Maharashtra Board 12th OCM Important Questions Chapter 2 Functions of Management

Balbharti Maharashtra State Board 12th OCM Important Questions Chapter 2 Functions of Management Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Commerce OCM Important Questions Chapter 2 Functions of Management

Select the correct options and rewrite the sentences

Question 1.
Planning is …………… function.
(a) advanced
(b) basic
(c) end
Answer:
(b) basic

Maharashtra Board 12th OCM Important Questions Chapter 2 Functions of Management

Question 2.
Division of work is involved in ……………… function.
(a) Planning
(b) Organising
(c) Directing
Answer:
(b) Organising

Question 3.
Directing is initiated at ……………….. level.
(a) Top
(b) Middle
(c) Lower
Answer:
(a) Top

Question 4.
Staffing function is a ……………… activity.
(a) basic
(b) continuous
(c) neutral
Answer:
(b) continuous

Question 5.
A process to establish harmony among different activities to achieve desired results is called ………………..
(a) Controlling
(b) Co-ordinating
(c) Co-operation
Answer:
(b) Co-ordinating

Question 6.
Unification, integration and synchronization of the efforts of group members so as to achieve common goals is a ……………… function.
(a) Planning
(b) Organising
(c) Co-ordinating
Answer:
(c) Co-ordinating

Question 7.
Staffing is concerned with ……………….
(a) physical factor
(b) financial factor
(c) human factor
Answer:
(c) human factor

Question 8.
Controlling measures the ……………… of actual performance from the standard performance.
(a) action
(b) deviation
(c) objective
Answer:
(b) deviation

Question 9.
Directing is a responsibility of ……………… at all levels.
(a) Manager
(b) Worker
(c) People
Answer:
(a) Manager

Maharashtra Board 12th OCM Important Questions Chapter 2 Functions of Management

Question 10.
Physical, financial and human resources to develop productive relationship is a ………………. function.
(a) Organising
(b) Directing
(c) Staffing
Answer:
(a) Organising

Match the pairs

Question 1.

Group A Group B
(A) Planning (1) Individual Taste
(B) Organising (2) Goodwill
(C) Staffing (3) Bridges the gap between where we are now and where we want to go
(D) Co-ordinating (4) All the people are employed
(E) Controlling (5) Not directly related to Human Beings
(6) Identify and Grouping the work to be performed
(7) Corrective Action taking
(8) Right People at Right Jobs
(9) Taking action against employees
(10) Aims only at Organisational Goals

Answer:

Group A Group B
(A) Planning (3) Bridges the gap between where we are now and where we want to go
(B) Organising (6) Identify and Grouping the work to be performed
(C) Staffing (8) Right People at Right Jobs
(D) Co-ordinating (2) Goodwill
(E) Controlling (7) Corrective Action taking

Question 2.

Group A Group B
(A) Planning (1) Unimportant management function
(B) Organising (2) Increases productivity
(C) Staffing (3) Goal-oriented /Basic function
(D) Co-ordinating (4) Manager
(E) Controlling (5) Departmentalisation
(6) Following orders
(7) Human Resource Development
(8) Worker
(9) Chain of action
(10) Deviations in performance

Answer:

Group A Group B
(A) Planning (3) Goal-oriented /Basic function
(B) Organising (5) Departmentalisation
(C) Staffing (7) Human Resource Development
(D) Co-ordinating (9) Chain of action
(E) Controlling (10) Deviations in performance

Give one word/phrase/term for the following statements

Question 1.
One of the functions of management is considered as a base for all functions.
Answer:
Planning function

Maharashtra Board 12th OCM Important Questions Chapter 2 Functions of Management

Question 2.
The function of management, which identifies and divides the work of the organisation.
Answer:
Organising function

Question 3.
A process where standards are set, actual performance is measured and corrective action is taken.
Answer:
Controlling function

Question 4.
An end function where the performance is evaluated in accordance with plan.
Answer:
Controlling function

Question 5.
An orderly arrangement of group efforts to provide unity of action to achieve common goals.
Answer:
Co-ordinating function

Question 6.
A process of taking steps to bring actual results and desired results closer together.
Answer:
Controlling function

Question 7.
A function which provides instructions from top level management to the lower level.
Answer:
Directing function.

Complete the sentences

Question 1.
A few philosophers called ………………. as ‘Life spark of an Enterprise’.
Answer:
Directing

Question 2.
……………….. is an integral part of direction function.
Answer:
Supervision

Question 3.
……………….. is a hidden force that binds all other functions of management.
Answer:
Co-ordination.

Maharashtra Board 12th OCM Important Questions Chapter 2 Functions of Management

Explain the following terms/concepts

Question 1.
Co-ordination
Answer:
Co-ordination is the integration and synchronisation of the efforts of a group of employees so as to provide unity of action for organisational goals. It is a hidden force which binds all other functions of management. Different activities of different departments are integrated and harmonised in achieving desired goal of an organisation. Thus, co-ordination between different functions and all levels of employee is the heart of success of an organisation.

Question 2.
Controlling
Answer:
Controlling is the process of bringing about conformity of performance with actual planned action. It helps is taking timely corrective measures to bring the actual and desired results close to each other. Controlling helps in formatting future plan also. It is required in all types of organisation and at all levels of management.

Distinguish between

Question 1.
Planning and Staffing
Answer:

Planning Staffing
1. Meaning Planning refers to a process of deciding in advance what to do, where to do, how to do, when to do and who is to do it. Staffing is a process of recruitment through which competent employees are selected, properly trained, effectively developed, suitably rewarded.
2. Objective The objective of planning is to set the goals and choose the means to achieve those goals. The objective of the staffing is to obtain the most competent and efficient staff to improve the overall performance.
3. Area of function Planning involves setting objectives, identifying alternative courses of actions and selecting best plain for the organisation. Staffing involves selection, recruitment, training, development, promotion, transfer, etc. of employees
4. Factors In planning function, internal as well as external factors are considered to set the targets. In staffing function, only internal factors such as human factor, finance, workload, etc. are considered.
5. Resources Planning is related to those resources which are required for achieving the targets. Staffing is related to human resources only.
6. Levels of management Usually, overall planning for the entire organization is done by the top-level management. Usually, the function of staffing is undertaken by the middle-level management.

 

Leave a Comment