Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

BalbhartiĀ Maharashtra State Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2 Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Choose the correct option by identifying the correct correlation in the sentences.

Question 1.
In 2016, the male and female literacy rate was the same in the …………….. region.
(a) Europe and North America
(b) North-East and South-East
(c) Latin America
(d) Southeast Asia
Answer:
(a) Europe and North America

Question 2.
In 2016, the lowest male literacy rate was in …………….. region.
(a) Central Asia
(b) Sub-Saharan Africa
(c) Southeast Asia
(d) North America
Answer:
(b) Sub-Saharan Africa

Question 3.
In 2016, male and female literacy rate was the same in …………….. region.
(a) Europe
(b) South Asia
(c) Sub-Saharan Africa
(d) Western Asia
Answer:
(a) Europe

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Question 4.
The highest sex ratio in the world is recorded in …………….. country.
(a) Ukraine
(b) India
(c) China
(d) Afghanistan
Answer:
(a) Ukraine

Question 5.
On an average the world population reflects the sex ratio …………….. females per 1000 men.
(a) 667
(b) 990
(c) 1162
(d) 960
Answer:
(b) 990

Question 6.
There are …………….. females per 1000 males in Saudi Arabia.
(a) 1162
(b) 990
(c) 667
(d) 867
Answer:
(c) 667

Question 7.
In 2011, 48.96 percentage population in India was engaged in …………….. occupation.
(a) primary
(b) secondary
(c) tertiary
(d) quaternary
Answer:
(a) primary

Identify the correct co-relation

Question 1.
A – Large size population in the age group of 15 to 59 indicate large size independent population.
R – The number of children in 0-15 age group indicate high dependency ratio.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
Answer:
(d) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Question 2.
A – The sex ratio is an important information about the status of men in the country.
R – The ratio between the number of women and men in the population is called sex ratio.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
Answer:
(b) Only R is correct.

Question 3.
A – Migration brings changes in population.
R – If people migrate to any region the population of the region will change.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
Answer:
(c) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

Question 4.
A – The recipient region may face a pressure on housing.
R – Lack of housing leads to increase in slums.
(a) Only A is correct.
(b) Only R is correct.
(c) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(d) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
Answer:
(c) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

Identify the incorrect factor.

Question 1.
Primary occupations
(a) Cultivators
(b) Forestry
(c) Construction
(d) Mining
Answer:
(c) Construction

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Question 2.
Secondary occupations
(a) Heavy industry
(b) Fishing
(c) Small scale industry
(d) Construction work
Answer:
(b) Fishing

Question 3.
Tertiary occupations
(a) Trade
(b) Commerce
(c) Manufacturing
(d) Communication
Answer:
(c) Manufacturing

Question 4.
Quaternary occupations
(a) Education
(b) Medicine
(c) Research
(d) Communication
Answer:
(d) Communication

Question 5.
Examples of short-term migration
(a) Tourist
(b) Migration in search of fodder
(c) Migration of labour in sugarcane production areas
(d) Migration to Mumbai for jobs
Answer:
(d) Migration to Mumbai for jobs

Question 6.
Economic factors responsible for migration.
(a) Jobs
(b) Education
(c) Business
(d) Improved standard of living
Answer:
(b) Education

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Question 7.
Physical factors responsible for migration.
(a) Drought
(b) Earthquakes
(c) Cyclones
(d) Discrimination
Answer:
(d) Discrimination

Question 8.
Social factors responsible for migration.
(a) Education
(b) Marriage
(c) Health
(d) Improved standard of living
Answer:
(d) Improved standard of living

Question 9.
Tertiary Occupations
(a) Doctors
(b) Teachers
(c) Traders
(d) Administrators
Answer:
(c) Traders

Question 10.
Physical factors responsible for migration.
(a) Volcanoes
(b) Tsunami
(c) Jobs
(d) Droughts
Answer:
(c) Jobs

Question 11.
Social factors responsible for migration
(a) Discrimination
(b) Education
(c) Standard of living
(d) Medical facilities
Answer:
(c) Standard of living

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Complete the Chain

Question 1.

A B C
(1) Physical (1) Forcing to migrate (1) Discrimination
(2) Economic (2) Earthquake (2) Floods
(3) Social (3) Standard of living (3) Business

Answer:

A B C
(1) Physical (1) Earthquake (1) Floods
(2) Economic (2) Standard of living (2) Business
(3) Social (3) Forcing to migrate (3) Discrimination

Question 2.

A B C
(1) Physical (1) Marriage (1) Education
(2) Economic (2) Drought (2) Volcano
(3) Social (3) Business (3) Jobs

Answer:

A B C
(1) Physical (1) Drought (1) Volcano
(2) Economic (2) Business (2) Jobs
(3) Social (3) Marriage (3) Education

Question 3.

A B C
(1) Primary Occupation (1) Trade (1) Fishing
(2) Tertiary Occupation (2) Cultivation (2) Teaching
(3) Quaternary Occupation (3) Medical (3) Communication

Answer:

A B C
(1) Primary Occupation (1) Cultivation (1) Fishing
(2) Tertiary Occupation (2) Trade (2) Communication
(3) Quaternary Occupation (3) Medical (3) Education

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Give geographical reasons.

Question 1.
Age structure affects economy of the country.
Answer:

  • The economic development of the country depends upon number of people in young age, adult age and old age groups.
  • The population in young age group i.e., 0-15, are non-working and dependent population.
  • The population in old age group i.e., 60+, are also non-working and dependent population.
  • Larger percentage of old age population means more expenses on medical facilities.
  • The population in adult age group i.e., 16-59, are working population and there is more economic development of the country.
  • A greater proportion of young and old age group compared to adult age group leads to less economic development of the country.

Question 2.
Many countries are considering to increase retirement age.
Answer:

  • Generally, retirement age is 60 years in most of the countries. People of this age come under non-productive or dependent age group.
  • In most of the countries life expectancy of population is increasing so old age population is increasing.
  • Due to high number of old age population government has to spend more on pension, retirement benefits, medical facilities etc.
  • Due to high life expectancy people can work for longer than just 60 years of age.
  • Therefore, many countries are considering to increase retirement age.

Differentiate between.

Question 1.
Internal migration and External migration
Answer:

Internal migration External migration
(i) Internal migration means migration of people within the political boundaries of the country. (i) External migration means migration of people outside the political boundaries of the country.
(ii) People do not leave the country, they migrate within their country. (ii) People leave the country and go to another country.
(iii) People migrate from one city to another city, from one district to another district, from one state to another state or region in the country. (iii) People migrate from one country to another country or one region to another region in the world.
(iv) For example, people going to Mumbai from other states of India for jobs. (iv) For example, Africans migrating to other countries for higher education.

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Answer the following question by using given map/graph.

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2 1
Question 1.
What is shown in the map?
Answer:
World density of population is shown in the map.

Question 2.
Name any two continents having the same density and population.
Answer:
North America and South America have the same density and population.

Question 3.
Name any two countries having more than 500 persons per sq. km.
Answer:
Bangladesh and Japan are two countries having more than 500 persons per sq. km.

Question 4.
What is the density of population in China?
Answer:
Density of population in China is 200-250 persons per sq. km.

Maharashtra Board Class 12 Geography Important Questions Chapter 2 Population Part 2

Answer the following questions in detail.

Question 1.
Causes of migration
Answer:
There are various causes of migration of people from one area to another areas. The causes of migration can be classified into four categories namely physical, economic, social and political causes.
(i) Physical causes:

  • Sometimes there are changes in physical environment of some areas and people are forced to migrate.
  • Natural disasters like flooding, droughts, earthquakes, cyclones, tsunami, etc, create unfavourable physical environment, so people migrate from that area.

(ii) Economic causes:

  • Sometimes people migrate to other places for economic reasons.
  • If there is no employment opportunities or limited resources, people migrate to areas where job or business opportunities are available.
  • Some people even though they have recourses in their area migrate to other areas to improve their standard of living.

(iii) Social causes:

  • Sometimes people are compelled to migrate due to social problems.
  • Due to lack of education, health or medical facilities people migrate to other areas.
  • Some females migrate to husband and place of residence after marriage.
  • Sometimes people are victim of discrimination by certain groups, so people are forced to migrate.

(iv) Political causes:

  • Sometimes due to political instability or war conditions people feel unsafe so they move to other areas or countries.
  • For example: Many Pakistanis migrated to India after the partition.

Leave a Comment