower with many ovaries of polycarpellary, apocarpous gynoecium is known as aggregate fruit or etaerio.
Types of aggregate fruits:
Etario of achenes (e.g. Strawberry), etario of berries (e.g. Custard apple), etario of follicles (e.g. Calotropis)
2. Berry: In these fruits, endocarp is fleshy and fruit is many seeded, e.g. Tomato
The fruit which develops from a single flower with many ovaries of polycarpellary, apocarpous gynoecium is known as aggregate fruit or etaerio.
Types of aggregate fruits:
Etario of achenes (e.g. Strawberry), etario of berries (e.g. Custard apple), etario of follicles (e.g. Calotropis)
2. Types of simple fruits on the basis of their pericarp:
a. Dry fruits: These fruits have thin pericarp. It is further divided into two types:
3. Dehiscent dry fruits: Pericarp becomes dry, thin and fruit opens at maturity, e.g. Capsule (Lady’s finger) and legume (Pea)
4. Indehiscent dry fruits: Fruit does not open.
e.g. Achene (Mirabilis), Caryopsis (Maize) and Cypsela (Sunflower)
5. The fruits which develop from many ovaries of many flowers of a complete inflorescence are called composite fruits, (e.g. fig) and from catkin inflorescence are called sorosis (e.g. Pineapple).

Question 41.
Define parthenocarpic fruit and give one example.
Answer:
Fruits which are produced from ovary without fertilization are called as parthenocarpic fruits, e.g. Cultivated Banana and Grapes.

Question 42.
Write a short note on simple fruits.
Answer:
1. Fruits which develop from one ovary of one flower are called as simple fruits.
2. Types of simple fruits on the basis of their pericarp:
a. Dry fruits: These fruits have thin pericarp. It is further divided into two types:
1. Dehiscent dry fruits: Pericarp becomes dry, thin and fruit opens at maturity, e.g. Capsule (Lady’s finger) and legume (Pea)
2. Indehiscent dry fruits: Fruit does not open.
e.g. Achene (Mirabilis), Caryopsis (Maize) and Cypsela (Sunflower)

b. Fleshy fruits: These fruits have thick pericarp. It is further divided into two types based on nature endocarp:
1. Drupe: In these fruits, endocarp is hard and stony, e.g. Mango
2. Berry: In these fruits, endocarp is fleshy and fruit is many seeded, e.g. Tomato

Question 43.
Give examples of any two types of aggregate fruits.
Answer:
The fruit which develops from a single flower with many ovaries of polycarpellary, apocarpous gynoecium is known as aggregate fruit or etaerio.
Types of aggregate fruits:
Etario of achenes (e.g. Strawberry), etario of berries (e.g. Custard apple), etario of follicles (e.g. Calotropis)

Question 44.
Complete the given chart.
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plant 29
Answer:
It shows outer layer called as testa and inner layer called as tegmen.

Question 45.
Explain the family of pea plant in detail with suitable floral diagram.
Answer:

  • Example: Pea plant (Pisum sativum)
  • Habit: Tree, shrubs, herbs.
  • Root: Root with root nodules.
  • Stem: Erect or climber.
  • Leaves: Alternate phyllotaxy, Pinnately compound leaves.
  • Inflorescence: Racemose
  • Flower: Zygomorphic, bisexual, complete.
  • Calyx: Sepals five, gamosepalous, imbricate aestivation.
  • Corolla: Petals five, polypetalous, consisting of a larger posterior petal vexillum, two lateral petals wings and two anterior ones forming a keel, vexillary aestivation.
  • Androecium: Stamens ten, diadelphous.
  • Gynoecium: Ovary superior, monocarpellary, unilocular with many ovules, marginal placentation. Fruit: Legume.
  • Seed: Non-endospermic

Question 46.
Answer the following.
1. Explain the family Solanaceae with the help of floral diagram.
2. Give examples of economically important plants from family Liliaceae.
Answer:

  • Example: Thom apple (Datura stramonium)
  • Habit: Mostly herbs, shmbs and rarely small trees.
  • Root: Tap root system
  • Stem: Herbaceous, woody, erect, branched, hairy, sometimes it may be underground like in potato.
  • Leaves: Alternate phyllotaxy, simple, reticulate venation.
  • Inflorescence: Solitary, cymose.
  • Flower: Actinomorphic, bisexual, complete.
  • Calyx: Sepals five, gamosepalous, persistent, valvate aestivation.
  • Corolla: Petals five, gamopetalous, valvate aestivation.
  • Androecium: Stamens five, free epipetalous (adhesion).
  • Gynoecium: Bicarpellary, syncarpous, superior ovary, bilocular, placenta swollen with many ovules, axile placentation.
  • Fruits: Berry or capsule.
  • Seeds: Many, endospermic.

2. Economically important plant from family Liliaceae:
Family Liliaceae includes many ornamental plants like tulip, Gloriosa, Medicinal plants like Aloe vera. Asparagus and source of colchicine, e.g. Colchicum autumnale.

Question 64.
Multiple Choice Questions:

Question 1.
Root is descending axis of plant body which is
(A) negatively geotropic
(B) hydrophobic
(C) negatively phototropic
(D) green and with intemodes
Answer:
(C) negatively phototropic

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 2.
The root system grow out from the
(A) plumule of the embryo
(B) radicle of the embryo
(C) embryo of the seed
(D) all of these
Answer:
(B) radicle of the embryo

Question 3.
Adventitious roots develop from
(A) radicle
(B) any part of the plant body except the radicle
(C) flower
(D) embryo
Answer:
(B) any part of the plant body except the radicle

Question 4.
A fibrous root system is best adapted to perform which of the following functions?
(A) Storage of food
(B) Transport of water and organic food
(C) Absorption of water and minerals from the soil
(D) Anchorage of the plant into the soil
Answer:
(D) Anchorage of the plant into the soil

Question 5.
When the root is swollen in the middle and tapers at both ends, it will be called as root.
(A) tuberous
(B) fusiform
(C) conical
(D) napiform
Answer:
(B) fusiform

Question 6.
Pneumatophores are helpful in
(A) protein synthesis
(B) respiration
(C) transpiration
(D) carbohydrate metabolism
Answer:
(B) respiration

Question 7.
Sweet potato is a modification of
(A) leaf
(B) adventitious root
(C) tap root
(D) stem
Answer:
(B) adventitious root

Question 8.
Stilt roots are roots.
(A) primary
(B) adventitious
(C) secondary
(D) tap
Answer:
(B) adventitious

Question 9.
A spongy tissue called velamen is present in
(A) breathing roots
(B) parasitic roots
(C) tuberous roots
(D) epiphytic roots
Answer:
(D) epiphytic roots

Question 10.
Which of the following is NOT a type of adventitious root modified for storage of food?
(A) Fasciculated tuberous roots
(B) Simple tuberous root
(C) Napiform root
(D) Moniliform roots
Answer:
(C) Napiform root

Question 11.
In which of the following plants, root cap is replaced by root pocket?
(A) Pistia
(B) Pandanus
(C) Screw pine
(D) Hibiscus
Answer:
(A) Pistia

Question 12.
Which of the following is an example of stem tuber?
(A) Helianthus tuberosus
(B) Zingiber officinale
(C) Cynodon
(D) Chrysanthemum
Answer:
(A) Helianthus tuberosus

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 13.
In stem tuber, the number of nodes and eyes is more towards
(A) rose end
(B) basal end
(C) heel
(D) both (B) and (C)
Answer:
(A) rose end

Question 14.
A rhizome differs from corm in its
(A) thickness
(B) basic organization
(C) direction of growth
(D) nature of leaves
Answer:
(C) direction of growth

Question 15.
The reduced stem of onion produces.
(A) Adventitious roots
(B) Prop roots
(C) Fusiform roots
(D) Fasciculated roots
Answer:
(A) Adventitious roots

Question 16.
Corm is ____________
(A) a horizontal underground stem.
(B) an underground root.
(C) an underground vertical stem.
(D) an aerial stem modification.
Answer:
(C) an underground vertical stem.

Question 17.
The stem modified to perform the function of leaf and with many internodes is called
(A) phylloclade
(B) cladode
(C) offset
(D) phyllode
Answer:
(A) phylloclade

Question 18.
_______ is a non-green runner like branch of stem, which develops from underground base of roots and found in Chrysanthemum.
(A) Corn
(B) Sucker
(C) Offset
(D) Tendril
Answer:
(B) Sucker

Question 19.
Ribbon shaped phylloclades are found in
(A) Ruscus
(B) Duranta
(C) Muehlenbeckia
(D) Bougainvillea
Answer:
(C) Muehlenbeckia

Question 20.
Axillary buds in Dioscorea becomes fleshy and rounded due to storage of food called as
(A) Stiphles
(B) Bulbils
(C) Offset
(D) Cladophylls
Answer:
(B) Bulbils

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 21.
The leaves without petiole are called
(A) sessile
(B) petiolate
(C) rachis
(D) lamina
Answer:
(A) sessile

Question 22.
The type of leaves observed is mango plant is
(A) Compound leaves
(B) Bipinnately compound leaves
(C) Simple leaves with reticulate venation
(D) Simple leaves with parallel venation
Answer:
(C) Simple leaves with reticulate venation

Question 23.
In _________ , the terminal three leaflet get modified into three stiff leaf hooks.
(A) Lathyrus
(B) Pisum sativum
(C) Smilax
(D) Bignonia unguisi-cati
Answer:
(D) Bignonia unguisi-cati

Question 24.
Leaf apex is modified into tendril in
(A) Gloriosa
(B) Pea
(C) Smilax
(D) Lathyrus
Answer:
(A) Gloriosa

Question 25.
Modification of petiole into leaf-like structure is called ________ .
(A) cladode
(B) phylloclade
(C) phyllode
(D) pistillode
Answer:
(C) phyllode

Question 26.
The mode of arrangement of leaves on the stem and the branch is known as _______ .
(A) vernalization
(B) vernation
(C) venation
(D) phyllotaxy
Answer:
(D) phyllotaxy

Question 27.
Bipinnately compound leaves can be observed in
(A) Citrus
(B) Hibiscus
(C) Caesalpinia
(D) Coriandrum
Answer:
(C) Caesalpinia

Question 28.
The axis of the inflorescence is known as
(A) Thalamus
(B) Peduncle
(C) Pedicel
(D) Petiole
Answer:
(B) Peduncle

Question 29.
In racemose inflorescence
(A) growth of peduncle is infinite
(B) apical bud always terminates into flower
(C) growth of peduncle is finite.
(D) order of opening of flower is centrifugal.
Answer:
(A) growth of peduncle is infinite

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 30.
In a typical flower thalamus consists of compactly arranged nodes and intemodes.
(A) three, two
(B) four, three
(C) three, four
(D) two, three
Answer:
(B) four, three

Question 31.
When the flower is epigynous, the ovary is said to be
(A) inferior
(B) superior
(C) semi-inferior
(D) semi-superior
Answer:
(A) inferior

Question 32.
When the gynoecium is present at the topmost position of the thalamus, the flower is known as
(A) inferior
(B) epigynous
(C) perigynous
(D) hypogynous
Answer:
(D) hypogynous

Question 33.
When all sepals are united, the condition is called as
(A) polysepalous
(B) gamosepalous
(C) polypetalous
(D) gamopetalous
Answer:
(B) gamosepalous

Question 34.
When sepals fall just after opening of the flower, they are termed as
(A) persistent
(B) caducous
(C) remnant
(D) deciduous
Answer:
(B) caducous

Question 35.
Fusion between members of a similar whorl is known as
(A) succession
(B) adhesion
(C) cohesion
(D) inflorescence
Answer:
(C) cohesion

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 36.
Complete the analogy. Seed:ovule::Fruit:
(A) pericarp
(B) ovary
(C) embryo
(D) cotyledons
Answer:
(B) ovary

Question 37.
Which one of the following is not a fruit?
(A) Tomato
(B) Cucumber
(C) Pumpkin
(D) Potato
Answer:
(D) Potato

Question 38.
Pineapple is an example of _________ .
(A) simple dry fruit
(B) composite fruit
(C) aggregate fruit
(D) simple-fleshy fruit
Answer:
(B) composite fruit

Question 39.
Outer seed coat is called _______ .
(A) testa
(B) tegmen
(C) raphe
(D) micropyle
Answer:
(A) testa

Question 40.
Vexillum wings and keel corolla are found in family
(A) Solanaceae
(B) Fabaceae
(C) Liliaceae
(D) Malvaceae
Answer:
(B) Fabaceae

Question 65.
Competitive Corner:

Question 1.
Match the placental types (Column-I) with their examples (Column-II).

Column-I Column-II
1. Basal (p) Mustard
2. Axile (q) China rose
3. Parietal (r) Dianthus
4. Free central (s) Sunflower

Choose the correct answer from the following option: [NEET (ODISHA) – 2019J
(A) i – r, ii – s, iii – p, iv – q
(B) i – q, ii – r, iii – s, iv – p
(C) i – p, ii – q, iii – r, iv – s
(D) i – s, ii – q, iii – p, iv – r
Answer:
(D) i – s, ii – q, iii – p, iv – r

Question 2.
Placentation in which ovules develop on the inner wall of the ovary or in peripheral part is:
(A) Parietal
(B) Free central
(C) Basal
(D) Axile
Answer:
(A) Parietal

Question 3.
Pneumatophores occur in
(A) Carnivorous plants
(B) Free-floating hydrophytes
(C) Halophytes
(D) Submerged hydrophytes
Answer:
(C) Halophytes

Question 4.
Sweet potato is a modified
(A) Tap root
(B) Adventitious root
(C) Stem
(D) Rhizome
Answer:
(B) Adventitious root

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 5.
Root hairs develop from the region of
(A) Maturation
(B) Elongation
(C) Root cap
(D) Meristematic activity
Hint: Epidermal cells from the region of maturation form very fine and delicate, thread like structures called root hairs. These root hairs absorb water and minerals from the soil.
Answer:
(A) Maturation

Question 6.
Plants which produce characteristic pneumatophores and show vivipary belong to
(A) Mesophytes
(B) Halophytes
(C) Psammophytes
(D) Elydrophytes
Hint: Plants growing in swampy areas, marshy places and salt lakes are called halophytes. Many halophytes develop respiratory roots or pneumatophores. Pneumatophores are negatively geotropic and are provided with pores called lenticels. Since they grow in oxygen-deficient soil, their seeds germinate inside the fruit, when it is still attached with the parents, exhibiting vivipary.
Answer:
(B) Halophytes

Question 7.
In Bougainvillea thorns are the modifications of
(A) Stipules
(B) Adventitious root
(C) Stem
(D) Leaf
Hint: Thom is a hard, pointed, woody and usually straight structure produced by modification of axillary bud. It provides protection against browsing animals. In Bougainvillea, thorns are modified stems.
Answer:
(C) Stem

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 9 Morphology of Flowering Plants

Question 8.
Coconut fruit is a
(A) Drupe
(B) Berry
(C) Nut
(D) Capsule
Hint: Dmpe is the simple, fleshy fruit developing from the monocarpellary superior ovary. It is generally one seeded. Coconut fruit is a dmpe with fibrous mesocarp and hard endocarp
Answer:
(A) Drupe

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Balbharti Maharashtra State Board 11th Commerce Book Keeping & Accountancy Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Commerce BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

1. Answer in one sentence.

Question 1.
What is a Bank Reconciliation Statement?
Answer:
Bank Reconciliation Statement is a statement that shows the causes of disagreement between the balance shown by passbook and the balance shown by Cash Book under the column as on a particular date.

Question 2.
What is a Bank passbook?
Answer:
A Bank passbook is a copy of a Customer’s A/c in the Bank’s ledger.

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 3.
What do you mean by the debit balance of Pass Book?
Answer:
Debit balance of passbook means overdraft as per passbook.

Question 4.
Which account is opened by a trader in Bank for his business operation?
Answer:
A current account is opened by a trader in Bank for his business operation.

Question 5.
On which side of the Cash Book interest on investment is to be shown?
Answer:
Interest on investment is to be shown on the debit/receipt side in the Cash Book.

Question 6.
On which side of the passbook, the direct deposit made by a customer is recorded?
Answer:
A direct deposit made by a customer is recorded on the credit side of the passbook.

Question 7.
What does the credit balance of Cash Book indicate?
Answer:
A credit balance of Cash Book indicates overdraft as per Cash Book.

2. Give one word/term/phrase which can substitute each of the following statements:

Question 1.
Excess of a total of debit side over a total of credit side of Cash Book, Bank column.
Answer:
Bank Balance as per Cash Book

Question 2.
An unfavourable balance is shown by the passbook.
Answer:
Overdraft

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 3.
A copy of the customer’s account issued by the bank.
Answer:
Pass Book

Question 4.
Booklet or a statement that is used to record the banking transactions.
Answer:
Pass Book

Question 5.
The credit balance of the bank column of the Cash Book.
Answer:
Overdraft

Question 6.
Refusal by the bank to make payment of a cheque.
Answer:
Dishonour of Cheque

Question 7.
Document used to withdraw cash from the bank.
Answer:
Withdrawal Slip

Question 8.
Excess of a total of credit side over a total of debit side in the passbook.
Answer:
Balance as per Pass Book

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 9.
Document used by the account holder to deposit cash and/or cheques into the bank.
Answer:
Pay-in-Slip

Question 10.
Document used by the account holder to withdraw cash from the bank and for making payment to outside parties through the bank.
Answer:
Cheque

3. Do you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Bank Reconciliation Statement is prepared by Bank.
Answer:
Disagree

Question 2.
Overdraft Facility is available to savings Bank Account.
Answer:
Disagree

Question 3.
The bank account holder can make payments to a third party by use of a pay-in slip.
Answer:
Disagree

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 4.
Bank does not charge any interest on an overdraft balance.
Answer:
Disagree

Question 5.
Credit balance in Pass Book represents overdraft balance.
Answer:
Disagree

Question 6.
In the cash book of a trader Bank record the entries.
Answer:
Disagree

Question 7.
In the passbook, entries are made by the account holder.
Answer:
Disagree

Question 8.
Through mobile banking account holder can deposit physical cash into his account.
Answer:
Disagree

Question 9.
The right-hand side of the pay-in-slip is known as a counterfoil.
Answer:
Disagree

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 10.
A cash withdrawal slip is used to deposit a cheque or cash into a bank account.
Answer:
Disagree

4. Select the most appropriate alternative from those given and rewrite the following statements:

Question 1.
Pass Book is _____________ of account holders transactions with bank.
(a) an extract
(b) balance sheet
(c) balance
(d) mode
Answer:
(a) an extract

Question 2.
When cheque is _____________ into bank Cash Book is debited.
(a) written
(b) issued
(c) deposited
(d) dishonoured
Answer:
(c) deposited

Question 3.
Overdraft facility is allowed to _____________ account.
(a) saving
(b) recurring
(c) current
(d) fixed deposit.
Answer:
(c) current

Question 4.
Overdraft means _____________ balance of Pass Book.
(a) opening
(b) debit
(c) credit
(d) closing
Answer:
(b) debit

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 5.
Interest on bank overdraft is recorded on _____________ side of Pass Book.
(a) debit
(b) credit
(c) any
(d) both
Answer:
(a) debit

Question 6.
Credit balance in the Pass Book represents _____________
(a) overdraft
(b) bank balance
(c) loan borrowed
(d) negative
Answer:
(b) bank balance

Question 7.
Direct deposit by a customer will be recorded on _____________ side of Pass Book.
(a) debit
(b) credit
(c) left hand
(d) any
Answer:
(b) credit

Question 8.
Normally the Bank Reconciliation Statement is prepared at the end of a _____________
(a) day
(b) week
(c) year
(d) month
Answer:
(d) month

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 9.
Bank charges charged by bank are recorded on _____________ side of Pass Book.
(a) debit
(b) credit
(c) any
(d) both
Answer:
(a) debit

5. Complete the following statements:

Question 1.
Bank issue _____________ to current account holders as record or summary for bank transactions.
Answer:
Bank statement

Question 2.
To deposit cash or cheque _____________ is used.
Answer:
Pay in Slip

Question 3.
Directly deposited by a customer in bank account appears an _____________ side of pass book.
Answer:
Credit

Question 4.
____________ is an unfavorable balance as per Pass Book.
Answer:
overdraft

Question 5.
Check deposited into Bank but not cleared is called _____________ cheque.
Answer:
Dishonoured

Question 6.
Expenses paid by the Bank as per standing instructions will be recorded at _____________ side of the passbook.
Answer:
Debit

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 7.
Dividend collected by the bank will be recorded at _____________ side of cash book.
Answer:
Debit

Question 8.
_____________ type of bank account is open by trader.
Answer:
Current

6. State whether the following statements are True or False with reasons:

Question 1.
Bank Reconciliation Statement is prepared by the Bank.
Answer:
This statement is False.
A Bank Reconciliation statement shows the causes of disagreement between the balances shown by the bank passbook and the bank balance shown by the cash book, for a particular period of time generally a month. It is prepared by the trader as he has both the books to compare and find the differences.

Question 2.
Bank Reconciliation Statement is prepared at the end of every month.
Answer:
This statement is True.
Monthly preparation of Bank Reconciliation Statement assists in the regular monitoring of cash flows of a business and identification of accounting errors.

Question 3.
Overdraft facility is allowed to Proprietor’s Personal A/c.
Answer:
This statement is False.
Overdraft facility is allowed only to business current A/c and not to Proprietor’s Personal A/c.

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 4.
The debit balance of Pass Book represents overdraft.
Answer:
This statement is True.
Debit Column of a passbook means withdrawals from the bank, When withdrawals are more than deposits it means the excess amount is withdrawn from the bank. It is a temporary loan payable by the trader to the bank. So the debit balance of Pass Book represents overdraft.

Question 6.
Bank charges debited by Bank increase bank balance as per Pass Book.
Answer:
This statement is False.
Bank charges are expenses for the business. Expenses decrease the bank balance as per Pass Book. Bank charges debited by the bank decrease the bank balance as per Pass Book.

Question 6.
Interest credited in PassBook is an income to the customer.
Answer:
This statement is True.
All incomes are shown on the credit side of the passbook. It is a deposit. So Interest Credited in Passbook is an income to the customer.

Question 7.
Bank Reconciliation Statement is prepared to detect the errors that take place in accounting.
Answer:
This statement is True.
A businessman maintains a cash book with a bank column to record his bank transactions whereas the bank also maintains a customer’s ledger account and issues him a Bank statement. There could be differences as per the bank balance in the cash book and bank balance in the passbook. To detect the errors that take place in accounting Bank Reconciliation Statement is prepared.

Question 8.
Overdraft as per Cash Book means debit balance as per Cash Book.
Answer:
This statement is False.
Overdraft as per Cash Book means credit balance as per cash book. Cashbook debit means deposits. When cash book debit balance is greater it means Bank Balance as per Cash Book.

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 9.
Cheque deposited into Bank increases the Bank balance as per Cash Book.
Answer:
This statement is True.
The Debit side of the cash book means deposits. So cheque deposited into the Bank increases the Bank Balance as per Cash Book.

Question 10.
Payments made by the bank as per standing instructions are recorded on the Debit balance of the Pass Book.
Answer:
This statement is True.
The Debit side of the passbook represents payments. So any payments made by the bank, Bank debits the customer’s account and records on the Debit side of the passbook.

Question 11.
Bank column in Cash Book represents Proprietor’s Savings A/c.
Answer:
This statement is False.
Cashbook records only business transactions and not the personal A/c of the trader. The Bank column in Cash Book represents Business Current A/c and not the proprietor’s savings A/c.

7. Correct and rewrite the following statements.

Question 1.
Overdraft as per cash book means debit balance as per cash book.
Answer:
Normal bank balance as per cash book means debit balance as per cashback.

Question 2.
Bank column in cash book represents proprietors saving A/c.
Answer:
The Bank column in cashback represents the business’s current account.

Question 3.
Fixed deposit A/c is opened by traders for day-to-day business bank transactions.
Answer:
The current account is opened by traders for day-to-day business bank transactions.

Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement

Question 4.
The bank account is a real account.
Answer:
A bank account is a personal account

Question 5.
Interest charged by the bank on overdraft A/c is income for the business.
Answer:
Interest charged by the bank on overdraft A/c is an expense for the business.

8. Complete the following table.

Question 1.
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement 8 Q1
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement 8 Q1.1
Answer:
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement 8 Q1.2
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement 8 Q1.3
Maharashtra Board 11th BK Important Questions Chapter 6 Bank Reconciliation Statement 8 Q1.4