Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

BalbhartiĀ Maharashtra State Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Choose the correct option by identifying the correct correlation in the sentences.

Question 1.
………………. is not included in atmosphere.
(a) Weather
(b) Climate
(c) Precipitation
(d) River
Answer:
(d) River

Question 2.
……………….. is not included in hydrosphere.
(a) Mountain
(b) Ocean
(c) Sea
(d) Lake
Answer:
(a) Mountain

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Question 3.
……………….. is not included in lithosphere.
(a) Relief
(b) Drainage
(c) Weather
(d) Slope
Answer:
(c) Weather

Question 4.
…………………. is not included in Human Geography.
(a) GIS
(b) Social Geography
(c) Behavioural Geography
(d) Economic Geography
Answer:
(a) GIS

Question 5.
……………… is not included in Human Geography.
(a) Historical Geography
(b) Statistics
(c) Political Geography
(d) Population Geography
Answer:
(b) Statistics

Question 6.
…………………. is not included in geographical techniques.
(a) Statistics
(b) Cartography
(c) Remote sensing
(d) GIS
Answer:
(a) Statistics

Question 7.
………………… is not included in biosphere.
(a) Food chain
(b) Ecosystem
(c) Macro-organisms
(d) Lakes
Answer:
(d) Lakes

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Identify the correct correlation.

A : Assertion, R : Reasoning
Question 1.
A – The Earth is dynamic in nature.
R – The geographical phenomena are not static but dynamic.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not correct explanation A.
Answer:
(d) Both A and R are correct but R is not correct explanation A.

Question 2.
A – Geography is dynamic in nature.
R – Geography is a study of space and time.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not correct explanation A.
Answer:
(c) Both A and R are correct and R is correct explanation of A.

Question 3.
A – Skills of geographers have enriched the subject as newer branches of geography.
R – Skills acquired by geographers enable them to make observations and describe various elements on the earth.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not correct explanation A.
Answer:
(c) Both A and R are correct and R is correct explanation of A.

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Question 4.
A – Geography is an integrating and inter disciplinary discipline.
R – Many branches of geography have developed from mainstreams of disciplines.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not correct explanation A.
Answer:
(c) Both A and R are correct and R is correct explanation of A.

Identify the incorrect factor.

Question 1.
The main branches of geography are
(a) Physical geography
(b) Economic geography
(c) Pedology
(d) Human geography
Answer:
(c) Pedology

Question 2.
The main branches of Physical geography are
(a) Geomorphology
(b) Climatology
(c) Biogeography
(d) Remote sensing
Answer:
(d) Remote sensing

Question 3.
The cartographic techniques include
(a) Geology
(b) GPS
(c) Cartography
(d) GIS
Answer:
(a) Geology

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Question 4.
The subjects related to Human geography are
(a) History
(b) Social geography
(c) Political science
(d) Psychology
Answer:
(b) Social geography

Question 5.
The subjects related to Human geography are
(a) Demography
(b) Sociology
(c) Historical geography
(d) Economics
Answer:
(c) Historical geography

Question 6.
The branches of Human geography are
(a) Economics
(b) Population geography
(c) Behavioural geography
(d) Historical geography
Answer:
(a) Economics

Question 7.
The cartographic techniques include
(a) Computer science
(b) Cartography
(c) Quantification methods in geography
(d) GIS
Answer:
(a) Computer science

Question 8.
The branches of Human geography are
(a) Political geography
(b) Social geography
(c) Psychology
(d) Economic geography
Answer:
(c) Psychology

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Question 9.
The subjects related to Physical geography are
(a) Biogeography
(b) Geology
(c) Meteorology
(d) Biology
Answer:
(a) Biogeography

Complete the Chain

Question 1.

A B C
(1) Physical Geography (1) Computer science (1) GIS
(2) Human Geography (2) Pedology (2) Geography of Soils
(3) Geomorphology (3) Psychology (3) Behavioural Geography

Answer:

A B C
(1) Physical Geography (1) Pedology (1) Geography of Soils
(2) Human Geography (2) Psychology (2) Behavioural Geography
(3) Geomorphology (3) Computer science (3) GIS

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Question 2.

A B C
(1) Geographic Techniques (1) Geology (1) Population Geography
(2) Human Geography (2) Engineering (2) Geomorphology
(3) Physical Geography (3) Demography (3) Remote Sensing

Answer:

A B C
(1) Geographic Techniques (1) Engineering (1) Remote Sensing
(2) Human Geography (2) Demography (2) Population Geography
(3) Physical Geography (3) Geology (3) Geomorphology

Question 3.

A B C
(1) Human Geography (1) Meteorology (1) Political Geography
(2) Physical Geography (2) Geodesy (2) Cartography
(3) Geographic Techniques (3) Political Science (3) Climatology

Answer:

A B C
(1) Human Geography (1) Political Science (1) Political Geography
(2) Physical Geography (2) Meteorology (2) Climatology
(3) Geographic Techniques (3) Geodesy (3) Cartography

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 8 Geography: Nature and Scope

Give geographical reasons.

Question 1.
Geography offers vast scope for career.
Answer:

  • Due to the dynamic nature of geography, various advanced statistical techniques and computer programs are used to study and explain the geographical phenomenon.
  • Presently, because of global warming, natural disasters occur in various areas of the world. However, different techniques are being used to study the intensity of disasters or provide warnings before a disaster. Hence, disaster management is now a new field for career.
  • Geographers have a wide scope to work as climate analyst, water conservation, water and air pollution monitoring, environmental conservation, environmental education/awareness, etc., because of the increasing air and water pollution and environmental degradation.
  • Maps are essential in geography. Nowadays, maps are not made manually but with the help of GIS software. Thus, there is a wide scope for career in cartography.
  • Population study of a country goes on continuously; therefore, many job opportunities as surveyor, census officer or data collector.
  • Research is also going on in various branches for geography; therefore, there are career opportunities as researcher or research analyst.
  • There are also career opportunities in book writing, teaching, journalism, freelancing preparing maps and diagrams for textbooks, data scientist, tour guide, report writing, urban planner, travel blogger, data scientists, etc.
    Thus, geography offers vast scope for career.

Leave a Comment